Catharina: "Ik ben er nog. Onbeschrijfelijk!"

Catharina Rinzema (34) was vorig jaar actief in het nieuws toen ze als hoogzwangere kandidaat campagne voerde voor de Europese verkiezingen. “Door mijn buik kwam ik snel in gesprek met jonge vrouwen op straat die twijfelden over hoe ze het najagen van hun professionele dromen met een gezin moesten combineren. Omdat ze zagen dat ik het ook deed, kon ik een voorbeeld voor ze zijn. “Ik wist ook niet beter of ik zou straks gaan bevallen, genieten van mijn kraamtijd en zwangerschapsverlof om vervolgens weer mijn werk op te pakken. Maar het leven loopt soms anders.”

Ook donor worden? Meld je aan en red een leven!

“Op 7 augustus 2019 ben ik bevallen van Elia, een heel sterk en gezond jongetje. De bevalling was zwaar en langdurig en na afloop voelde ik me steeds zwakker worden. Er was sprake van een aantal medische complicaties waardoor ik heel veel bloed verloor. Ze moesten ingrijpen waarbij ze ook om mijn toestemming vroegen om bloedtransfusies te mogen geven. Ik moest nu eerst voor mezelf zorgen en weer in orde zijn. Daarna kon ik pas gaan genieten van mijn zojuist geboren jongetje.”

“Er stroomde weer kracht en energie in mij”

“Ik weet nog goed hoe het voelde toen het bloed toegediend werd. Ik voelde me erg gelukkig en kreeg een warm gevoel, alsof je glühwein drinkt. Het is een hele vreemde gewaarwording. Ik voelde weer wat kracht en energie terugvloeien in mijn lichaam. Wat was ik daar dankbaar voor. Uiteindelijk moest ik een week in het ziekenhuis verblijven en kreeg ik vier bloedtransfusies. Doordat ik zo zwak was, heb ik bijna niets voor mijn kleine jongetje kunnen doen. Een heftige ervaring en helemaal niet hoe ik me de kraamtijd had voorgesteld.”

“Dat er bloed voor je is, is niet vanzelfsprekend”

Natuurlijk gaan bevallingen bijna altijd goed. Maar die andere werkelijkheid waarbij het plaatje afwijkt van de norm en medisch ingrijpen nodig is, vindt Catharina de moeite waard om te vertellen. “Niemand voelt zoiets aankomen. Wij niet, familie, vrienden en kennissen niet. Je schrikt allemaal op en ziet ineens een andere realiteit. Die van ‘het kan ook anders lopen’. In ieder geval hoef je dan geen seconde te twijfelen of er wel veilig bloed voor je is”, zegt ze. “Maar dat is niet vanzelfsprekend. Daarom spoor ik iedereen aan om bloed of plasma te geven. Zo heb ik een openhartige post op mijn LinkedIn gezet die meer dan 140.000 keer is bekeken. Voor veel mensen was het een duwtje in de rug en deze hebben zich (weer) aangemeld als bloeddonor.”

“Ik ben er nog. Onbeschrijfelijk!”

Voor Catharina is politiek een middel om levens aan te raken en anderen hopelijk aan te zetten tot verandering. Als donor doe je dat ook, al ben je je vaak niet bewust van de impact die je met je gift veroorzaakt. Catharina; “Ik heb het gevoel dat ik een tweede kans heb gekregen. Dat klinkt misschien een beetje dramatisch, maar bij de overgang naar dit nieuwe decennium voelde dat echt zo. Toen mijn man en ik rond de kerstdagen uit eten waren, voelde ik me zo dankbaar dat ik daar nog kon zitten en een wijntje kon drinken. ‘Ik ben er gewoon nog!’, dacht ik hardop. Echt onbeschrijfelijk!”

07 juli 2021