menu

Departement Alpes-Maritimes nieuw risicogebied West-Nijlvirus

Normaal gesproken mag je na een bezoek aan Frankrijk gewoon direct bloed geven, maar met ingang van 3 september 2018 zal het zuidelijk gelegen departement Alpes-Maritimes worden beschouwd als risicogebied voor het West-Nijlvirus.

Dit betekent dat een donor die vanaf 3 september meldt dat hij of zij in de voorgaande vier weken in dit gebied is geweest, tot vier weken na vertrek uit het gebied geen bloed mag geven.

Let op: dit geldt alleen voor bloeddonors. Voor plasmadonors is deze maatregel niet van toepassing. Het plasma wordt namelijk dusdanig bewerkt, dat het West-Nijlvirus via deze weg niet kan worden overgedragen.

Het West-Nijlvirus is een virus dat wordt overgebracht door besmette muggen. Gezonde mensen merken hier over het algemeen weinig van. In sommige gevallen komen milde griepachtige verschijnselen als koorts, hoofdpijn en spierpijn voor.

Het beleid is geldig tot 1 december 2018, dus vanaf die datum zal een bezoek aan Alpes-Maritimes niet langer tot uitstel leiden. Op onderstaande kaarten staat het risicogebied aangegeven, zodat je zelf kunt achterhalen of de maatregel op jou van toepassing is. Bij twijfel kun je natuurlijk altijd contact opnemen met de bloedbank.

zoom_out_map
zoom_out_map
29 augustus 2018