25 jaar verandering: herinner je je deze nog?

Hoe zag de wereld eruit in ons oprichtingsjaar 1998? 

1998 is een iconisch jaar. Het jaar waarin Sanquin is opgericht. Wat gebeurde er nog meer dat jaar? En hoe zag de wereld er toen uit?

1998 is het jaar waarin Nederland met 2-1 won van Argentinië en in de halve finale uitkwam tegen Brazilië. En ondanks heel veel bloed, zweet en tranen verloor van Brazilië, dankzij de welbekende penalty’s.

1998 Is ook het jaar waarin Sanquin is opgericht. De 22 bloedbanken opereren tot die tijd zelfstandig van elkaar. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Els Borst laat onderzoeken hoe de bloedvoorziening beter kan worden ingericht in Nederland. En zo ontstaat op 1 januari 1998 uit de 22 bloedbanken en de CLB onder verantwoordelijkheid van de overheid Stichting Sanquin. 

Op je smartphone swipen tijdens het doneren was er toen nog niet bij. Bellen onderweg deden de meesten van ons in de telefooncel. Of met je vaste telefoon thuis. In 1998 had pas 22% van de Nederlanders een mobiele telefoon.

In 1998 werden donors telefonisch opgeroepen. Of per post. De oproepkaart was er al sinds de jaren '70. En dat hebben we volgehouden tot zelfs 2022. Meer dan 50 jaar heeft de papieren kaart dienst gedaan! Inmiddels is alles gedigitaliseerd; zo kunnen donors zelf afspraken inplannen. Het is nog eens duurzamer ook.

Ook werd in 1998 Google opgericht door Larry Page en Sergey Brin, twee Stanfort PhD studenten. Niet voor te stellen, een wereld zonder Google!

1998 was het natste en heetste jaar ooit, waardoor veel donors thuisbleven. We hadden moeite om de bloedvoorraad op peil te houden. Herkenbaar? Ook nu heeft het weer veel invloed op het aantal donors dat komt. Met de storm Poly van 5 juli als zeer recent voorbeeld. Eerder deze week deden we een oproep uit op Facebook om vooral te komen doneren tijdens de zomermaanden. Facebook? Dat hadden we natuurlijk nog niet in 1998! Hyves dan misschien? Ook niet, dat startte in 2004. Geen Google, geen social media, geen mobiele telefoon. Wat deden we met al onze tijd?

Toch zijn er ook dingen die nooit veranderen in 25 jaar. De passie waarmee de medewerkers én donors zich inzetten voor Sanquin. En natuurlijk dé roze koek! Sommige zaken moet je gewoon nooit veranderen. Never change a winning team!

06 juli 2023