Veelgestelde vragen

Filter resultaten

Filter categorieën

Bloed geven (87) Coronavirus (25) Mag ik bloed of plasma geven (250) MijnSanquin (16) Over Sanquin (22) Over bloed (25) Over plasma (6) Plasma geven (66) Serum geven (19)
Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Ik ben niet positief getest door de GGD. Mag ik mij toch aanmelden?

  Op dit moment kun je je alleen aanmelden als je positief getest bent op corona middels een PCR- of een antistoffentest. De test mag ook door een andere partij dan de GGD zijn afgenomen.

 • Waarom moet ik de coronacheck doen?

  We vragen je voor je komst naar de (mobiele) bloedbank de coronacheck te doen (niet langer dan 24 uur van tevoren). Zo weten we zeker dat het veilig is voor jou, je mede-donors en de medewerkers op de bloedbank om bloed of plasma te komen doneren.

 • Waarom vraagt de bloedbank ook naar reizen binnen Europa. Daar is toch geen malaria?

  Malaria komt in Europa momenteel niet meer voor, maar het westnijlvirus wel. Het WNV komt sinds jaar en dag voor binnen en buiten Europa. Recent zijn ook in Nederland voor het eerst WNV-infecties bij mensen vastgesteld, die waarschijnlijk hier zijn besmet. Gezonde mensen merken over het algemeen weinig van een infectie van WNV. Maar het virus kan wel overgedragen worden via een transfusie van rode bloedcellen, bloedplaatjes of plasma. Bloedproducten worden toegediend aan kwetsbare patiënten, die ernstig ziek kunnen worden van een infectie met WNV.

  Daarom willen we ook weten naar welk land je binnen Europa, of misschien in een regio in Nederland, bent geweest. Kom je terug uit een regio buiten Nederland waar westnijlvirus-infecties voorkomen, dan mag je tot 28 dagen na terugkomst geen bloed doneren. Plasma mag je in dit geval overigens wél geven. Ben je in het buitenland geweest en wil je weten of je bloed of plasma mag geven? Doe dan de donatiecheck op onze website of bel de Donorinformatielijn (088-730 8686).

  Als je in een gebied binnen Nederland, waar het westnijlvirus voorkomt, woont, altijd doneert, of de laatste 4 weken een overnachting tijdens een bezoek hebt gehad, wordt je bloed op dit virus getest. Dit geldt niet voor plasmadonors; dit virus komt namelijk niet terecht in de producten die van het plasma worden gemaakt.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik met het westnijlvirus ben besmet?

  Mensen die met het westnijlvirus zijn besmet hebben meestal geen klachten. Sommigen krijgen griepachtige verschijnselen maar genezen er meestal volledig van. Soms verloopt de infectie zeer ernstig. Als je een infectie met het westnijlvirus hebt gehad mag je weer bloed geven als je 4 maanden helemaal beter bent.

  Als je in een land of gebied buiten Nederland bent geweest waar het westnijlvirus voorkomt, mag je bloed geven vanaf 4 weken na vertrek uit het gebied. Het uitstel van donatie geldt niet als je plasma geeft, behalve als je plasma voor transfusie (Q-plasma) geeft.
  Na een verblijf in een westnijlvirusgebied in Nederland wordt je bloed met ingang van 19 oktober getest op dit virus. Dit geldt voor de volgende donors:

  • bloed-, bloedplaatjes- en Q-plasmadonors die wonen in de betreffende gebieden; 
  • of daar de afgelopen vier weken een overnachting hebben gehad; 
  • of in de betreffende gebieden hun gebruikelijke bloedbank hebben staan.

  Doe de donatiecheck om te bepalen of je in een risicogebied bent geweest.

 • Kun je kanker krijgen of neemt de kans hierop toe wanneer je bloed krijgt van iemand die kanker heeft of heeft gehad?

  Kanker wordt voor zover nu bekend niet via bloed overgedragen van mens op mens. Ook is het nog nooit aangetoond dat een transfusie met bloed van een kankerpatiënt de kans op kanker bij de ontvanger vergroot.

  Bij Sanquin mogen donors die kanker krijgen geen donor meer zijn. Ook mensen die kanker hebben gehad, kunnen geen donor worden bij ons. Deze maatregel is ter bescherming van de donor zelf.

  Deze beleidsregel volgt Europese regelgeving voor bloeddonatie.

 • Ik heb zelf ooit kanker gehad. Kan ik mij nu nog aanmelden als bloeddonor?

  Als er ooit kanker is vastgesteld, mag je geen bloed of plasma (meer) geven. Ook niet als je volledig genezen bent. Een uitzondering geldt voor een bepaalde vorm van huidkanker en een bepaalde vorm van baarmoederhalskanker. Neem contact op met de bloedbank (088-730 8686).

  Deze maatregel is ter bescherming van jezelf, niet ter bescherming van de patiënt die je bloed ontvangt. Kanker kan, voor zover bekend uit wetenschappelijk onderzoek, niet via bloeddonatie overgedragen worden.

  Sanquin volgt hiermee Europese regelgeving voor bloeddonatie.

 • Wat zijn antistoffen?

  Antistoffen, ook wel afweerstoffen genoemd, zijn eiwitten die we maken als reactie op lichaamsvreemde stoffen zoals virussen en bacteriën. Deze afweerstoffen helpen om ons te beschermen tegen infecties met deze ziekteverwekkers. Het duurt echter even voordat er voldoende antistoffen zijn die ons afdoende beschermen tegen een infectie. In deze periode zijn we vatbaar voor het virus en kunnen we (ernstig) ziek worden. Zodra de antistoffen het virus uit het lichaam hebben verwijderd, is de patiënt genezen.

  Omdat dit coronavirus nieuw is, hebben de meeste mensen nog geen antistoffen tegen dit virus en worden daarom ziek. Sommige van hen heel ernstig. Als jij positief bent getest op het coronavirus, zou het goed kunnen dat jij de juiste antistoffen in je bloed hebt om bij te dragen aan het ontwikkelen van een geneesmiddel tegen COVID-19.

 • Hoe kan ik mij uitschrijven als anti-COVID-19 donor?

  Wil je niet langer als anti-COVID-19-donor ingeschreven staan? Dan kun je telefonisch contact opnemen met de Donorinformatielijn via: 088-730 8686. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 20:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.

  Als je je speciaal voor dit doel als donor hebt aangemeld bij Sanquin dan willen we je vragen eens na te denken over het voorzetten van je donorschap. Ook als gewone plasmadonor of als bloeddonor bent je heel hard nodig. Jouw donaties redden mensenlevens!

  Komt dit nu niet gelegen? Je kunt je ook later altijd weer inschrijven als donor via het aanmeldformulier op onze website.

 • Hoe vaak mag ik komen doneren?

  Als anti-COVID-19-plasmadonor ben je iedere week welkom om plasma te geven. Zolang er voldoende antistoffen in je bloed aanwezig zijn kunnen we je donaties gebruiken voor de bereiding van een geneesmiddel tegen corona. Uiteraard bepaal je zelf hoe vaak en met welke frequentie je plasma wilt komen geven. Omdat de hoeveelheid antistoffen afneemt in de tijd en de productie van het geneesmiddel inmiddels is gestart is het wel gewenst om de afspraken snel en kort op elkaar te plannen.

  Over het algemeen doneren anti-COVID-19-plasmadonors 4 tot 6 keer. Er zijn donors die al veel vaker plasma hebben gegeven, maar het kan ook voorkomen dat na de eerste donatie al blijkt dat er geen antistoffen in je bloed aanwezig zijn.

 • Ik heb maar weinig klachten gehad, heb ik wel bruikbare antistoffen?

  Er lijkt een relatie te zijn tussen de ernst van de klachten bij COVID-19 en de hoeveelheid antistoffen. Maar we kunnen alle hulp gebruiken. Uit onze antistoftest zal blijken of jouw plasma geschikt is voor de bereiding van het plasmageneesmiddel. Elke donatie is waardevol. Ook als er geen antistoffen tegen COVID-19 worden aangetroffen kunnen we je donatie heel goed gebruiken voor de productie van andere geneesmiddelen. Je komt dus nooit voor niets plasma geven!