Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waarom omvat Sanquin meerdere bv’s?

  Sanquin is actief in zowel het publieke domein (bloedbank) als het private domein (diagnostische diensten, productie van geneesmiddelen en reagentia). De minister van VWS wil graag dat de publieke en marktconforme activiteiten van Sanquin juridisch gescheiden zijn, zodat onze wettelijke taak – de bloedvoorziening – geen risico loopt door marktconforme activiteiten.

  Ook Sanquin zelf vindt deze scheiding belangrijk, omdat het transparant is en omdat het qua financiële huishouding overzichtelijker is. Het geeft meer duidelijkheid, ook voor externe partijen waarmee de verschillende organisatieonderdelen samenwerken. Als onderdeel van deze juridische herstructurering heeft Stichting Sanquin de divisies Plasma Products, Diagnostiek en Reagents ondergebracht in de juridische entiteit van Besloten Vennootschappen.

  Indien de bv’s een positief resultaat behalen, dan blijft de winst binnen de Sanquin-organisatie. Sanquin blijft een not-for-profit karakter behouden en zal geen winst uitkeren aan derden. Er zijn geen externe aandeelhouders die aanspraak kunnen maken op dividend. De winst zal worden aangewend voor investeringen in materiaal, processen, huisvesting, mensen en onderzoek, net zoals nu binnen de stichting het geval is.

  Meer weten?

  Juridische structuur en beleidsplan

 • Hoe ziet de organisatie eruit na het oprichten van de bv's?

  In Stichting Sanquin Bloedvoorziening blijven de divisie Bloedbank en divisie Research & Labservices bestaan. Ook het Nationaal Screeningslaboratorium Sanquin (NSS) blijft binnen de stichting en zal onder de divisie Research worden gepositioneerd. Onder de stichting zit een Holding BV. Daarin komt het vastgoed dat direct verbonden is met de private activiteiten van Sanquin. In de Holding zelf zijn geen medewerkers werkzaam. Sanquin Plasma Products BV, Sanquin Reagents BV, Sanquin Diagnostiek BV  en Sanquinnovate BV vallen onder deze Holding, waarvan de not-for-proft Stichting Sanquin Bloedvoorziening voor honderd procent eigenaar is. Bekijk hier de afbeelding van de juridische structuur

  Meer weten?

  Juridische structuur en beleidsplan

 • Wat doe ik met een vraag, opmerking, suggestie voor verbetering of klacht?

  Heb je een klacht? Laat ons dit weten via de telefoon 0800-5115 (gratis) of via ons klachtenformulier. Je kunt ook een klachtenformulier (papier) invullen, deze is op te halen bij de balie van de afnamelocatie.

  Heb je een suggestie of opmerking? Laat ons dit weten via de telefoon 0800-5115 (gratis) of vul dan ons contactformulier in.

  Alleen op deze manier kunnen we te weten komen wat er bij je leeft en kunnen we proberen iets voor je te doen.

 • Heeft u een opmerking, suggestie of een klacht over de bloemenkaart?

  Als u naar aanleiding van de bloemenkaart een opmerking, suggestie of een klacht heeft, dan kunt u dit aan Sanquin doorgeven op het volgende e-mailadres: [email protected]

   

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een lensimplantaat heb?

  Je mag bloed of plasma komen geven.

 • Wat is Wereld Bloeddonordag?

  Tijdens Wereld Bloeddonordag (elk jaar op 14 juni) bedanken we alle bloed- en plasmadonors bedanken voor hun belangeloze en levensreddende gift. Wereld Bloeddonordag wordt in heel veel landen over de wereld gevierd. De viering van WBDD gebeurt landelijk, en regionaal op de afnamelocaties die op 14 juni geopend zijn. voor meer informatie kijk op de website van de Wereld Gezondheidsorganisatie (WHO) en zoek op 'World blood donor day'.

 • Ik heb bij de dermatoloog een plekje laten verwijderen. Mag ik nu geven?

  Allereerst moet de wond genezen zijn en eventuele hechtingen dienen verwijderd te zijn. Daarnaast kun je pas doneren als de uitslag van een eventueel weefselonderzoek bekend is.

  Bij de meeste vormen van huidkanker, zoals een melanoom of plaveiselcelcarcinoom, mag je helaas geen bloeddonor blijven. De reden hiervoor is dat de ziekte kan uitzaaien of terug kan komen, zelfs nadat het plekje verwijderd is. Alleen bij een basaalcelcarcinoom – ook wel een basalioom genoemd – is er geen bezwaar om donor te blijven, mits deze plek in zijn geheel is weggehaald.

 • Mag ik met een angststoornis doneren?

  Als je last hebt van paniekaanvallen of lijdt aan een angststoornis, dan mag je alleen komen doneren op een moment dat je weinig klachten hebt.

  Op de dag van donatie is het van groot belang dat je je goed voelt, uitgerust bent en geen last hebt van pijn, gespannenheid of angst. Zo verklein je de kans dat je niet lekker wordt tijdens je donatie. Medicatie is meestal geen belemmering voor het doneren. Wij kunnen dit voor je nakijken, dus neem bij twijfel altijd even contact op met de telefoonarts via ons gratis nummer: 0800-5115

 • Waarom vragen jullie bij de keuring of er in de afgelopen vier dagen pijnstillers zijn gebruikt?

  Sommige pijnstillers hebben invloed op de bloedplaatjes. Deze zogenaamde trombocytenaggregatieremmers (TAR’s) remmen het samenklonteren dat nodig is voor het stollen van het bloed. Die geremde bloedplaatjes kunnen we niet gebruiken voor transfusie, omdat een patiënt met een tekort aan bloedplaatjes juist optimaal werkende bloedplaatjes nodig heeft. Jij kunt dan wel bloed geven, want het effect op de bloedplaatjes is voor je eigen stolling geen probleem. Je rode bloedcellen en je plasma kunnen we ook gewoon gebruiken. Het effect op de bloedplaatjes van zo’n pijnstiller duurt tot ongeveer vier dagen na het slikken van de laatste tablet. Voorbeelden van TAR’s zijn ibuprofen, diclofenac en naproxen. Een pijnstiller die hier niet onder valt en geen invloed heeft op de bloedplaatjes, is paracetamol.

  We stellen deze vraag ook omdat de reden waarom je de pijnstiller neemt bezwaarlijk kan zijn voor het geven van bloed, zoals bijvoorbeeld koorts, keelpijn of hevige hoofdpijn.

 • Wat kan ik doen om het ferritinegehalte in mijn bloed te verhogen?

  Door bloed te geven kan je ijzervoorraad soms gaan dalen. Om een grote daling van je voorraad op tijd te signaleren, is de meting van alleen je Hb-gehalte bij elke donatie niet afdoende. Daarom bepalen we bij bloeddonors met enige regelmaat de ferritinewaarde*. Dit is een maat voor de ijzervoorraad in je lichaam.

  Je hebt zelf niet zoveel invloed op je ferritinegehalte. De tijd voor herstel van de ijzervoorraad wordt vooral bepaald door genetische aanleg en is voor iedereen verschillend. Ook tussen mannen en vrouwen is er verschil. Voeding speelt wel een rol, maar met een gevarieerd en gezond eetpatroon krijgen de meeste mensen voldoende ijzer binnen om de voorraad aan te vullen.

  Als wij de indruk krijgen dat er een medische oorzaak zou kunnen zijn voor een lage waarde, dan verwijzen we je door naar je huisarts. Zijn jouw donaties de reden van een laag gehalte? Dan kunnen we het maximaal aantal donaties per jaar verlagen.

  * Dit beleid wordt stapsgewijs in het land ingevoerd en is dus nog niet overal van kracht.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking