Hoe gaat plasma geven?

Plasma geven gaat anders in zijn werk dan bloed geven. Bij het geven van plasma wordt je bloed gescheiden in bloedcellen en plasma. De bloedcellen ontvang je weer terug in je lichaam.

Plasma geven in vier stappen

1. Je wordt in een arm (ader) geprikt, net als bij bloed geven.
2. Je bloed wordt opgevangen in de machine in een steriel wegwerpsysteem. De machine scheidt je bloed in cellen en plasma. 
3. Het plasma wordt opgevangen en bewaard. 
4. De bloedcellen ontvang je via het systeem weer terug in je lichaam.

Stap 2, 3 en 4 worden meerdere keren herhaald. Zo doneer je ruim een halve liter plasma. De hele plasmadonatie duurt ongeveer drie kwartier. Dit proces heet plasmaferese.

De verschillen met bloed geven 

- Een plasmadonor herstelt sneller dan een bloeddonor omdat de rode bloedcellen worden teruggegeven.
- De plasmadonor kan vaker plasma geven (elke twee weken) dan de bloeddonor.
- Het totale volume dat wordt afgenomen is hoger dan bij bloeddonatie.
- De plasmadonors worden op de afnamelocaties met voorrang geholpen.
- De plasmadonatie duurt langer dan de bloeddonatie.
- Plasma geven gebeurt op afspraak. Afmelden is daarom van belang als je verhinderd bent.
- Plasmadonors maken direct na hun donatie een nieuwe afspraak voor een volgende keer.
- Niet op iedere afnamelocatie kan je plasma geven.

Eventuele nadelen

Om te voorkomen dat de bloedcellen stollen wordt in het systeem een stof toegevoegd (natriumcitraat). Bij het teruggeven van de bloedcellen komt een deel van deze stof in de bloedbaan terecht. Dit kan tintelingen rond de mond geven of misselijkheid doordat tijdelijk het calcium in je bloed wordt verlaagd. Dit heet citraatreactie. De donorassistente kan dit snel oplossen door het apparaat iets langzamer te zetten. Natriumcitraat zelf is onschadelijk en wordt door je lichaam snel afgebroken.

De kans op een bloeduitstorting op de plaats waar je bent geprikt is iets groter bij plasmadonatie dan bij bloeddonatie, door de langere afnametijd en het teruggeven van de bloedcellen.

Sommige plasmadonors krijgen na jaren doneren littekens in de elleboogplooi. Het aanprikken van een ader wordt dan steeds lastiger. De donorassistent kan je hierop attenderen.

Uiteraard vinden wij het heel vervelend als zich nadelige effecten voordoen. We doen onze uiterste best om deze te voorkomen.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking