menu

Marian: “Ik doneer al 20 jaar. Het kost me geen enkele moeite”

Het kwam niet als een verrassing voor Marian Zandvliet (55) dat ze positief getest werd op COVID-19. Vermoedelijk liep ze de besmetting op tijdens haar werk als verpleegkundige in een ziekenhuis. Gelukkig werd ze niet al te ziek en heeft ze – nadat ze hersteld was – al elf keer plasma kunnen doneren met antistoffen tegen het coronavirus.

Nog geen donor? Meld je aan!

“Ik ben al sinds mijn twintigste donor”, begint Marian. “Ik begon als bloeddonor en tien jaar geleden stapte ik over naar plasma doneren. Tja, als je in een ziekenhuis werkt en bloedzakken ophangt voor een transfusie bij een patiënt, ga je je vanzelf afvragen waar dat bloed vandaan komt. Ik zag al snel het belang in van donor zijn.”

Geen gewone griep

Eind maart, kort na de start van de lockdown, werd ze ziek. “Ik voelde na twee dagen al dat het geen gewone griep was. Een heel vervelend gevoel, ontzettend moe en veel hoesten. Ik liet me testen en was niet verrast toen ik hoorde dat het corona was. Ik werk in een ziekenhuis waar ook coronapatiënten liggen. Gelukkig was ik na drie weken hersteld. Ik gaf door aan de GGD dat ik positief getest was, waarna Sanquin me opriep als anti-COVID-19-donor. Op 27 mei was mijn eerste anti-COVID-19-donatie.”

Dezelfde procedure

Marian was al een ervaren plasmadonor, dus voor haar was het een gebruikelijke routine om naar de bloedbank te gaan. “Het is precies dezelfde procedure, ze nemen alleen wat extra testbuisjes af. Gelukkig heb ik ook nooit last van het doneren, ik voel me na afloop altijd prima. En dat ik nu extra patiënten kan helpen door de antistoffen tegen COVID-19 in mijn plasma, is een mooie gedachte.”

Elke week doneren

In het begin doneerde ze iets vaker dan als reguliere plasmadonor. Marian: “De eerste vier weken kwam ik elke week.” Als anti-COVID-19-donor ben je inderdaad elke week welkom om plasma te doneren. Overigens mag je zelf bepalen hoe vaak je komt. De meeste donors geven vier tot zes keer plasma, maar het mag uiteraard ook vaker!

Nog steeds antistoffen

Marian: “Na acht keer te hebben gedoneerd, raadden de bloedbankmedewerkers me aan om even te pauzeren. Een maand later pakte ik mijn reguliere plasmadonorschap weer op. Ik ging ervan uit dat ik inmiddels geen antistoffen meer in mijn bloed zou hebben, maar ze bleken er na het testen van mijn reguliere donatie toch nog in te zitten. Weliswaar in een lagere hoeveelheid, maar voldoende om mijn plasma voor te gebruiken. Dus belde Sanquin me op of ik weer anti-COVID-19-donor wilde zijn.” Het verbaast Marian wel dat ze nog steeds antistoffen heeft, omdat ze niet heel ziek is geweest. “Misschien ben ik in de tussentijd opnieuw in aanraking gekomen met het virus, wie zal het zeggen? We weten er nog zo weinig van.”

Aanraden

Zolang ze antistoffen in haar bloed heeft, blijft Marian doneren. “Ik zit nu al op twaalf donaties. Het kost me geen enkele moeite, dus waarom zou ik dit niet doen? Je helpt er andere mensen mee. Ik heb collega’s die ook ziek zijn geweest aangeraden zich aan te melden als donor, maar sommigen voelden zich nog niet genoeg hersteld of hadden andere redenen waarom ze nog niet konden doneren. Hoe dan ook: mocht je positief zijn getest en gezond zijn, kom doneren!”

13 juli 2021