Besmetting via bloed 

Besmettingen kunnen op verschillende manieren ontstaan. Een manier is besmetting via bloed. Het bloed van persoon A komt in dit geval in aanraking met het bloed van een persoon B. Bloedbesmetting ontstaat als ziektekiemen vanuit het bloed of ander lichaamsvocht, zoals sperma of vaginaal vocht, in de bloedbaan van iemand anders komt. Dat kan gebeuren bij onveilige seks, open wonden, geïnfecteerde injectienaalden of een hondenbeet.

Wat is besmet bloed?

Besmet bloed bevat bloedoverdraagbare ziekteverwekkers, zoals bacteriën of virussen. Soms voel je je daar ziek van maar dat hoeft niet. Je kunt ziekteverwekkers bij je dragen zonder dat je er zelf iets van merkt. Na een besmetting kan het zelfs vier maanden duren totdat de ziekte in het bloed aantoonbaar is. In die periode, de zogenaamde windowfase, kan bloed van een donor wel patiënten besmetten. 

Is opgedroogd bloed besmettelijk?

Dat verschilt per situatie. Opgedroogd bloed kan besmettelijk zijn maar dat is niet altijd zo. Sommige virussen sterven zodra het bloed buiten het lichaam is. Ben je in aanraking geweest met opgedroogd, besmet bloed? Dan kun je het beste een arts raadplegen. 

Sanquin’s maatregelen tegen bloedbesmetting

Sanquin doet er alles aan om besmetting via bloed te voorkomen. We testen donorbloed uitgebreid op ziekten die via bloed overdraagbaar zijn. Namelijk:

Ook laten we donors voor elke donatie een vragenlijst invullen. Het kan namelijk even duren voordat een infectie zichtbaar is in het bloed. Als een donor risico op een besmetting heeft gelopen, krijgt diegene uitstel van donatie. 

Wil je hier meer over weten? Bekijk hoe Sanquin bloedtest