Bloed is kieskeurig

Aanmelden als bloeddonor

We zijn hard op zoek naar donors van verschillende afkomsten, dus meld je snel aan!

De meeste donors hebben een westerse afkomst, oftewel het Kaukasische type. Deze donors hebben andere structuren in het bloed dan donors met een niet-westerse afkomst. Indien een patiënt met een niet-westerse afkomst bloed krijgt van een donor met een westerse afkomst, bestaat het risico van antistofvorming.

Dit betekent dat als je bijvoorbeeld van Surinaamse, Antilliaanse of Afrikaanse afkomst bent en bloed nodig hebt, dat de kans groot is dat het beter is om bloed te ontvangen van een donor met een vergelijkbare afkomst. Om in de vraag naar bloed ten behoeve van niet-westerse afkomsten te kunnen voldoen en meer matches te behalen, heeft Sanquin meer donors van verschillende afkomsten nodig.

Antistoffen tegen rode bloedcellen kunnen heel gevaarlijk zijn als ze die rode bloedcellen afbreken. Lees hier wat Sanquin allemaal doet om het best matchende bloed voor een patiënt te vinden.

Bloeddonaties zijn hard nodig om levens te redden. Ook als je ooit zelf bloed nodig hebt, krijg je dat van iemand die vrijwillig heeft gedoneerd. Als je meer wilt weten over het geven van bloed, klik dan hier.

Je doet het voor mensen als Fatma Yilmaz, die al 23 jaar elke maand naar het ziekenhuis moet voor een bloedtransfusie. Haar verhaal lees je hier.

Op de website van RTL Nieuws werd ook aandacht besteed aan onze oproep. Dat artikel lees je hier.