Leefstijlonderzoek

Deze informatie is bedoeld voor donors van de bloedbank Leidsche Rijn die deelnemen aan het Leefstijlonderzoek van Sanquin in samenwerking met Smart Health. Het onderzoek loopt en aanmelden is niet meer mogelijk.

Waarom dit onderzoek?

Donors en Sanquin ondersteunen samen de gezondheid van patiënten. Sanquin wil graag iets terugdoen voor haar donors door kennis over hun gezondheid te delen. Sanquin onderzoekt of het aanbieden van persoonlijk leefstijladvies meerwaarde heeft voor (de gezondheid van) donors.

Daphne Thijssen-Timmer, Directeur Bloedbank, legt uit waarom Sanquin dit zo belangrijk vindt.

Wat houdt het onderzoek in?

 • Als deelnemer aan dit onderzoek krijg je een jaar lang toegang tot het online Smart Health platform. Op dit platform vul je een uitgebreide en medisch onderbouwde vragenlijst in over je gezondheid, leefstijl en eetgewoonten. Op basis van je antwoorden krijg je direct inzicht in je persoonlijke leefstijlscore en hoeveel kans je hebt op het ontwikkelen van hart- en vaatziekten. Vervolgens kun je aan de slag met persoonlijke leefstijladviezen.
 • Sanquin onderzoekt in datzelfde jaar of en hoe vaak je het platform gebruikt, wat je van de service vindt en welk effect je op je gezondheid ervaart. Je ontvangt daarvoor na 3, 6, 9 en 12 maanden een vragenlijst. Het kost je steeds 5 tot 10 minuten om deze vragenlijsten in te vullen.
 • We organiseren ook twee groepsgesprekken onder een klein aantal deelnemers. Je kunt zelf aangeven of we je hiervoor mogen benaderen.

Meer informatie?

Lees dan de informatiebrief [pdf] over het Leefstijlonderzoek of bekijk hieronder de veelgestelde vragen. 

Vragen?

 • Wat is het Smart Health platform precies?

  Smart Health is jouw persoonlijke online leefstijlassistent:

  • Test je gezondheid: ontdek hoe het ervoor staat met jouw leefstijl en hartrisico, aan de hand van een digitale gezondheidstest. Dit is een door medische wetenschappers ontwikkelde vragenlijst, die je kunt invullen wanneer jou dat uitkomt. Door het doen van de test kom je erachter hoe gezond jouw leefstijl is en wat je zou kunnen verbeteren om zo jouw hartrisico omlaag te brengen.
  • Vind jouw vitaliteit: Op jouw dashboard vind je jouw persoonlijke scores en daarop afgestemde adviezen, diensten en producten, waarmee je jouw leefstijl kunt verbeteren en jouw vitaliteit kunt vergroten. Je kunt je laten inspireren en informeren door artikelen, video’s, challenges en meer.
  • Zie de verbetering: een gezonde leefstijl is een voortdurend proces. Ben je meer gaan bewegen of gezonder gaan eten? Je kunt je scores updaten wanneer je maar wilt. De adviezen op het platform passen zich vervolgens direct aan jouw nieuwe leefstijl aan.
 • Welke gegevens verwerken jullie tijdens dit onderzoek?

  Voor het onderzoek verwerkt Sanquin de volgende gegevens: 

  • Algemene gegevens (zoals je e-mailadres, naam, geboortejaar).
  • Donatiegegevens (bijv. je donatiegeschiedenis van de afgelopen 2 jaar en informatie over oproepen, donaties, eventueel uitstel en uitschrijving tijdens de looptijd van het onderzoek).
  • Leefstijlscores en hartrisicoscores (zoals je deze inziet op het Smart Health platform). 
  • Gegevens over het gebruik van het Smart Health platform, om het gebruik van het platform te kunnen analyseren. Deze gegevens zijn niet naar één persoon te herleiden.

  Smart Health verwerkt gegevens zoals je die invult op het platform, je bepaalt zelf hoeveel persoonlijke informatie je op het platform plaatst:

  • Algemene gegevens (zoals je e-mailadres, naam, geboortejaar).
  • Medische gegevens (zoals je deze invult op het Smart Health platform).
  • Leefstijlgewoonten inclusief leefstijlscores (zoals je deze invult en inziet op het Smart Health platform).
 • Welke informatie delen Sanquin en Smart Health?

  Sanquin deelt je e-mailadres met Smart Health zodat zij je kunnen uitnodigen voor het Smart Health platform. Tijdens het onderzoek deelt Smart Health je persoonlijke leefstijlcijfers en hartrisicoscore met het onderzoeksteam van Sanquin. Daarnaast krijgt Sanquin informatie over het gebruik van het platform, maar dit is niet naar individuele donors te herleiden. 

  Sanquin deelt geen persoonlijke of onderzoeksgegevens met Smart Health.

  Klik hier voor de privacyverklaring voor het Leefstijlonderzoek.

 • Ik ben niet uitgenodigd voor het onderzoek maar wil graag meedoen. Kan dat?

  Nee, helaas is het alleen mogelijk om deel te nemen aan het onderzoek wanneer je een uitnodiging hebt ontvangen. Dit geldt zowel voor het Leefstijlonderzoek, als voor het aanvullende onderzoek naar rode bloedcelkwaliteit dat we op kleine schaal doen.

 • Ik wil stoppen met het onderzoek, hoe geef ik dat aan?

  Je kunt op ieder moment tijdens het onderzoek beslissen dat je stopt. Daar hoef je geen reden voor op te geven. Je kunt dit zelf regelen op het Smart Health platform, of via dit formulier. De gegevens die tot dat moment zijn verzameld, worden wel gebruikt voor het onderzoek.

 • Waar kan ik terecht met vragen over het Smart Health platform?

  Kijk of je vraag beantwoord wordt bij de veelgestelde vragen. Kom je er niet uit? Stuur dan een e-mail naar [email protected] met je naam, het e-mailadres waarmee je je hebt aangemeld en geef aan dat je meedoet met het Leefstijlonderzoek van Sanquin.

 • Ik ben het wachtwoord en/of de gebruikersnaam voor de vragenlijst van Sanquin kwijt. Wat nu?

  Stuur een e-mail naar [email protected].

 • De digitale vragenlijst werkt niet. Wat kan ik doen?

  Probeer het in een andere browser. Mocht het nog steeds niet lukken, mail naar [email protected].

Staat je vraag er niet bij? Neem dan contact op met de onderzoekers via [email protected].