Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Waarom gaat bij mij de bloedafname trager dan bij de meeste anderen?

  Het kan zijn dat je bloedvaten dun zijn. Dat komt door aanleg of als je koude handen hebt. De trage snelheid heeft niets te maken met een slechte bloedsomloop, met dun of dik bloed of met je gezondheid. Als de afname langzaam gaat krijg je een knijpkussentje. Door het knijpen met je hand gebruik je de armspieren als een soort pomp om het bloed sneller rond te pompen. Daardoor wordt de stroomsnelheid groter.

 • Klopt het dat er na donatie littekens ontstaan?

  Bij mensen die heel vaak doneren of al heel lang donor zijn zien we soms dat er littekenweefsel gevormd wordt in de huid in de elleboogplooi. Dit komt door het vele aanprikken. Of en hoeveel dit gebeurt, verschilt per donor. Elke huid is anders. Als het aanprikken lastiger wordt zal de afname-assistente dit opmerken. Als je zelf merkt dat het lastiger gaat, bespreek het dan met de donorarts of de donorassistent(e).

  Sommige mensen vragen zich af of dit kwaad kan als ze zelf ooit een transfusie of infuus nodig hebben. In het algemeen worden infusen op andere plaatsen aangelegd. Als je erg moeilijk te prikken bent, is het zinvol dit eens kritisch te bekijken met een donorarts of de donorassistent(e).

 • Zijn er bij een donatie dingen waar je rekening mee moet houden als het warm is?

  Het is vooral belangrijk om extra water te drinken. Op zomerse dagen kan bloed of plasma geven meer consequenties hebben voor je lichaam, vooral voor de waterhuishouding. De kans op een vochttekort is dan groter dan bij normale temperaturen. Bij vochttekort is de kans op duizeligheid iets groter. Drink daarom zowel voor als na de donatie voldoende water; eventueel bouillon om ook je zoutgehalte op peil te houden. Wie echt veel last heeft van de warmte of normaal al wat duizelig is na de donatie, adviseren we om op een andere dag te doneren. We hopen dat de donors die wel goed tegen de warmte kunnen wel komen. Op warme dagen is er immers ook bloed nodig!

 • Meten andere Bloedbanken ook ferritine?

  Om te voorkomen dat donors een hemoglobine- of ijzertekort ontwikkelen meet Sanquin - volgens de Europese richtlijn - vooraf aan iedere donatie het Hb door middel van een vingerprik. Ook andere Bloedbanken in Europa volgen deze Europese richtlijn.

  De ferritinemeting is niet opgenomen in de Europese richtlijn. Wel zijn er enkele landen die deze meting al uitvoeren (Tsjechië, Italië en Denemarken), maar niet op precies dezelfde wijze als Sanquin.

  Daarnaast zijn er enkele landen die onderzoek doen naar het invoeren van de ferritinemeting (Oostenrijk, Kroatië, Frankrijk, Malta, Portugal en het Verenigd Koninkrijk).

 • Waarom ferritinemeting niet direct voor alle donors?

  Sanquin zoekt naar een veilig en goed evenwicht tussen voldoende bloedvoorraad voor patiënten aan de ene kant en de zorg voor de gezondheid van donors aan de andere kant. Naar verwachting mag een deel van onze donors, naar aanleiding van de ferritinemeting, minder vaak bloed geven. Daarom voeren we de ferritinemeting stapsgewijs in.

 • Ik ben in een land geweest waar het zika-virus heerst. Mag ik bloed geven?

  De uitbraak van het zika-virus in Zuid- en Midden-Amerika heeft voor ons op dit moment nog geen gevolgen, dus zijn er geen aanvullende maatregelen nodig. De gebieden waar het zika-virus voorkomt, vallen buiten Europa en dus is standaard al minimaal vier weken uitstel van toepassing. Dat is meer dan voldoende. Mocht je als donor het virus hebben opgelopen, dan ben je na deze periode niet meer besmettelijk. Een infectie verloopt overigens meestal zonder ziekteverschijnselen en is na twee tot zeven dagen voorbij. Mocht je toch klachten hebben gehad tijdens de reis of na terugkeer, overleg dan met de donorarts.

 • Ik ben ongesteld en ik heb mijn maandelijkse menstruatie. Mag ik bloed geven?

  In principe is bloed geven geen probleem, maar mocht je je door de menstruatie minder fit voelen door bijvoorbeeld pijnlijke krampen of vermoeidheid, dan is het verstandiger je donatie enkele dagen uit te stellen tot je je weer goed voelt.

  Als je Hb normaal gesproken schommelt rond de grens die Sanquin stelt om bloed te geven, in dit geval 7.8 mmol/l, dan kan je Hb door het bloedverlies net te laag zijn. Bloed geven tijdens je ongesteldheid is in dat geval af te raden en je kunt dan beter een week later komen doneren.

 • Bij de keuring bleek dat mijn bloeddruk aan de hoge kant was, maar ik merk er niets van. Hoe zit dat?

  Soms kan een hoge bloeddruk klachten geven bij het bereiken van heel hoge waarden. Een normale waarde is lager of gelijk aan 140/90 mm Hg. Meestal merk je niets van een hoge waarde. Mensen met een langdurig hoge bloeddruk hebben een vergrote kans op ziekten van hart- en bloedvaten. Je huisarts kan dit voor jou het beste beoordelen en eventueel behandeling adviseren. Veel medicijnen voor de bloeddruk zijn geen bezwaar voor het geven van bloed of plasma. 

 • Waarom moet ik elke keer een vragenlijst invullen?

  Dankzij de vragenlijst op het keurings-en afnameformulier (het KAF) en de vragen die door de medewerkers van Sanquin gesteld worden, kunnen we beoordelen of je gezondheidstoestand het op dat moment toelaat om bloed of plasma te geven. Dit is van belang voor de donor en voor de ontvanger van het bloed of het plasma. Correcte, waarheidsgetrouwe antwoorden zijn van groot belang voor de veiligheid van het bloed.

 • Wat gebeurt er als de bloedgroep van donor en patiënt verschillen?

  Als de bloedgroepen van donor en ontvanger niet passend zijn, reageren antistoffen tegen de bloedgroepantigenen en dit leidt tot hemolyse, oftewel afbraak van de rode cellen. Dit heeft ernstige gevolgen voor de patiënt.

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking