menu

Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (1) Coronavirus (2) Mag ik bloed of plasma geven (1)
Er zijn 14 resultaten gevonden voor "corona"
  • Wat moet ik doen als ik een positieve coronatest blijk te hebben of coronaklachten krijg en kort geleden heb gedoneerd?

    Bel naar 088-730 8686 om het aan ons door te geven. Je kunt dan met de donorarts bespreken of we je donatie wel of niet kunnen gebruiken voor patiënten. 

  • Heeft een bloed- of plasmadonatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?

    Nee, een vaccinatie zet je immuunsysteem aan het werk om antistoffen te maken tegen het coronavirus. Een bloed- of plasmadonatie heeft hier geen invloed op.

  • Ik ben hersteld/vrij van coronaklachten: wanneer mag ik weer langskomen voor de keuring of een donatie?

    Als je ten minste 14 dagen geen verkoudheidsklachten meer hebt en je je weer helemaal fit voelt, mag je weer bij Sanquin komen.

     

  • Ik heb me aangemeld als donor en heb een afspraak voor een keuring. Is het een bezwaar als ik net een coronavaccinatie heb gehad of die binnenkort krijg?

    Nee, dat is geen probleem. Je keuring als nieuwe donor kan gewoon doorgaan rond een coronavaccinatie.

  • Mag ik doneren als ik klachten heb gehad na de coronavaccinatie?

    We kunnen geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

  • Kan het kwaad als ik na donatie op dezelfde dag een coronavaccinatie krijg?

    Het dringende advies is om niet te komen doneren als je later op dezelfde dag een afspraak hebt voor een vaccinatie. 

  • Mag ik bloed of plasma doneren na een coronavaccinatie?

    Na een coronavaccinatie/boosterprik mag je 7 dagen niet doneren. 

    • Heb je een oproep voor bloeddonatie? Kom vanaf 7 dagen na de coronavaccinatie naar de bloedbank of meld je oproep af.
    • Heb je een afspraak als plasma- of bloedplaatjesdonor? Dan kun je je afspraak verzetten naar 7 dagen na de coronavaccinatie.
    • Kom je voor je eerste afspraak naar de bloedbank? Deze afspraak kan gewoon doorgaan. We zien je graag.
    • Heb je een experimenteel en/of ongeregistreerd vaccin ontvangen? Dan mag je een maand niet doneren, neem dan contact met ons op 088-730 8686.

    Als je klachten hebt gehad na een coronavaccinatie is mogelijk langer uitstel nodig. We kunnen namelijk geen onderscheid maken tussen klachten die passen bij ziekte en klachten als bijwerking van de vaccinatie. Als je griepachtige klachten of koorts gehad hebt, mag je weer doneren als je 14 dagen klachtenvrij bent en je fit voelt.

  • Ik heb een loopneus/moet hoesten/ben niet helemaal fit/heb koorts, mag ik nu komen geven?

    Je mag bloed geven bij lichte neusverkoudheid of kriebelhoest zonder andere verschijnselen als hoofdpijn, keelpijn, koorts, of algehele malaise. Als je wel bijkomende klachten hebt, mag je weer bloed geven als je ten minste twee weken vrij van klachten en ten minste twee weken vrij van antibiotica bent.

  • Wat zijn antistoffen?

    Antistoffen, ook wel afweerstoffen genoemd, zijn eiwitten die we maken als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Deze afweerstoffen helpen om ons te beschermen tegen infecties met deze ziekteverwekkers. Het duurt echter even voordat er voldoende antistoffen zijn die ons afdoende beschermen tegen een infectie. In deze periode zijn we vatbaar voor het virus en kunnen we (ernstig) ziek worden. Zodra de antistoffen het virus uit het lichaam hebben verwijderd, is de patiënt genezen.

    Omdat dit coronavirus nieuw is, hebben de meeste mensen nog geen antistoffen tegen dit virus en worden daarom ziek. Sommige van hen heel ernstig. Als jij positief bent getest op het coronavirus, zou het goed kunnen dat jij de juiste antistoffen in je bloed hebt om bij te dragen aan het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen COVID-19.

  • Ik heb corona gehad, mag ik weer bloed of plasma komen geven?

    Je kunt weer komen doneren als je minimaal 2 weken hersteld bent van corona en je je normale werkzaamheden en/of sportactiviteiten weer kunt doen.

    Sommige mensen hebben langdurige klachten na een COVID-19 infectie, ook wel ‘long COVID’ genaamd (‘long’ is in dit geval Engels voor ‘langdurig’). Dit zijn klachten zoals vermoeidheid, kortademigheid, pijn op de borst, spierpijn, hoofdpijn, hartkloppingen, aanhoudende verhoging, langdurig verlies van reukvermogen, depressie of vergeetachtigheid.

    Het is belangrijk dat je fit bent als je komt doneren. Ben je dit niet, dan heb je een grotere kans om onwel te worden tijdens of na je donatie. Dit willen we voorkomen. We laten je daarom niet doneren als je één of meerdere van bovenstaande klachten hebt. Alleen langdurig verlies van reukvermogen is geen bezwaar als je je verder fit voelt.