menu

Aderen 

Een onderdeel van ons bloedvatenstelsel zijn de aders. Zij vervoeren zuurstofarm bloed vanuit alle delen van het lichaam naar het hart. In vergelijking met slagaders zijn aders dunne, slappe bloedvaten. Dat is niet erg, want het bloed stroomt er langzaam doorheen. Een ander kenmerk is dat er in veel aders, vooral die in de benen, kleppen zitten om te voorkomen dat het bloed weer terug kan stromen.

Is het eigenlijk aderen of aders?

De Dikke van Dale zegt: het kan allebei. Aders en aderen worden door elkaar gebruikt en betekenen hetzelfde. Google ziet dat het woord ‘aders’ twee keer zo vaak gebruikt wordt als het woord ‘aderen’. 

Hoeveel aders heeft een mens?

Een mens heeft miljoenen aders. Omdat dat er zoveel zijn, hebben alleen de grotere aders een naam gekregen. De grootste en bekendste aders zijn de bovenste en onderste holle ader. In deze aders komt het bloed uit alle aders samen om in het hart te stromen. De bovenste holle ader verzamelt al het bloed uit de aders van je bovenlichaam, de onderste holle ader doet dat voor je onderlichaam.

Waarom zijn mijn aders zichtbaar?

Aders die vlak onder je huid liggen zijn zichtbaar, en ze lijken wel blauw van kleur. Dit heeft te maken met de weerkaatsing van het licht. Kleur is maar schijn. Als jij je verwondt, komt er gewoon rood bloed uit je. Ook als je van adel bent. 

Wat zijn spataders?

Spataders zijn verwijde aders. Het kan geen kwaad en de meeste mensen hebben er weinig last van. Als je het niet mooi vindt, kun je ze laten behandelen. Om te voorkomen dat het erger wordt, is het goed om niet te lang te zitten of te staan, veel te bewegen, af te vallen of met je benen omhoog te zitten.

Wat is aderverkalking?

Als je ouder wordt, kunnen je vaatwand beschadigen. Op die plek krijg je een ontstekingsreactie en dat zorgt ervoor dat je witte bloedcellen en vetten (zoals cholesterol) opstapelen. De doorgang wordt daardoor steeds smaller en het bloed stroomt er minder gemakkelijk door de slagader heen. Afhankelijk van waar de vernauwing in je lichaam zit, kun je bijvoorbeeld benauwd worden bij inspanning of ‘etalagebenen’ krijgen. Ook kan een bloedvat scheuren en dan ontstaat er een stolsel. Als dat losschiet, kan een hart- of herseninfarct ontstaan. In de volksmond hebben we het over dichtslibbende aders of aderverkalking. Maar eigenlijk gaat het dan over onze slagaders. De aandoening heet atherosclerose. Het is dus eigenlijk beter om te spreken over slagaderverkalking.

Wat weten wij van aders?

Onze wetenschappers bestuderen bloedvaten. Hoogleraar Jaap van Buul kan je daar alles over vertellen. Met zijn onderzoeksgroep ontwikkelt hij nieuwe behandelingsmogelijkheden die ziekten van de bloedvaten tegengaan. 

Met jouw mooie aderen donor worden?

We zijn altijd op zoek naar nieuwe donors. Ben jij nog geen donor? Ontdek in 2 minuten of jij bloed of plasma mag geven en meld je aan als donor bij ons.