Bloeddonors redden de levens van proefdieren

Mensenlevens zijn niet de enige levens die je kunt redden met een bloeddonatie. Ook konijnen kunnen gespaard worden dankzij jouw gift. Sanquin maakt namelijk een test op basis van een bepaald type witte bloedcellen. Met die test kunnen geneesmiddelen gecontroleerd worden op koortsopwekkende stoffen. Voorheen waren daar proefdieren (konijnen) voor nodig.

Nog geen bloeddonor? Meld je direct aan!

Geneesmiddelen die geïnjecteerd worden, zoals vaccins en insuline, worden direct na de productie altijd getest op mogelijke verontreiniging met koortsopwekkende stoffen. Dat is heel belangrijk, want je wilt natuurlijk niet dat iemand ziek wordt van een geneesmiddel. Maar voor die test worden vaak konijnen gebruikt, die na de test gedood worden. Wereldwijd gaan daardoor jaarlijks 400.000 konijnen dood.

Nabootsing

Sanquin heeft een alternatieve test ontwikkeld, die het leven van heel veel konijnen redt. De Monocyte Activation Test, ofwel de MAT, controleert ook of geneesmiddelen vrij van koortsopwekkende stoffen zijn. Maar dat gebeurt door gebruik te maken van afweercellen uit donorbloed, de monocyten. Deze cellen worden in het menselijk lichaam actief zodra ze koortsverwekkende stoffen tegenkomen; zo ontstaat koorts. De MAT bootst precies deze reactie na, maar dan in een petrischaaltje waar het geneesmiddel aan de monocyten wordt toegevoegd. Daarmee is de test veiliger dan wanneer je een geneesmiddel – bedoeld voor mensen – test in een konijn. Bovendien is het gebruik van proefdieren daardoor niet meer nodig.

Kwetsbare bloedcellen

Monocyten worden gehaald uit donorbloed. Iedereen heeft ze in het bloed zitten, er zijn geen donors met een specifieke bloedgroep voor nodig. Maar het zijn wel heel kwetsbare bloedcellen, die voorzichtig uit het bloed gezuiverd moeten worden. Daarom organiseert Sanquin aparte donatiesessies tussen 8 en 9 uur in de ochtend, op de bloedbank in Amsterdam. Daarvoor bellen we bloeddonors uit ons donorbestand op en vragen we of ze voor de MAT bloed willen geven.

Nog dezelfde dag zuiveren we de monocyten uit het gedoneerde bloed en zijn ze, na een kwaliteitscontrole, klaar voor gebruik in de test. Als bloeddonor help je zo dus mee aan zowel het veiliger testen van geneesmiddelen als aan het terugdringen van het gebruik van proefdieren in de wereld!

24 februari 2022