Hoe doneer ik het navelstrengbloed van mijn kindje?

Het navelstrengbloed wordt afgenomen direct na de geboorte van je kindje, als de navelstreng is doorgeknipt. Dit is geheel pijnloos en zonder risico.

Gezondheid van moeder en pasgeboren kind gaan altijd voor, dus het verloskundig proces wordt niet verstoord. Het exacte moment van doneren wordt door de moeder en de verloskundige bepaald en vindt plaats op een geschikt moment tussen de geboorte en de nageboorte. Een donatie hoeft niet per se direct na de geboorte te beginnen. Er kan ook enkele minuten worden gewacht voordat het opvangen van navelstrengbloed begint.

Je kunt alleen navelstrengbloed voor de Sanquin Navelstrengbloedbank doneren als je gaat bevallen in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met ons samenwerkt. Je moet je hier wel vooraf voor aanmelden.

Meer informatie en de vragenlijst

Bij jouw verloskundige of gynaecoloog kun je vragen om een vragenlijst (voor het verstrekken van medische informatie) en een folder met toelichting. Nadat je de vragenlijst ingevuld hebt, kun je deze bij het volgende bezoek weer inleveren bij jouw verloskundige of gynaecoloog.

Kort na bevalling kun je - als er een succesvolle donatie van navelstrengbloed is geweest - gebeld worden met vragen over de eerder ingevulde vragenlijst.

Doneren niet altijd mogelijk bij Sanquin

Door beperkte middelen (denk aan scholing van de verloskundigen of gynaecologen) is het alleen mogelijk om navelstrengbloed te doneren in een ziekenhuis of geboortecentrum dat met ons samenwerkt. De Navelstrengbloedbank van Sanquin werkt op dit moment samen met een aantal verloskundigenpraktijken, geboortecentra en afdelingen Verloskunde/Gynaecologie van ziekenhuizen in Amsterdam, Delft en Bergen op Zoom.