menu

Medische vragen

Voordat je donor kunt worden, stellen we eerst een paar medische vragen. Daarmee controleren we of het veilig is om te doneren voor jou en de patiënt die jouw bloed ontvangt.

Vul onderstaande vragen in

Wat is je geslacht?
Wat is je geslacht?

We houden het geslacht aan dat in je paspoort staat. 

Ben je tussen de 18 en 64 jaar?
Leeftijd

In Nederland kun je je aanmelden als donor vanaf het moment dat je 18 jaar wordt, tot en met je 64ste. Iemand van deze leeftijd kan de donatie van een halve liter bloed meestal probleemloos verdragen.

Ben je jonger dan 18 jaar? Dan mag je helaas nog geen donor worden. We vinden het geweldig dat je nu al geïnteresseerd bent in het donorschap. We hopen dan ook dat je je weer aanmeldt als je 18 bent.

Weeg je minder dan 50 kg?
Gewicht

Als je gewicht onder de 50 kg zit, kan doneren schadelijk zijn voor je gezondheid. Er wordt dan in verhouding te veel bloed afgenomen.

Heb je in of na 1980 bloedproducten (hieronder vallen ook bloedplaatjes en plasma) of een bloedtransfusie gehad?
Bloedtransfusie

Onder bloedproducten verstaan we onderdelen van het bloed, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes, plasma en serumoogdruppels. Onder bloedproducten verstaan we niet de plasmamedicijnen die uit menselijk plasma worden bereid, zoals immunoglobulinen, stollingsfactoren en albumine.

Als je alleen plasmamedicijnen of jouw eigen bloed hebt (terug)gekregen, zien we dit niet als een bloedtransfusie.

Als je een bloedtransfusie en/of bloedproducten van iemand anders hebt gekregen na 1 januari 1980, mag je uit voorzorg geen donor worden. Er is namelijk een hele kleine kans dat je door de transfusie Creutzfeldt-Jakob hebt opgelopen. Dit is een zeldzame ziekte die via bloed overgedragen kan worden, maar waarvoor helaas geen test bestaat. Om te voorkomen dat er een keten van besmetting ontstaat, is voor de veiligheid afgesproken dat je na een bloedtransfusie geen donor kan worden.

Neem bij twijfel contact op met onze informatielijn via 088 - 730 8686.

Heb je ooit een orgaan- of weefseltransplantatie gehad?
Orgaan- of weefseltransplantatie

Als je een orgaan- of weefseltransplantatie hebt gehad, mag je geen donor worden. Er is namelijk een heel kleine kans dat je door de transplantatie Creutzfeldt-Jakob hebt opgelopen. Dit is een zeer zeldzame ziekte die via bloed overgedragen kan worden, maar waarvoor helaas geen test bestaat.

Om te voorkomen dat je als donor iemand anders besmet, is voor de zekerheid afgesproken dat je na een orgaan- of weefseltransplantatie geen donor kunt worden. We doen dit uit voorzorg, ook al is de kans erg klein dat je Creutzfeldt-Jakob hebt opgelopen.

Ben je tussen 1980 en 1996 in totaal 6 maanden of langer in het Verenigd Koninkrijk geweest?
Verenigd Koninkrijk

In 1996 werd bij mensen een variant op de ziekte van Creutzfeldt-Jakob ontdekt. Deze hersenziekte wordt waarschijnlijk veroorzaakt door het eten van rundvleesproducten die besmet zijn met de gekkekoeienziekte (BSE). De meeste mensen met Creutzfeldt-Jakob zaten destijds in het Verenigd Koninkrijk.

De zeer zeldzame ziekte kan via bloed worden overgedragen, maar er bestaat helaas geen test om te kijken of je de ziekte hebt. Daarom is voor de zekerheid afgesproken dat je geen donor kunt worden als je tussen 1980 en 1996 langer dan 6 maanden in het Verenigd Koninkrijk bent geweest. Zo kun je niemand besmetten. We doen dit uit voorzorg, ook al is de kans erg klein dat je Creutzfeldt-Jakob hebt opgelopen.

Heb je ooit drugs gespoten?
Drugs

Je mag geen bloeddonor zijn als je ooit drugs hebt gespoten. Ook als het eenmalig was of lang geleden is. Bij het spuiten van drugs kun je namelijk een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen die je als donor kunt doorgeven.

Bij het snuiven van cocaïne mag je pas 4 maanden na het laatste gebruik bloed doneren.

Heb je diabetes?
Heb je een chronische of ernstige aandoening (in het verleden gehad)?
Chronische of ernstige aandoening

Als je een chronische of ernstige aandoening hebt of hebt gehad (bijvoorbeeld kanker, een hartaandoening, epilepsie, een beroerte), hebben we meer informatie nodig om te bepalen of je donor kunt worden. 

Bel naar 088-730 8686 zodat we samen kunnen kijken wat er mogelijk is. We zijn op maandag tot en met donderdag bereikbaar van 08:00 tot 20:00 uur en op vrijdag tot 17:00 uur.

Heb je in de afgelopen 2 weken preventief een vaccin gekregen om te voorkomen dat je hepatitis B krijgt?
Hepatitis B

Je kan pas 2 weken na een preventieve hepatitis B-vaccinatie een afspraak plannen. Bij elke donatie wordt je bloed namelijk getest op het hepatitis B-virus. Deze test is vanaf 2 weken na de vaccinatie betrouwbaar.

Meer informatie