“Kun je goed paardrijden, dan kun je goed leidinggeven”

Ellens talent om mensen te laten opbloeien: een kwestie van oprechte aandacht geven en goed luisteren.

Ellen Kloos is locatiemanager van de Powerbank in Utrecht, een bijzondere afnamelocatie voor alleen plasmadonors. Binnen haar team heerst een fijne, positieve sfeer; collega’s roemen Ellens talent om mensen te laten opbloeien. Hoe doet ze dat precies? En hoe is ze zelf eigenlijk op deze plek terechtgekomen?

“Ik reed als tiener op hoog niveau paard en besloot daar na mijn middelbare school mee door te gaan. Iemand in de paardensport wilde mij begeleiden en sponsoren, maar dan moest ik financieel voor mezelf kunnen zorgen. Een mederuiter die bij Sanquin werkte, zei dat ze wel een deeltijdbaan voor me had. En zo begon ik in 2009 als afname-medewerker op de mobiele afname. Van maandag tot en met woensdag prikte ik donors aan, vanaf donderdag was ik met mijn paard op pad naar wedstrijden.”

Thuis voelen

“Na drie jaar moest ik weg bij Sanquin vanwege een reorganisatie. Ik vond ander werk naast het paardrijden, in een ziekenhuis in Almere en vervolgens in het UMCU in Utrecht. Op een dag kwam ik mijn oude leidinggevende van Sanquin tegen, die zei: ‘We zoeken weer mensen, kom je solliciteren?’ Nou graag, want ik had met veel plezier bij Sanquin gewerkt. Ik voelde me daar echt thuis. De donors waren aardig, het team was leuk en omgaan met gezonde mensen lag me meer dan met zieke mensen.”

Aanspreekpunt

“Ik kwam in Leidsche Rijn te werken en ging na een tijdje extra taken erbij doen, zoals het roosteren van collega’s en waarnemen als de teamleider weg was. Ik merkte dat ik dan als vanzelf het aanspreekpunt in het team werd; ik nam makkelijk de leiding. Omdat ik wilde doorgroeien, volgde ik op eigen initiatief de opleiding Leiderschap en Management bij de NCOI. Ik vertelde mijn leidinggevenden ook dat ik graag teamleider wilde worden. Dat zagen ze zeker zitten, maar ze vonden me nog iets te jong. Ik moest geduld hebben en dat is niet mijn sterkste kracht, haha.”

Powerbank-kans

“Mijn kans kwam toen de nieuwe Powerbank in Utrecht van start ging, in september 2020. Als kersverse teamleider stelde ik mijn eigen team samen. Sinds een jaar heten teamleiders trouwens locatiemanagers: na een herinrichting hebben we meer ondernemerschap en verantwoordelijkheden gekregen. We hebben ook allemaal een opleiding van Sanquin hiervoor gevolgd, met onder andere een groeiassessment. Daarin werd gekeken naar je kwaliteiten qua leiderschap en ondernemerschap en ook naar je ontwikkelpunten. Zelfreflectie is nuttig, want stilstand is achteruitgang.”

Mensen uitdagen

“De sfeer in je team is ongelooflijk belangrijk, daar moet je continu aan blijven werken. En ik heb veel jonge mensen in mijn team. Wil je die in dienst houden, dan moet je ze blijven uitdagen. Een medewerkster gaf bijvoorbeeld aan graag wat extra taken te willen doen. Ze blijkt heel goed te kunnen tekenen, dus we hebben samen gebrainstormd wat ze met dat talent binnen Sanquin kan doen. Ze heeft kleurplaten voor kinderen gemaakt met uitleg over plasmadonaties. Daar hebben we een boekje van gemaakt, samen met puzzels, dat we deze zomer aan onze donors uitdelen. Ik pols bij de afdeling Communicatie van Sanquin of zij haar kunnen inzetten voor illustraties. Ze kan ook haar opleidingsbudget gebruiken voor cursussen om zichzelf op dat vlak verder te ontwikkelen.”

“Wil je jonge mensen in dienst houden, dan moet je ze blijven uitdagen”

Uit de brand

“Als je je inzet voor je medewerkers, krijg je ook veel terug. Vorig jaar had ik een jongen in dienst die dit werk als bijbaan naast zijn studie geneeskunde deed. Ik dacht met hem mee hoe hij werk en studie kon combineren; ik liet hem bijvoorbeeld onbetaald verlof opnemen toen hij zijn coschappen moest lopen. Uiteindelijk is hij toch gestopt omdat de combinatie niet meer ging. Maar nu er in ons team drie collega’s vertrekken, komt hij me uit de brand helpen: hij springt voor drie maanden bij, omdat ik hem ook heb geholpen.”

Klankbord

Vanuit de paardensport heb ik altijd veel steun gehad bij mijn werk, al rijd ik vanwege mijn drukke werk- en privéleven tegenwoordig niet meer zo fanatiek paard. Mijn paardencoach van het begin is nog steeds mijn klankbord. Hij zegt bijvoorbeeld: ‘Je bent nu te veel met randzaken bezig. Geef meer aandacht aan je team.’ Of hij relativeert iets waar ik enorm mee worstel. ‘Wat is nou eigenlijk het probleem?’, vraagt hij dan. Ik kan iedere leidinggevende een coach aanraden, iemand die je helpt om van je olifanten weer muggen te maken.”

“Een coach helpt van je olifanten weer muggen te maken”

Overtuigingskracht

‘Kun je goed paardrijden, dan kun je goed leidinggeven’, zei mijn coach. Dat klopt wel. Voor allebei heb je overtuigingskracht nodig en moet je heldere instructies geven. Paarden moeten, net als mensen, samen met jou willen werken, anders lukt het niet. Mijn team staat voor mij als locatiemanager centraal, zonder hen kan ik de klus niet klaren. Leiding geven is eigenlijk een kwestie van oprechte aandacht geven en goed luisteren. Ik houd steeds in de gaten of iedereen nog tevreden is en met volle inzet werkt. Ik merk het meestal wel of iemand goed in zijn of haar vel zit. Zo nee, dan moet ik daar op inspelen en een luisterend oor bieden. Ook als het niet werkgerelateerd is. Misschien heb ik door de paardensport goed geleerd om mensen aan te voelen. Bij je paard moet je ook voortdurend letten op alle signalen.”

“Leiding geven is oprechte aandacht geven en goed luisteren”

Pony-koetsje

“Mijn toekomstplannen? Ik zoek een interessante nieuwe opleiding. Ik heb zo’n beetje alle leiderschapsgerichte trainingen van de Sanquin Academy al gevolgd. Ik heb het enorm naar mijn zin bij de Powerbank, toch wil ik graag doorgroeien in het management binnen Sanquin. Dat heb ik ook laten weten aan mijn leidinggevende. Alleen zijn er binnen de bloedinzameling niet zo heel veel mogelijkheden. Verder heb ik een nieuwe uitdaging gezocht in de paardensport: ik train de pony van onze dochter om met een koetsje te rijden. We doen ook aan wedstrijden mee. Dat is behoorlijk intensief, maar het is een heerlijke uitlaatklep.”

Ellens tips voor effectief leidinggeven:

  1. Stel duidelijke kaders: dit is wat ik wil, zo werken we samen.
  2. Koester je team. Wacht niet af maar anticipeer op signalen en ga het gesprek aan.
  3. Gaat er iets fout, dan heb jij altijd de verantwoordelijkheid. Dus instrueer en begeleid je medewerkers goed.
  4. Leef de gewenste werkcultuur voor. Als je zelf met veel energie rondloopt, nemen mensen dat van je over.
  5. Zoek een coach, iemand die jouw klankbord is.
01 oktober 2024