menu menu

Test op hepatitis B

Bloed voor bloedtransfusies moet veilig en gezond zijn. Daarom test Sanquin alle donaties op een aantal ziektes, waaronder hepatitis B. Als je drager bent van dat virus, mag je geen bloed geven.

Wat is hepatitis B?

Hepatitis B is een ontsteking van de lever die veroorzaakt wordt door het hepatitis B-virus. De ontsteking van de lever kan gepaard gaan met geelzucht, en met klachten als moeheid, koorts, verminderde eetlust, pijn boven in de buik en donkere urine. Je kunt besmet raken met het virus als dit in aanraking komt met je bloed, beschadigde huid of slijmvliezen.

Ongeveer 95% van de besmette mensen geneest vanzelf. Deze mensen vormen antistoffen tegen hepatitis B. Bij ongeveer 5% van de besmette mensen blijft het virus levenslang in hun lichaam aanwezig. Deze chronische dragers van het hepatitis B-virus blijven ook besmettelijk. Het is nog niet duidelijk hoe het komt dat sommige mensen chronische hepatitis B ontwikkelen. 

Het is van groot belang dat donorbloed geen hepatitis B bevat. Daarom test Sanquin elke donatie hierop.

Wil jij levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloeddonor bij Sanquin!