Over bloed

Bloed vormt het transportsysteem van ons lichaam. Het stroomt voortdurend om zuurstof, voedingsstoffen en andere stoffen aan weefsel te leveren en afvalproducten af te voeren. Ook speelt het een belangrijke rol bij de afweer tegen ziekteverwekkers in het lichaam.

Veelgestelde vragen over bloed

 • Wie ontdekte de bloedgroepen?

  Dr. Karl Landsteiner

  Hij beschreef als eerste in 1900 het ABO-systeem. Het is het belangrijkste bloedgroepensysteem bij bloedtransfusies. Hij kreeg hiervoor in 1930 de Nobelprijs.
  Naast het ABO-systeem bestaan bijvoorbeeld het Rhesus-bloedgroepsysteem, het Kell-Bloedgroepsysteem en het Duffy-Bloedgroepsysteem.
   

 • Hoeveel liter bloed heeft een mens?

  De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% en dit bestaat weer voor 86% uit water.

  Gemiddeld heeft een vrouw 4,5 liter bloed en een man 5,6 liter. Bij iedere bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Je lichaam kan dit goed missen, maar heeft wel weer tijd nodig om te herstellen.

  Tussen twee bloeddonaties moet daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

 • Waaruit bestaat mijn bloed?

  Je bloed bestaat voor ongeveer de helft uit plasma. Plasma bestaat voornamelijk uit vocht en eiwitten.
  De andere helft bestaat uit bloedcellen (rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes).

 • Wat is ferritine?

  Het ferritinegehalte in het bloed is een goede maat voor de ijzervoorraad in je lichaam. Ferritine is een eiwit dat zorgt voor de binding van ijzer aan de rode bloedcellen en is nodig voor opslag van ijzer in de lever en in het beenmerg.

  Wat is de functie van ijzer in het bloed?

  Om hemoglobine (Hb) aan te maken is ijzer nodig. Hemoglobine zorgt voor het zuurstoftransport naar alle organen zodat ze goed werken. Maar als je niet genoeg ijzer hebt, kan dit op de lange termijn tot bloedarmoede leiden.

  IJzervoorraad te laag, en nu?

  Van een ijzertekort hoef je niet direct last te hebben, maar leidt dit tot bloedarmoede dan geeft dit meestal wel klachten. Klachten kunnen zijn vermoeidheid, spierzwakte, concentratieproblemen en hoofdpijn. Het is dan belangrijk om maatregelen te nemen om de ijzervoorraad weer op peil te krijgen. Om bloedarmoede voor te zijn, voeren we stapsgewijs - per groep afnamelocaties - een ferritinemeting in. Met de ferritinemeting houden we jouw ijzervoorraad goed in de gaten.

 • Wat is Hb (hemoglobine)?

  Hb is de afkorting van hemoglobine. Hemoglobine is een eiwit dat in je rode bloedcellen zit. Een belangrijk deel van hemoglobine bestaat uit ijzer. Met dit ijzer bindt hemoglobine zich aan zuurstof. Ons lichaam heeft zuurstof nodig om te functioneren. De rode bloedcellen in het bloed kunnen door hun hemoglobine zuurstof door je hele lichaam verspreiden. Hemoglobine is dus een belangrijk eiwit.

  Bloed geven en Hemoglobine

  Elke keer voordat je bloed geeft, krijg je een korte medische controle. Hierbij word ook je Hb-waarde bepaald. Deze moet namelijk hoog genoeg zijn om veilig bloed of plasma te kunnen geven. 

  Voor bloeddonatie:

  • bij een man minimaal 8,4 mmol/l
  • bij een vrouw minimaal 7,8 mmol/l

  Voor plasmadonatie:

  • bij een man minimaal 8,1 mmol/l
  • bij een vrouw minimaal 7,5 mmol/l
 • Wat is het zuurstofgehalte in je bloed en wat is normaal?

  Gezonde mensen hebben een zuurstofgehalte van 95% tot 100%.

  Bloed neemt het zuurstof uit de longen op en zorgt er - via je aders - voor dat het in alle uithoeken van je lichaam terecht komt. Zodat jij alles kunt doen wat je wilt: sporten, dansen, praten, noem maar op. De lengte van al je aders is 100.000 kilometer, dat is 2,5 keer de wereld rond! Het zuurstofgehalte geeft aan hoeveel procent van hemoglobine (ijzer) in je rode bloedcellen zuurstof aan zich gebonden heeft. Door dit te meten kun je inschatten of je ademhaling en bloedsomloop effectief zijn. Dus of je longen genoeg zuurstof uit de lucht opnemen en of er voldoende zuurstof in je bloed terechtkomt.

  Als je hersenen te weinig zuurstof krijgen, val je flauw.

Bekijk alle veelgestelde vragen arrow_forward

Bloeddonor worden?

Meld je direct aan!