Veelgestelde vragen

Wanneer je iets niet kunt vinden, kun je middels de zoekfunctionaliteit op zoek gaan naar de antwoorden op je vragen.
 • Wat doe ik met een vraag, opmerking, suggestie voor verbetering of klacht?

  Laat ons dit weten via de telefoon 0800-5115 (gratis) of via onze website. Alleen op die manier kunnen we te weten komen wat er bij je leeft en kunnen we proberen iets voor je te doen. Je kunt ook een klachtenformulier invullen, deze is op te halen bij de balie van de afnamelocatie. Via de website is een contactformulier beschikbaar.

 • Waarop wordt mijn bloed getest?

  Al het gedoneerde bloed testen we op 4 infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn:

  Het bloed van nieuwe donors testen we ook op HTLV-I/II. De verwekkers van deze vijf ziekten kunnen lang, soms levenslang, in het bloed aanwezig blijven. Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmet. Sanquin staat voor een veilige bloedvoorziening: zowel voor de donor als voor de patiënt.

  Wanneer blijkt dat je besmet bent met één van deze vijf infectieziekten, dan lichten we je altijd in.

 • Wat gebeurt er tijdens de keuring?

  De donorarts neemt de (medische) vragenlijst met je door. De donorarts let er op dat het geven van bloed veilig is en niet schadelijk voor jouw gezondheid. Tijdens dit gesprek meten we ook je bloeddruk, bepalen we je gewicht en meten we het ijzergehalte in je bloed.

  Na het gesprek met de donorarts neemt de donor-assistent een aantal buisjes bloed bij je af voor het testen van je bloed.

  Jij maakt een selfie en appt deze naar het 06-actienummer dat je in de bevestigingsmail na registratie kan vinden. Daarna ontvang je per WhatsApp een unieke code waarmee je de League of Legends-skin kan verzilveren.  

 • Wat is de game behind the game voor Sanquin?

  Sanquin zoekt nieuwe donors. We werven voortdurend mannen en vrouwen in alle leeftijden en met westerse en niet-westerse achtergronden. De game-wereld is nieuw voor ons, maar elke donor telt voor ons: we hopen dus van harte dat jij ook donor wordt. Samen met de donors zorgen we voor een beter leven van 100 duizenden patiënten. We hebben jouw bloed nodig om ook in de toekomst levens te redden. Misschien wel die van jouw vriend, vriendin of een familielid.

 • Wat zijn stamcellen?

  Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen en zitten in de beenmergholtes van onze botten. Bloedstamcellen maken de cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten).

  Het beenmerg is een soort kraamkamer waar voortdurend nieuwe, jonge bloedcellen worden geboren. Zodra ze rijp zijn, worden ze vanuit het beenmerg vrijgelaten in het bloed. Jouw bloed wordt dus doorlopend vernieuwd.

 • Ik word gevraagd om drie keer per jaar te komen, waarom is dat?

  Om te kunnen voldoen aan de vraag naar serumoogdruppels streven wij ernaar om de donor drie keer per jaar - om de vier maanden - uit te nodigen voor een donatie. Dit is omdat er een quarantaineperiode geldt voor deze donaties. De donatie kan pas worden vrijgegeven om te verwerken als na vier maanden de testen op infectieziekten nog steeds negatief zijn en we dus zeker weten dat deze donatie bruikbaar is voor serumoogdruppels.

 • Ik heb ook last van droge ogen, kan ik voor mijzelf - of voor familie - doneren?

  Het is niet mogelijk voor donors om specifiek voor zichzelf of familie te doneren bij Sanquin. Sanquin zamelt serum van donors in en verwerkt deze tot oogdruppels. De oogdruppels worden enkel voorgeschreven door oogartsen uit het ziekenhuis. Wanneer iemand last heeft van extreem droge ogen kan diegene met zijn of haar oogarts overleggen bij welk middel hij of zij gebaat is.

 • Ik wil niet dat mijn donatie hiervoor gebruikt wordt, kan ik dit aangeven?

  Alleen wanneer een donor zich aanmeldt als serumdonor gaat diegene akkoord dat Sanquin de donatie voor dit doeleinde inzet. Indien een donor niet wil dat zijn of haar donatie verwerkt wordt tot serumoogdruppels kunnen zij gewoon bloed of plasma blijven geven.

 • Gaat Sanquin deze oogdruppels verkopen/er aan verdienen?

  Sanquin zal, zoals alle bloedproducten, serumoogdruppels verkopen. Het product valt onder de prijsstelling van VWS zoals alle bloedproducten en wordt geleverd op een not-for-profit basis. Om die reden zal Sanquin het product niet verkopen met een vooraf gestelde winstmarge en zal Sanquin geen winst maken.

 • Hoe werkt serum geven?

  Het geven van bloed voor serumoogdruppels werkt hetzelfde en duurt even lang als een normale bloeddonatie. We nodigen een donor drie keer per jaar uit om bloed te geven voor serum.

  Omdat het oog erg vatbaar is voor een herpesvirusinfectie, wordt uw bloed naast de gebruikelijke testen nog aanvullend getest op een aantal herpesvirussen.

  Verder is het enige verschil dat het bloed wordt opgevangen in een zak zonder antistollingsmiddel. Het bloed in de zak stolt daardoor en wat overblijft is ongeveer een kwart liter serum waar oogdruppels van worden gemaakt. De rode cellen zijn hierdoor helaas niet meer bruikbaar voor transfusie.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking