menu

Blaaskankercheck: Het kan eenvoudig en pijnloos

Er was altijd een onaangenaam onderzoek nodig om te zien of blaaskanker was teruggekeerd: een cystoscopie. Daarbij wordt een cameraatje in de urinebuis gebracht. Au. Nu is dat minder vaak nodig. Er is namelijk een nieuwe DNA-test, in Nederland aangeboden door o.a. Sanquin Diagnostiek, waarbij een urinemonster voldoende is. En urine afgeven is eenvoudig en pijnloos. 

Nog geen donor? Meld je aan!

Belastend onderzoek

Blaaskanker staat op de vijfde plek van meest voorkomende kankersoorten in Europa. Bovendien komt blaaskanker na behandeling vaak terug. Daardoor moeten patiënten die blaaskanker hebben gehad tot wel vier keer per jaar naar de uroloog voor een cystoscopie. Hierbij wordt een dunne slang of buis met aan het eind een lichtbron en cameraatje, via de plasbuis in de blaas geschoven. Een cystoscopie wordt door de patiënt als een belastend onderzoek ervaren. 

Eenvoudige DNA-test

Momenteel is er een nieuwe patiëntvriendelijkere manier om te onderzoeken of iemands blaaskanker is teruggekeerd: de Bladder EpiCheck. Dit is een DNA-test waarvoor er alleen wat urine van de patiënt nodig is. De test laat zien of er wijzigingen in het DNA zijn opgetreden, die er op kunnen wijzen dat de kanker is teruggekeerd. De test is ontwikkeld door een Israëlisch bedrijf en wordt in Nederland aangeboden door Sanquin Diagnostiek in samenwerking met OLVG Lab en MML Medical, een leverancier van medische apparatuur. 

Verlichting

Mooi is dat de test – via een software-algoritme – aangeeft als er iets aan de hand is met het testmateriaal, en wát er dan mis is. Wijzigingen in het DNA passend bij de terugkeer van blaaskanker, maar ook indien het resultaat niet geïnterpreteerd kan worden. Door te weinig DNA bijvoorbeeld, of dat het DNA niet juist is geprepareerd om het te kunnen analyseren. Maar het mooiste is, dat de patiënt niet naar het ziekenhuis of een arts hoeft, maar de urine zelf thuis kan opvangen. Dit betekent: minder ziekenhuisbezoeken, verlichting voor het zorgstelsel en vooral minder last voor de patiënt!


Zo zit het nu

6.600

In Nederland wordt elk jaar bij meer dan 6.600 patiënten blaaskanker geconstateerd.

4 x 

Blaaskanker komt vier keer meer bij mannen voor dan bij vrouwen.

3/4

Driekwart van de blaaskankertumoren is ‘niet-spierinvasief’. Dit betekent dat ze niet doorgroeien tot in de diepere lagen van de blaas.

60%

Niet-spierinvasieve tumoren zijn goed te behandelen. Maar de kans dat ze terugkomen is vrij groot, namelijk

tot 60%. 

99%

Als de Bladder EpiCheck negatief is, dan is de kans 99% dat de patiënt geen gevaarlijke tumor heeft.

3 x 

Rokers hebben drie keer zoveel kans op blaaskanker als niet-rokers.

2 tot 3%

Blaastumoren zijn in ongeveer 2 tot 3% goedaardig.

27 oktober 2022