Sanquin opent Powerbank

Op donderdag 10 september gaat in het Utrechtse winkelcentrum Nova de eerste Powerbank van Europa open, een plasma only-centrum van Sanquin, waar mensen terecht kunnen om plasma te doneren. Plasma is een bestanddeel van bloed, en is hard nodig om geneesmiddelen van te maken, onder andere tegen COVID-19. In Nederland zijn 25.000 patiënten dagelijks afhankelijk van medicijnen die worden gemaakt uit plasma.

Eerst shoppen, daarna plasma geven

“De naam Powerbank staat voor de kracht van plasma”, legt Daphne Thijssen, directeur van de Bloedbank, uit. “Plasma is een ontzettend krachtige stof, boordevol afweerstoffen en andere eiwitten die een belangrijke rol spelen bij de behandeling tegen ziekten. En iedereen heeft het in zich! Normaal gesproken staan onze donatie-locaties op bedrijventerreinen of bij ziekenhuizen maar wij hebben nu bewust gekozen voor een winkelcentrum en qua uitstraling lijkt de Powerbank ook meer op een winkel. Met deze locatie willen wij de naamsbekendheid van plasma doneren én de toegankelijkheid vergroten. Mensen kunnen gemakkelijk binnenlopen en zich aanmelden, maar ook terecht voor informatie of een kop koffie.”

Plasma redt levens, urgentie is groot

Net als bloed doneren, is plasma doneren levensreddend. Er zijn in Nederland zo’n 25.000 mensen die zonder plasmageneesmiddelen niet zouden overleven, of te ziek zouden zijn om een normaal leven te kunnen leiden. Het gaat hierbij met name om mensen met een auto-immuunziekte of een stollingsziekte. Dankzij het plasma van donors kunnen zij weer plannen maken en krijgen ze hun leven terug. Op dit moment wordt met plasma van genezen corona-patiënten ook gewerkt aan een (preventief) middel tegen COVID-19.

“De vraag naar plasmageneesmiddelen stijgt jaarlijks met 6 tot 7%. Dit komt mede doordat er steeds meer toepassingen voor plasma worden gevonden. Tegelijkertijd is sinds een paar jaar de vraag naar ‘volbloed’ minder geworden, waardoor het plasma dat uit ‘gewone’ bloeddonaties gewonnen kan worden, in volume afneemt. Dat benadrukt de noodzaak om plasma doneren bekender en laagdrempeliger te maken. Met de slogan De kracht van plasma, geef het door! willen wij via de Powerbank mensen erop attent maken dat ook zij in de gelegenheid zijn om iemand te helpen met hun plasma”, aldus Thijssen.

Powerbank: praktische informatie

Plasma doneren gaat op ongeveer dezelfde manier als bloed doneren. Het belangrijkste verschil is dat de bloedcellen het lichaam weer terug ingaan tijdens het proces. Het is lichamelijk minder belastend om plasma te doneren dan om bloed te geven. Plasma geven kan daarom vaker, maximaal 26 keer per jaar. Bij de Powerbank kan men binnen 2 weken van aanmelden tot doneren komen.

De Powerbank is met 21 bedden de grootste plasma faciliteit in Nederland en is gevestigd in winkelcentrum Nova, Hammarskjoldhof 58, (tegenover de Jumbo) in Utrecht. Een donatie duurt zo’n 45 minuten en is vrijwillig.

Kijk voor actuele openingstijden en meer informatie op Powerbank.nl

07 september 2020