Duo-expositie van Anouk van Zwieten en Lieve Rutte

Van 31 oktober 2018 tot en met 11 januari 2019 exposeren Lieve Rutte en Anouk van Zwieten in Galerie Joghem.

De expositie wordt op vrijdag 2 november 2018 om 17.00 uur geopend, waarbij om 18.15 uur de openingstoespraak verzorgd wordt door Dieuwke Spaans (Docent Schilderkunst/Beeldend Kunstenaar) en Anno Dijkstra (Docent Beeldhouwkunst/Beeldend Kunstenaar), beiden verbonden aan de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht. In deze tentoonstelling laten Anouk van Zwieten en Lieve Rutte nieuw eigen werk zien. Schilderkunst en beeldhouwkunst komen in dialoog met elkaar: een wereld waarin kleuren en vormen in een uitdagende balans samenkomen.

Lieve Rutte

Het werk van Lieve Rutte staat in het teken van verwondering. Met een visuele en intuïtieve werkwijze komt een tactiele, sensuele wereld tot stand, waarin verschillende soorten texturen en structuren elkaar ontmoeten. Lieve’s presentaties bieden een frisse en open inkijk in wat een beeld kan zijn en hoe het een direct effect kan hebben op de toeschouwer. Werk dat maakt dat je je er direct mee wilt verhouden. Het onderzoek naar huid, langs suikerzoete, organische en felgekleurde oppervlakten, vormt de achtergrond voor creatieve interactie. Via een persoonlijke fascinatie voor materiaal en structuur ontstaan verbeeldende sculpturen als een verleidelijke en tastbare wereld, vol mogelijkheden voor innovatie en herontdekking.

Anouk van Zwieten

Eenzelfde verwondering kenmerkt de schilderijen van Anouk van Zwieten. Ze zijn materiële weerspiegelingen van gebeurtenissen die ze observeert en ervaart in realiteit en dromen. Er verschijnen vormen op het doek: verbeeldingen van associaties en interpretaties. Deze vormen en objecten worden gedragen door minstens evenveel beelden die naar de achtergrond geschilderd zijn. Achter de beelden die voor de toeschouwer waarneembaar zijn, lijkt het of van onder het oppervlak weer iets anders tevoorschijn zou kunnen komen. Sommige elementen, zoals blikjes, sigaretten of snel geschetste autootjes komen regelmatig terug in haar werk. Anouk gebruikt deze intuïtief als symbolen voor thema’s die vaak terugkomen: ze helpen haar om haar belevenissen te categoriseren. Zo worden kruimels realiteit uitgestrooid in een abstracte en chaotische wereld. Het werk lijkt gestempeld, maar deze stempels vormen slechts een toegang voor de toeschouwer tot Anouk’s realiteit: vertrouwde en sporadische elementen in een wereld vol abstracte chaos.

Verbeelding

Beide kunstenaars verbeelden hun eigen vormentaal en verwondering. In onderlinge confrontatie heeft het beider werk een eigen dialoog en lijkt daarin een nieuwe taal te spreken. Dat gegeven was eerder een basis voor een gezamenlijke expositie. Nu, ruim een jaar later wordt het recente en onafhankelijk gemaakte werk van beide kunstenaars opnieuw samen gebracht. Het toont hoe zij zich los van elkaar ontwikkeld hebben en hoe de werken ook dit keer met elkaar in gesprek gaan. Het intuïtieve verwantschap dat Lieve en Anouk gedurende hun opleiding aan de HKU ontdekten, zet zich nu door in deze expositie, met een opmerkelijke uitkomst: Lieve Rutte schildert in haar sculpturen en Anouk van Zwieten presenteert constructies in haar schilderijen. U wordt van harte uitgenodigd om in deze expositie op te gaan en te verbinden met uw eigen verbeelding.