Apparatuur van Sanquin voor testen van bloed

We gebruiken bij Sanquin veel apparaten, bijvoorbeeld om bloed en plasma te bewerken, te testen maar ook om onderzoek te doen. Lees hier over de apparatuur die wij inzetten.

De Alinity S

Het testen van je bloed op hepatitis B, hepatitis C en hiv gebeurde vroeger met de hand, daarna door een machine met de naam PRISM en tegenwoordig door de bijzonder innovatieve Alinity S.

Het testen van donorbloed gebeurde vroeger met de hand, tegenwoordig doet de bijzonder innovatieve Alinity S dit werk.
Het testen van donorbloed gebeurde vroeger met de hand, tegenwoordig doet de bijzonder innovatieve Alinity S dit werk.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de Alinity S?

    De Alinity S is zo vol state-of-the-art techniek dat hij zelfs al voorbereid is om toekomstige ziektes te kunnen testen. De Alinity S is speciaal voor bloedbanken ontwikkeld en kan maar liefst 5000 donaties per dag verwerken.

    Elke keer dat je doneert, wordt je bloed door de Alinity S gescreend. Is je bloed positief getest? Dan wordt de test de dag erna in tweevoud herhaald. Als deze testen beiden negatief zijn, dan wordt je donatie gebruikt. In het geval van één of twee positieve testen wordt je bloed voor confirmatie opgestuurd. Als die test ook positief is, dan nemen we contact met je op.

De EVOlyzer

De EVOlyzer is een volledig geautomatiseerd apparaat dat diverse ELISA’s uitvoert. ELISA, een bepaald type laboratoriumtest, is de afkorting van Enzyme-linked Immuno Sorbent Assay.

Met de EVOlyzer kunnen we bloed testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen Parvo B19*, malaria en Q-koorts.
Met de EVOlyzer kunnen we bloed testen op de aanwezigheid van antistoffen tegen Parvo B19*, malaria en Q-koorts.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de EVOlyzer?

    Met de EVOlyzer kunnen we bloedtesten op de aanwezigheid van antistoffen tegen Parvo B19*, malaria en Q-koorts. Hoe gaat de test? Antistoffen in een bloedmonster reageren met virus- of bacterie-eiwitten die gebonden zitten aan de testplaat. Als er antistoffen aanwezig zijn, dan heb je een infectie doorgemaakt.

De Bact Alert 3D

Zodra de ‘Bact Alert 3D’ tekens van bacteriologische activiteit meet in een concentraat van bloedplaatjes, wordt de uitgifte van de betrokken bloedproducten automatisch geblokkeerd of teruggedraaid.

De flesjes gaan in de Bact Alert 3D, een soort ideale broeikast voor bacteriën die voortdurend met licht meet of er een kleurverandering optreedt.
De flesjes gaan in de Bact Alert 3D, een soort ideale broeikast voor bacteriën die voortdurend met licht meet of er een kleurverandering optreedt.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de Bact Alert 3D?

    Er bestaan twee soorten bacteriën: bacteriën die gedijen in een zuurstofrijke en bacteriën die gedijen in een zuurstofarme omgeving. Van elk concentraat gaat er een monster in een zuurstofrijk en een monster in een zuurstofarm kweekflesje. De flesjes gaan in de Bact Alert 3D, een soort ideale broeikast voor bacteriën die voortdurend met licht meet of er een kleurverandering optreedt. Sanquin beschikt over vier Bact Alert 3D systemen die dagelijks zo’n 800 kweekflesjes verbruiken. 

    Een bacteriologische besmetting van bloed kan gevaarlijk zijn bij een transfusie en dus worden de besmette eenheden vernietigd.

De Hamilton

Bij het Nationaal Screeningslaboratorium Sanquin staat deze futuristische machine die bekend staat als ‘de Hamilton’. Het is een pipetteerrobot dat een klein gedeelte plasma van een donatie naar een archiefsysteem brengt.

Het is een pipetteerrobot dat een klein gedeelte plasma van een donatie naar een archiefsysteem brengt.
Het is een pipetteerrobot dat een klein gedeelte plasma van een donatie naar een archiefsysteem brengt.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de Hamilton?

    Deze robot bewaard van elke donatie een plasmamonster voor twee jaar (de  uiterste bewaartermijn). Dit archief is van belang voor als een donor later besmet blijkt te zijn. Er is dan in zijn of haar geschiedenis te zien wanneer die besmetting is ingetreden. Het is dus voor de donor en voor de patiënt een belangrijke schakel in het veiligheidsproces.

    Kenmerkend voor ‘de Hamilton’ is het strakke ontwerp en de futuristische blauw-paarse belichting.

De Magister

Even voorstellen: de Magister. Je kent hem niet, maar het apparaat kent jou wel. Nou ja, een klein beetje. Het is namelijk een bloedgroepautomaat die bij je allereerste afspraak bloedgroep-serologische bepalingen bij je heeft uitgevoerd.

De Magister leest je bloed.
De Magister leest je bloed.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de Magister?

    De Magister kijkt in jouw bloed of je antistoffen hebt, of hebt gemaakt, tegen bijzondere bloedgroepen. Dat zijn zo’n twintig belangrijke bloedgroepen die we kennen naast de alom bekende bloedgroepen A, B, AB en O.

    Als je zwanger bent geweest, dan controleert de Magister je bloed bij de eerstvolgende donatie weer opnieuw. De reden hiervoor is dat je tijdens je zwangerschap antistoffen gevormd kan hebben. Ook kan de Magister rode bloedcellen testen op de aanwezigheid van een kleine hoeveelheid rhesus D, ook wel ‘zwak D’ genoemd, en kan het aangeven of jouw bloed al dan niet over bijzondere bloedgroepen beschikt.

    Als er antistoffen in je bloed aangetoond zijn, wordt je bloedmonster naar het Nationaal Referentielaboratorium van Sanquin gestuurd. Daar gaan ze de antistoffen identificeren en deze worden dan geregistreerd in het systeem. Als het van belang is voor jouw gezondheid, krijg je hier als donor bericht van.

De Cobas 6800

Neem de Cobas 6800. Hiv, hepatitis B, hepatitis C en hepatitis E ontsnappen niet aan de waakzaamheid van dit systeem. Geheel automatisch speurt het in je bloed naar het erfelijk materiaal (DNA en RNA) van deze virussen door middel van de Polymerase Chain Reaction techniek (PCR).

De Cobas 6800. Hiv, hepatitis B, hepatitis C en hepatitis E ontsnappen niet aan de waakzaamheid van dit systeem.
De Cobas 6800. Hiv, hepatitis B, hepatitis C en hepatitis E ontsnappen niet aan de waakzaamheid van dit systeem.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt de Cobas 6800?

    De Cobas 6800 bestaat uit vier delen:

    1. Sample supply unit: hier worden de bloedmonsters op het systeem geladen.

    2. Transfer unit: in dit gedeelte worden de bloedmonsters en controlemateriaal in een processingplaat overgebracht.

    3. Processing (op de foto): op deze plek wordt het erfelijk materiaal van de genoemde virussen uit de bloedmonsters geïsoleerd en wordt in speciale platen stoffen toegevoegd die op de aanwezigheid van virussen reageren (reagentia) om PCR mogelijk te maken.

    4. PCR unit: hier vindt PCR plaats. Het erfelijk materiaal ondergaat daarbij een vermeerderingsproces waardoor zeer kleine hoeveelheden van het virus kunnen worden aangetoond. 

De schudweger

Zonder deze machine kun je tegenwoordig geen bloed meer geven. Zachtjes schudt hij heen en weer en lijkt hij het zakje bloed in slaap te wiegen. Het is de spil van jouw bloeddonatie: de schudweger.

Meer weten?

  • Hoe werkt de schudweger?

    De schudweger is een apparaat dat schudt en weegt. Door het schudden worden het bloed en het antistollingsmiddel, dat al in de zak aanwezig is, gemengd, wat nodig is om te voorkomen dat het bloed stolt en niet meer te gebruiken zou zijn als donorbloed. Door het zakje te wegen, weet het apparaat wanneer je genoeg bloed hebt gegeven. Maar dat is nog niet alles. De schudweger houdt ook in de gaten of de doorstroom van je bloed goed is. Na de donatie registreert de schudweger alle gegevens van de donatie. Zo zorgt de schudweger ervoor dat alles goed en veilig verloopt tijdens de bloedafname.

Scheidingsapparaat voor bloedcomponenten

Het opdelen van jouw bloed gebeurt met een scheidingsapparaat voor bloedcomponenten.

De Compomat. Het opdelen van jouw bloed gebeurt met een scheidingsapparaat voor bloedcomponenten.
De Compomat. Het opdelen van jouw bloed gebeurt met een scheidingsapparaat voor bloedcomponenten.
zoom_out_map

Meer weten?

  • Hoe werkt het scheidingsapparaat?

    Het scheidingsapparaat is - heel simpel gezegd - een pers. Voordat het bloed in het scheidingsapparaat komt, gaat het een centrifuge in. Door bloed hard rond te draaien, zakken de rode bloedcellen naar beneden en komt het plasma bovendrijven. Dan gaat het de pers in. De machine perst eerst het plasma in een apart zakje. Vervolgens perst hij de rode bloedcellen in een ander zakje. Er blijft altijd een restant achter met nog wat rode cellen, wat plasma en bloedplaatjes. Uit dit restant halen we de bloedplaatjes. Dat gaat op dezelfde manier. Het enige verschil is dat de centrifuge iets langzamer draait. Hierdoor zakken de rode bloedcellen wel, maar blijven de bloedplaatjes bovendrijven. Daarna gaat het in het scheidingsapparaat, dat de componenten scheidt. De rode bloedcellen, de bloedplaatjes en het plasma gaan naar patiënten. Met het plasma worden ook belangrijke geneesmiddelen gemaakt. Zo wordt elk onderdeel van jouw bloed optimaal gebruikt.