Leuke biologieles: bloedgroepen bepalen

Hoe leuk is het als 16-jarige om in de klas zelf een bloedgroep te bepalen, met echte reagentia en donorbloed? Sanquin maakt dat voor zo’n negentig scholen per jaar mogelijk met de zogenaamde practicumsets bloedgroepbepalingen, die middelbare scholen bij ons kunnen bestellen.

Chaymae Lahmaj, analist bij de afdeling Erytrocytenserologie van Diagnostiek, heeft onlangs weer zo’n vijftien pakketten met practicumsets voor bloedgroepbepalingen klaargemaakt voor verzending. Drie keer per jaar kunnen middelbare scholen zo’n practicumset bestellen, met daarin – in heel kleine volumes – plasma, rode bloedcellen en reagentia. “Per set kunnen de leerlingen van drie fictieve patiënten en twee anonieme donors de bloedgroep bepalen”, legt Chaymae uit. “Je kunt ook een stap verder gaan en ze laten bedenken welke donor bij welke patiënt past voor een bloedtransfusie. Nog een stap verder kun je ze laten uitvogelen hoe de regels zijn voor plasmatransfusies. Er hoort ook lesmateriaal bij met een docentenhandleiding, onder de naam ‘Bloed en Afweer’.”

Leuker & leerzamer

Biologiedocenten in de bovenbouwklassen van middelbare scholen maken al zeven jaar dankbaar gebruik van deze mogelijkheid om hun lessen leuker en leerzamer te maken. Sanquin heeft de bloedgroepenkits ooit ontwikkeld op verzoek van onderwijsinstelling De Praktijk, die lesmateriaal voor het onderwijs samenstelde. De Praktijk bestaat inmiddels niet meer, de practicumsets zijn nu via onze eigen website te bestellen. De bijbehorende instructie is te downloaden op de website van NEMO Science Museum.

Veilig

“Bloedgroepbepalingen in de klas worden al langer gedaan", zegt Chaymae. “Vanuit Sanquin vinden we het belangrijk dat leerlingen veilig met bloed aan de slag gaan in de klas. Met onze sets hoef je niemand te prikken en het materiaal is net zo veilig als regulier donorbloed. We stellen het voornamelijk samen met restmateriaal van donaties en testbuizen. Omdat we met echt bloed werken, is een practicumset ook maar beperkt houdbaar, zo’n 5 weken maximaal.”

Interesse aanwakkeren

Sanquin levert de sets tegen kostprijs, drijfveer is onze maatschappelijke doelstelling om kennis te verspreiden en het donorschap te belichten. Chaymae: “We hopen dat leerlingen door de practicumlessen geïnteresseerd raken in bloed, transfusies en donorschap. Ze zijn natuurlijk nog te jong om donor te worden, de lessen zijn gericht op kinderen tussen 15 -17 jaar. Maar het zou mooi zijn als ze enthousiast worden en zich op hun 18de aanmelden. Of wellicht worden ze enthousiast over het vakgebied en gaan ze een laboratoriumopleiding volgen of geneeskunde studeren. Daarom blijven we de practicumsets met veel plezier samenstellen.”

23 november 2020