Blingbling in je bloed

Nee, het is geen fabel. Er zit écht goud in je bloed. Jouw bloed is dus letterlijk en figuurlijk goud waard. Hoe het daar terecht is gekomen? Dat lees je hier.

Wist je dat bloed goud bevat? Ons bloed is niet alleen goud waard voor patiënten, de ‘gouden’ bloedvloeistof, het plasma, bevat ook écht goud. Het is maar erg weinig, 0,2 milligram. Vergeleken met de 4 gram aan ijzer is dat maar een korreltje in een berg zand.

IJzer is voor ons lichaam enorm waardevol. Onze rode bloedcellen hebben ijzer nodig om in de longen zuurstof te binden en dat naar de organen te brengen. Heb je een tekort aan ijzer dan krijg je bloedarmoede. Zonder ijzer kun je niet leven. Maar is dat goud in je bloed ook wat waard?

In euro’s levert die 0,2 milligram in ieder geval niet veel op, met de huidige goudprijs is je bloed 2 cent waard. Een donatie van een halve liter dus maar 0,2 cent. Geen reden dus om een bloedbank te beroven. Maar neem je nu het bloed van alle 8 miljard mensen van de hele wereld bij elkaar, dan kom je op 128 goudstaven. Daar zou Dagobert Duck wel van gaan glimmen!

Hoe komen we aan goud in ons bloed?

We krijgen het op verschillende manieren naar binnen. Goud komt voor in planten en dieren, in zeeën en rivieren, in alles wat we eten en drinken. Het zit in de lucht en we ademen het in. Goud is overal! Je wordt er mee geboren, je wordt er mee groot en je gaat er mee dood. Met eventueel een gouden kies en een ring om je vinger erbij. Mogelijk dat je lichaam daar wat extra goud van heeft opgenomen.

Goud ontstaat niet uit zichzelf. De voorraad op aarde is eindig. Het is op onze planeet gekomen door de inslag van meteorieten. Die zijn ontstaan bij ontploffende of botsende sterren. Lang geleden, toen de aarde nog een vloeibaar baby-planeetje was. Goud is niets anders dan sterrenstof.

Kan goud kwaad?

Goud gaat er aan de ene kant in, en aan de andere kant weer uit, plat gezegd. Slik je per ongeluk je trouwring in? Geeft niks, even geduld en je hebt hem weer. Goud gaat geen reacties aan met stoffen in je lichaam, het is inert. Die 0,2 mg, daar merk je niks van.

Maar heeft goud nut?

De meeste wetenschappers zijn het er over eens: goud in je bloed heeft geen functie. Het zit er, in heel kleine hoeveelheden, maar het doet niks. Het is een sporenelement, maar niet eentje waarvan je kleine beetjes nodig hebt voor vitale functies. Goud is dus waardeloos. Als je het niet hebt, zou je het niet merken. Maar dat experiment kunnen we niet uitvoeren op de aarde.

Goudklompjes

Goud in je bloed mag dan van geen waarde zijn, omgekeerd is bloed is weldegelijk goud waard. Je staat er vast niet vaak bij stil, maar er zijn een hoop patiënten die zonder het bloed of plasma van anderen niet kunnen herstellen van hun ziekte, geen chemotherapie kunnen volhouden, overlijden op de operatietafel door bloedverlies, of bezwijken aan voor anderen onschuldige infecties. Rode bloedcellen, bloedplaatjes, en plasma-eiwitten, dat zijn voor patiënten de echte goudklompjes.

19 mei 2025