Sanquin start campagne met FC Den Bosch

FC Den Bosch, haar foundation en Sanquin Bloedbank werven samen bloed- en plasmadonors  in de regio Den Bosch.

Onder het motto ‘Hedde gij ôk blauw-wit bloed?’ is de gezamenlijke uitdaging om via de achterban van de profclub in Den Bosch (en omgeving) 1.250 extra bloeddonors te werven voor 1 juli 2024. Sanquin en FC Den Bosch gaan hiervoor op zoek naar gezonde mannen en vrouwen met een blauw-wit hart die hier aan mee willen werken.

Lancering op 4 november

Het Brabantse FC Den Bosch moedigt bloeddonaties aan en gaat bij en rondom thuiswedstrijden campagne voeren om het bewustzijn onder haar achterban te vergroten dat donaties van levensbelang zijn. Het startmoment is op 4 november aanstaande. Dan speelt FC Den Bosch in de eigen Vliert tegen JFC Utrecht. 

Om de urgente oproep tot extra bloeddonors te versterken is in eigen Bossche stijl een campagne opgetuigd die in het verdere seizoen onder de aandacht wordt gebracht. Supporters, sponsors (en hun personeel), spelers, medewerkers en vrijwilligers van FC Den Bosch van 18 jaar of ouder worden opgeroepen zich aan te melden als bloed- of plasmadonor. De belangrijkste reden: één op de vier mensen heeft ooit bloed nodig. Meld je aan als donor en red levens met jouw (blauw-witte) bloed. Ook wordt samengewerkt met grote partners in de regio, zoals het Jeroen Bosch Ziekenhuis en onderwijsinstellingen. Iedereen wordt opgeroepen zich aan te melden via www.sanquin.nl/fcdenbosch om ook in aanmerking te kunnen komen voor leuke winacties namens de club.

"Niet lullen, maar prikken"

Aanvoerder en Bosschenaar Danny Verbeek is het boegbeeld van de campagne. Verbeek: “Ik had er geen idee van dat zoveel mensen ooit in hun leven bloed of plasma nodig hebben om te overleven of te herstellen. Gezonde mensen kunnen gemakkelijk iets van hun bloed missen. Patiënten missen het als je het niet doet. Als je bedenkt dat je met één donatie maar liefst drie levens kunt redden, dan heb ik maar één boodschap: niet lullen, maar prikken!”

Algemeen directeur Tommie van Alphen van FC Den Bosch vertelt waarom de profclub de bloeddonatie-oproep wil versterken: “Sanquin is letterlijk onze buur. Het thuisstadion van de club is ook Sanquins basis in Den Bosch. ‘Buurt maken’ bij elkaar werd dus de hoogste tijd, net als burenhulp. Want Sanquin heeft een doorlopende uitdaging om de bloedvoorraad op peil te houden. Daar kunnen wij - en alle mensen en bedrijven die we kennen - bij helpen. Bij FC Den Bosch weten we wat uitdagingen zijn. Overleven was de afgelopen 20 jaar de rode draad. Die strijdvaardigheid zit diep in ons DNA en daarin vinden we ook de weg naar verbondenheid met onze omgeving. In Den Bosch kijken we naar elkaar om. Bijvoorbeeld naar mensen die letterlijk moeten vechten om te overleven, omdat ze ernstig ziek zijn en die voor hun overlevingskansen bloed of plasma nodig hebben.”

Gelijkheid en gezamenlijkheid

Esther Vroegh, voorzitter FC Den Bosch Foundation: “Supporters van FC Den Bosch zeggen vaak dat er blauw-wit bloed door hun aderen stroomt. Dat bracht ons op het idee om iets met blauw bloed te doen. Adeldom verplicht. Daar bedoelen we mee dat de achterban een vooraanstaande maatschappelijke positie heeft en kan hebben. De oproep is bedoeld voor iedereen die zijn sociale FC-hart wil laten spreken en de hele omgeving van Den Bosch daarvan wil laten meeprofiteren. De waarden van de tribunes zijn niet voor niets: gelijkheid en gezamenlijkheid. Die betrokkenheid bij elkaar hoeft geen halt te houden bij de stadionpoorten. Bloed doneren is dé manier waarop je je betrokkenheid met de omgeving als geheel vertaalt naar betrokkenheid met de concrete ander met wie je als medemens bent verbonden. Met heel hun blauw-witte hart zijn supporters ongegeneerd trots op hun club. FC zit hen letterlijk in het bloed. Doneren is ook iets waar je trots aan kan ontlenen. Wij denken dat onze achterban bereid is om niet alleen hun clubliefde met elkaar en met de stad te delen, maar ook iets van hun bloed.”

Daphne Thijssen-Timmer, directeur Bloedbank van Sanquin roemt de wijze waarop FC Den Bosch zich met heel het hart in de campagne stort: “We zijn enorm blij met de steun en inspanningen van FC Den Bosch om hun achterban te inspireren zich aan te melden als bloed- en plasmadonor. Talloze patiënten in Nederland hebben bloed nodig, bijvoorbeeld tijdens de behandeling van kanker of na een verkeersongeluk. Daarnaast zien we jaarlijks de vraag stijgen naar geneesmiddelen die uit bloed- en plasmadonaties worden bereid. In de regio Den Bosch is behoefte aan duizenden extra donors. Geheel volgens FC Den Bosch stijl hebben we er vertrouwen in de Bosschenaar in het hart te raken en aan Sanquin te verbinden. We kijken uit naar een mooie samenwerking.”

03 november 2023