Terug naar overzicht

Waarom Rudolfs neus rood is (iets met rode bloedcellen en bloedvaatjes)

Datum
22 december 2017

RudolfRudolf heeft daadwerkelijk een rode neus. Tenminste, als je hem met een warmtecamera bekijkt. Heel veel kleine bloedvaatjes, tjokvol rode bloedcellen, voorkomen dat zijn neus bevriest. Heel belangrijk voor Rudolf, die bittere kou moet doorstaan als hij de arrenslee voortrekt.

De Nederlandse professor Can Ince van het AMC/ErasmusMC doet onderzoek aan de bloedcirculatie. Hij ontwikkelde een microscoopcamera, waarmee hij de doorstroom van rode bloedcellen op allerlei plekken in het lichaam kan meten. Een paar jaar geleden wilde hij voor zijn voor zijn onderzoek de bloedstroom in de neus meten en ging op zoek naar de beroemdste neus ter wereld. Die vond hij in Noorwegen. Samen met Noorse onderzoekers ging Ince aan de slag met Rudolf.

Temperatuur van neus en hersenen

Van Rudolfs neus, en die van een rendiervriend, werd de doorstroming van de rode bloedcellen gemeten met de microscoopcamera. Ter vergelijking werd van vijf mensen de neus bekeken. Wat bleek: de snuit van een rendier bevat 25 procent meer bloedvaten dan een mensenneus. Niet alleen kleurt Rudolfs neus hierdoor rood, het voorkomt ook dat zijn neus bevriest. Een belangrijke voorwaarde om de arrenslee van de kerstman voort te kunnen trekken. En die goed doorbloede neus helpt ook nog eens de temperatuur van zijn hersenen op peil te houden.

Loopband

Rudolf en vriend werden ook nog op de loopband gezet. De rendieren waren tam en goed getraind om het experiment te ondergaan zonder stress. Tijdens het rennen werd hun neus gefilmd met een warmtecamera. Deze legde vast wat er in de neus gebeurt. Tijdens het rennen bleek er meer bloed naar de neus toe te gaan. Op de infraroodbeelden wordt de neus echt knalrood. Het bleek dat rendieren hun warmte kwijtraken via ventilatie door de neus. Dit soort onderzoek geeft veel kennis over het functioneren van kleine bloedvaatjes. Kennis die ook gebruikt kan worden voor onderzoek aan de bloedcirculatie van mensen.

Glühwein

Mocht je nu deze winter een rendier (of een mens) met een opvallend rode neus tegenkomen, dan heeft ie vast extra veel bloedvaatjes in zijn neus. Of te veel glühwein gedronken natuurlijk...

Filmpje, foto’s en artikel

Het onderzoek werd in 2012 gepubliceerd in de kersteditie van de British Medical Journal. In dit filmpje van het BMJ laten de onderzoekers zien hoe ze te werk zijn gegaan (Engels). Artikel: Why Rudolph's nose is red: observational study. Ince C1, van Kuijen AM, Milstein DM, Yürük K, Folkow LP, Fokkens WJ, Blix AS. BMJ. 2012 Dec 14;345:e8311.

Liedje

Rudolph the Red-Nosed Reindeer is bedacht door Robert L. May. Hij introduceerde het personage in een verhaal geschreven in 1939. Johnny Marks, een radioproducer die al meerdere succesvolle kerstliederen had geschreven, besloot in 1948 om May's verhaal om te zetten naar een lied.

Terug naar overzicht