menu
Menu
close

De kracht van plasma, geef het door

De kracht van plasma, geef het door

De kracht van plasma, geef het door

Powerbank is een nieuwe locatie van Sanquin waar alleen plasma wordt afgenomen.

 

De kracht van plasma, geef het door

Er is steeds meer plasma nodig, om heel veel patiënten een beter leven te kunnen geven, in plaats van dat ze altijd ziek zijn. Daarom start Sanquin de eerste 'plasma only'-bloedbank van Nederland: de Powerbank.

Powerbank eerder open, klaar om plasmadonors te ontvangen!

De officiële opening van de Powerbank staat gepland voor september, maar gelukkig kan onze nieuwe locatie in de Utrechtse wijk Kanaleneiland - in winkelcentrum Nova - al eerder open. Speciaal om plasmadonors uit de omgeving de gelegenheid te bieden om hier tijdelijk plasma te geven. 

Door de corona-maatregelen kan Sanquin niet meer alle afnamebedden op de locaties gebruiken. Daardoor kunnen niet alle plasmadonors komen doneren, terwijl de vraag naar plasma blijft toenemen. Want naast het inzamelen van plasma voor coronapatiënten zijn veel andere patiënten afhankelijk van plasmageneesmiddelen.

Deze speciale bloedbank heeft 21 bedden en is speciaal bedoeld voor plasmadonors. Vanwege de 1,5 meter-maatregel is de Powerbank op 1 juli opengegaan met 12 afnamebedden.

Wat is plasma?

Iedereen heeft plasma nodig om te leven. Plasma is een krachtig en veelzijdig onderdeel van je bloed. Meer dan de helft van je bloed is plasma en het bevat stollingsfactoren, belangrijke voedingsstoffen en eiwitten. Ze geven immuniteit tegen virussen en bacteriën. Mensen met een afweerstoornis, bloedziekte of ernstige stollingsstoornis hebben regelmatige plasmabehandelingen nodig om te kunnen (over)leven.

Er worden voortdurend nieuwe medische toepassingen voor plasma ontdekt. Het is al voor meer dan 100 verschillende aandoeningen een geneesmiddel.