menu
Menu
close

Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Kan ik sporten voor en/of na het bloed of plasma geven?

  Intensief sporten in de eerste uren na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Hoe snel je na een donatie weer intensief kunt sporten wisselt per persoon, maar wij adviseren om in ieder geval te wachten tot de dag na donatie. Dat geldt ook voor zonnebaden of saunabezoek. De reden hiervoor is het vochtverlies door de donatie, waardoor je bij inspanning klachten zou kunnen krijgen zoals duizeligheid of flauwvallen. Sporten voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar.

  Wanneer iemand topsport of duursport bedrijft en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd), is het verstandig om geen bloed te geven in de maand voorafgaand hieraan. Ook in de eerste maand na de inspanning wordt het geven van bloed afgeraden. Het geven van plasma zou een goed alternatief kunnen zijn, omdat het lichaam daarvan sneller herstelt.

  Voor alle donors geldt dat het belangrijk is om voldoende water te drinken, zowel voor als na het doneren, om het vochtverlies aan te vullen.

 • Ik ben mijn donorpas kwijt. Wat moet ik doen?

  Je donorpas is niet nodig om bloed te geven. Je hoeft alleen je oproepkaart en legitimatiebewijs mee te nemen bij jouw bloeddonatie. Het is ook niet meer nodig om een nieuwe donorpas aan te vragen.

 • Moet ik rekening houden met de datum op de oproepkaart?

  Ja, als je op de genoemde dag niet kunt, dan kun je tot twee weken daarna met dezelfde oproepkaart bij de bloedbank terecht. Mocht je eerder willen komen of ben je langer dan twee weken verhinderd, neem dan contact op met de bloedbank via 0800-5115 (gratis) of meld je online af. Op die manier kunnen we ervoor zorgen dat er altijd genoeg bloed op voorraad is voor de patiënten.

 • Moet ik reageren op een oproep om bloed te geven?

  Ja, als je een oproep krijgt, ben je ook echt nodig. We stemmen af hoeveel bloedproducten de ziekenhuizen nodig hebben en roepen daar het benodigde aantal donors voor op. Daarom is het belangrijk dat je reageert op jouw oproep. Het is natuurlijk geen probleem als je een keer niet kunt, maar laat het ons weten zodat we iemand anders kunnen oproepen. Geef het door via het gratis donornummer 0800-5115 of via het afmeldformulier. Dankjewel!

 • Ik heb al een tijd geen oproepkaart ontvangen. Hoe krijg ik een nieuwe oproep?

  Ben je bloeddonor en heb je lange tijd geen oproep ontvangen? Bel dan met ons gratis donornummer: 0800-5115. Ook als je plasmadonor bent en graag weer plasma wilt geven, regelen we dat graag voor je.

 • Ik ben mijn oproepkaart kwijt. Kan ik bloed geven zonder oproepkaart?

  Als je per ongeluk je oproepkaart kwijt bent geraakt, is dat geen probleem. Je kunt ook doneren zonder oproepkaart. Neem wel je legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) mee.

 • Wat moet ik doen als ik een oproep heb gemist?

  Als je onverhoopt een oproep hebt gemist, is het belangrijk om ons even te bellen (0800-5115). Als je namelijk een paar oproepen mist en niets aan ons laat weten, gaat ons systeem je minder vaak oproepen en dat zou jammer zijn!

 • Kan ik bij elke locatie bloed doneren met de oproepkaart?

  Als je een oproep hebt ontvangen, dan kun je bij elke locatie bloed geven. Wel zo makkelijk! Neem je oproepkaart en een geldig identificatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs of rijbewijs) mee. De locaties hebben wel verschillende openingstijden. Check voor je komst de openingstijden zodat je niet voor niets komt.

 • Ben ik moe en slap na het geven van bloed?

  Als je bloed gaat doneren, is het belangrijk dat je je fit voelt en genoeg gegeten en gedronken hebt. Je doneert een halve liter bloed en dat kan je missen. Dit wordt vanzelf weer aangemaakt door je lichaam. Zorg ervoor dat je op de dag van de donatie geen grote lichamelijke inspanningen doet en dan zal je geen last hebben van je donatie.

 • Ik heb hooikoortsklachten. Mag ik dan wel komen doneren?

  Normaal gesproken mag je met deze klachten wél doneren. Maar omdat de klachten van hooikoorts, zoals een loopneus en niezen, moeilijk te onderscheiden zijn van een mogelijke besmetting met het coronavirus, vragen we je om met deze klachten op dit moment geen bloed of plasma te komen geven. Je kunt weer bloed of plasma komen geven als je de afgelopen 14 dagen geen hooikoortsklachten hebt gehad.