Voor ons allen, met ons allen

Brigitte verloor haar zoon Misha aan leukemie. Ze vertelt over het gemis, en haar dankbaarheid aan alle donors.

Misha was zeven jaar toen hij ineens onder de blauwe plekken zat. Het bleek leukemie te zijn. Na een behandeling van twee jaar ging het anderhalf jaar lang goed met hem, maar de leukemie kwam terug. Misha kreeg nog zwaardere chemokuren en heeft veel bloedtransfusies gehad. Bloed dat op die momenten levensreddend was. Zijn moeder Brigitte is donors nog steeds dankbaar, zoals ook haar zoon Misha dat was.

Nog geen donor? Meld je aan!

Helaas heeft Misha het niet gered. Na een stamceltransplantatie is Misha aan de gevolgen van een meervoudige infectie op 28 december 2006 overleden. 
 
Brigitte: “Als je kind overlijdt, is dat elke minuut van de dag bij je. Het gemis is groot. Het zijn dromen en beloftes die je samen met je kind voor de toekomst had, de liefde die er is. Die zijn zo bepalend voor je en dan ineens is er die leegte. Misha was mijn enige kind, dus er was niets meer. 

Dichtbij

Maar of je nu klein of groot bent, niemand kan gemist worden en daarom is het zo belangrijk dat er donors zijn. Ik heb dit van dichtbij meegemaakt. Daarom ben ik blij dat ik toen zelf ook al bloed- en stamceldonor was. Later, toen ik een wat lager Hb had, ben ik plasma gaan geven in plaats van bloed. Zo kon ik toch nog blijven doneren, vaker zelfs.” 

Het is zo’n kleine moeite om zoiets bijzonders te kunnen doen als levens redden. 

Verhaal gaat verder onder de foto.Onbeschrijfelijk  

Ik hoop dat heel veel mensen dit verhaal lezen en zich aanmelden als bloed- en/of stamceldonor. Het is zo’n kleine moeite om zoiets bijzonders te kunnen doen als levens redden. Bloed geven kost je weinig tijd en de medewerkers van de bloedbank maken gezellig een praatje met je. Je krijgt wat te eten en te drinken en iedereen is er vriendelijk. Je komt er met een goed gevoel vandaan. En realiseer je vooral wat voor mooie dingen je mogelijk maakt. Dat is echt onbeschrijfelijk.” 

Iedereen donor 

Om mensen aan te sporen om donor te worden, plaatst Brigitte regelmatig berichten op Facebook en spreekt ze ook rechtstreeks mensen aan. “Eigenlijk zou iedereen die het kan donor moeten zijn”, zegt ze. “Voor ons allen, met ons allen. Voor iedereen die het nodig heeft, jong of oud. Het kan je zomaar overkomen dat je het opeens nodig hebt. Er zijn altijd nieuwe bloed- en plasmadonors nodig.” 

Impact 

Misha kreeg dankzij donors hoe dan ook een kans op leven. Bloed en stamcellen waren er toen hij het nodig had, gegeven door mensen die waarschijnlijk niet wisten wat voor een impact dat had. Tegen iedereen die echt verschil wil maken in het leven van anderen wil ik zeggen: meld je aan als donor. En besef hoeveel dat voor hen gaat betekenen.” 

18 april 2024