menu menu

Test op hepatitis C

Bloed voor bloedtransfusies moet veilig en gezond zijn. Daarom test Sanquin alle donaties op een aantal ziektes, waaronder hepatitis C. Als je drager bent van dat virus, mag je geen bloed geven.

Wat is hepatitis C?

Hepatitis C is een vorm van leverontsteking, veroorzaakt door het hepatitis C-virus. Naast hepatitis B is dit een van de twee belangrijkste bloedoverdraagbare hepatitis virussen. Tegen het hepatitis C-virus bestaat geen vaccin.

Het kan na besmetting met het virus een aantal weken duren voordat hepatitis C in een test naar voren komt. Daarom vragen we je bij elke bloeddonatie of je risico hebt gelopen op hepatitis C.

De ziekteverschijnselen zijn vergelijkbaar met die van hepatitis B, maar een hepatitis C-besmetting gaat vaker over naar een chronische variant. De ziekte is met medicijnen te behandelen, maar desondanks ontwikkelt een deel van de patiënten een chronische vorm van hepatitis C. Daarbij kan onherstelbare schade aan de lever optreden en bovendien leverkanker ontstaan.

Het is van groot belang dat donorbloed geen hepatitis C bevat. Daarom test Sanquin elke donatie hierop.

Wil jij levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloeddonor bij Sanquin!