Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Ik heb een leuk idee voor de app. Waar kan ik mijn suggestie naartoe sturen?

  Leuke suggesties kun je sturen naar [email protected]

 • Voor welke telefoons en versies is de app beschikbaar?

  Ik Geef Bloed is ontwikkeld voor de iPhone en voor Android telefoons. Bij iPhone worden de telefoons ondersteund met iOS versie 6.0 of hoger. Bij Android worden de telefoons met versie 2.1 of hoger ondersteund. 

  Naar de Ik Geef Bloed-app in de App store van Apple

  Naar de Ik Geef Bloed-app in de Play store van Android

   

 • Ik weet niet hoeveel keer ik tot nu bloed heb gegeven. Waar kan ik dit vinden?

  Dit staat vermeld op het KAF-formulier dat je invult wanneer je de eerstvolgende keer bloed komt geven. Op het KAF staan ook de gegevens van je Hb en je bloeddruk van je laatste drie donaties.

 • Ik word gevraagd om drie keer per jaar te komen, waarom is dat?

  Om te kunnen voldoen aan de vraag naar serumoogdruppels streven wij ernaar om de donor drie keer per jaar - om de vier maanden - uit te nodigen voor een donatie. Dit is omdat er een quarantaineperiode geldt voor deze donaties. De donatie kan pas worden vrijgegeven om te verwerken als na vier maanden de testen op infectieziekten nog steeds negatief zijn en we dus zeker weten dat deze donatie bruikbaar is voor serumoogdruppels.

 • Kunnen mijn gegevens niet rechtstreeks vanuit jullie database in mijn app worden gezet?

  Nee, dit is niet mogelijk. In verband met veiligheid laat ons systeem alleen toe dat er gegevens worden ingevoerd. Exporteren kan niet. Dit heeft te maken met de privacygevoelige (medische) gegevens van onze donors.

 • Ik wil niet dat mijn donatie hiervoor gebruikt wordt, kan ik dit aangeven?

  Alleen wanneer een donor zich aanmeldt als serumdonor gaat diegene akkoord dat Sanquin de donatie voor dit doeleinde inzet. Indien een donor niet wil dat zijn of haar donatie verwerkt wordt tot serumoogdruppels kunnen zij gewoon bloed of plasma blijven geven.

 • Hoe werkt serum geven?

  Het geven van bloed voor serumoogdruppels werkt hetzelfde en duurt even lang als een normale bloeddonatie. We nodigen een donor drie keer per jaar uit om bloed te geven voor serum.

  Omdat het oog erg vatbaar is voor een herpesvirusinfectie, wordt uw bloed naast de gebruikelijke testen nog aanvullend getest op een aantal herpesvirussen.

  Verder is het enige verschil dat het bloed wordt opgevangen in een zak zonder antistollingsmiddel. Het bloed in de zak stolt daardoor en wat overblijft is ongeveer een kwart liter serum waar oogdruppels van worden gemaakt. De rode cellen zijn hierdoor helaas niet meer bruikbaar voor transfusie.

 • Gaat Sanquin deze oogdruppels verkopen/er aan verdienen?

  Sanquin zal, zoals alle bloedproducten, serumoogdruppels verkopen. Het product valt onder de prijsstelling van VWS zoals alle bloedproducten en wordt geleverd op een not-for-profit basis. Om die reden zal Sanquin het product niet verkopen met een vooraf gestelde winstmarge en zal Sanquin geen winst maken.

 • Ik heb ook last van droge ogen, kan ik voor mijzelf - of voor familie - doneren?

  Het is niet mogelijk voor donors om specifiek voor zichzelf of familie te doneren bij Sanquin. Sanquin zamelt serum van donors in en verwerkt deze tot oogdruppels. De oogdruppels worden enkel voorgeschreven door oogartsen uit het ziekenhuis. Wanneer iemand last heeft van extreem droge ogen kan diegene met zijn of haar oogarts overleggen bij welk middel hij of zij gebaat is.

 • Wat is serum?

  Serum is de vloeistof die overblijft als bloed stolt. Serum bevat diverse eiwitten, waaronder groeifactoren. Qua samenstelling lijkt serum erg op traanvocht. De groeifactoren in het serum, kunnen wondjes op het hoornvlies herstellen en blijvende schade voorkomen.