Mag ik bloed of plasma doneren als ik medicijnen gebruik?

Omdat er zoveel verschillende medicijnen zijn, is er niet één simpel antwoord op deze vraag. Met de meeste geneesmiddelen mag je bloed of plasma doneren, maar er zijn uitzonderingen. Naast het medicijn zelf, moet er ook worden gekeken naar waarom je dat medicijn gebruikt. De reden voor gebruik kan op zichzelf ook een bezwaar zijn voor donatie. Neem altijd de (namen van) de medicijnen mee naar de bloedbank als je bloed of plasma geeft. Wil je weten of je mag doneren met jouw medicijn? Bel dan naar 088-7308686.

Misschien vind je dit ook interessant

 • Mag ik bloed of plasma doneren als ik paracetamol heb geslikt?

  Ja, doneren mag gewoon als je paracetamol hebt geslikt.

 • Mag ik bloed of plasma doneren als ik antibiotica gebruik?

  Je mag pas bloed of plasma doneren als je 14 dagen geen antibiotica meer gebruikt en 14 dagen vrij bent van klachten. Ook de reden van het gebruik van antibiotica is belangrijk. Zoek dat in de zoekbalk of neem contact met ons op.

 • Mag ik bloed of plasma doneren als ik ben geopereerd?

  Ja, maar pas als je wond 1 week is genezen en de hechtingen zijn verwijderd. Ook moet je je helemaal fit voelen en mag je geen bloed(plaatjes) of plasma van iemand anders hebben gekregen voor de operatie. Is er weefselonderzoek gedaan? Dan moet de uitslag bekend en goed zijn.

 • Mag ik bloed of plasma doneren als ik een kijkoperatie (scopie) heb gehad?

  Met een starre scoop mag je doneren als de wond is genezen, de hechtingen zijn verwijderd en de uitslag van het onderzoek of de reden van de operatie geen bezwaar is. Met een flexibele scoop mag je na 4 maanden doneren, ook als er bij het onderzoek geen bijzonderheden zijn gevonden. Bij een echo mag je doneren als de uitslag van het onderzoek goed is. Dit geldt voor inwendige en  uitwendige echoscopie.

 • Mag ik bloed of plasma doneren na een coronavaccinatie?

  Na een coronavaccinatie/boosterprik mag je 7 dagen niet doneren. 

  • Heb je een oproep voor bloeddonatie? Kom vanaf 7 dagen na de coronavaccinatie naar de bloedbank of meld je oproep af.
  • Heb je een afspraak als plasma- of bloedplaatjesdonor? Dan kun je je afspraak verzetten naar 7 dagen na de coronavaccinatie.
  • Kom je voor je eerste afspraak naar de bloedbank? Deze afspraak kan gewoon doorgaan. We zien je graag.
  • Heb je een experimenteel en/of ongeregistreerd vaccin ontvangen? Dan mag je een maand niet doneren, neem dan contact met ons op 088-730 8686.

  Als je klachten hebt gehad na een coronavaccinatie is mogelijk langer uitstel nodig. We kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

Weetjes en verhalen

Patiëntverhaal

Leukemiepatiënt Bauke heeft zijn donor een brief geschreven om te bedanken

Lees zijn verhaal

Weetjes

8 verschillen tussen bloed en plasma doneren

Onder andere de hoeveelheid verschilt.

Ontdek meer