Je kent haar niet, maar ze kan niet zonder jou

Hepatitis A plasmadonor worden

Sanquin bloedvoorziening is altijd op zoek naar donors met genoeg antistoffen tegen hepatitis A in het bloed.

De antistoffen kunnen aangemaakt zijn omdat je een infectie met het hepatitis A-virus hebt gehad en daar inmiddels van genezen bent. Om zeker te weten dat het gehalte aan antistoffen hoog genoeg is, zullen we dit eerst bepalen. Heb je voldoende antistoffen tegen hepatitis A, dan kun je plasmadonor worden voor deze specifieke plasmadonatie.

Wat is hepatitis A?

Hepatitis A is een ontsteking van de lever die wordt veroorzaakt door het hepatitis A-virus. Dit virus kan geelzucht veroorzaken en wordt overgebracht door besmet voedsel of water. Daarom komt hepatitis A nog het meest voor in landen waar de hygiëne minder goed is, bijvoorbeeld in de tropen.

In Nederland kwam hepatitis A vroeger vaker voor dan nu. Mensen die vóór de Tweede Wereldoorlog geboren zijn, hebben in hun jeugd vaak geelzucht (hepatitis A) gehad en hebben antistoffen tegen hepatitis A in hun bloed.

Wat kan jouw plasma doen?

De antistoffen uit jouw plasma kunnen worden toegediend aan mensen die in aanraking zijn geweest met het hepatitis A-virus. Dit kan de ziekte afzwakken, of zelfs helemaal voorkomen.

Meer weten? 

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest