Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Welke bloedgroepen komen het meeste voor?

  Binnen de Nederlandse bevolking zien we vooral de bloedgroepen O (47%) en A (42%). De bloedgroepen die beduidend minder voorkomen zijn B (8%) en AB (3%). Daarnaast is 84% rhesus (D)-positief en 16% rhesus (D)-negatief. Veel donors en patiënten zijn dus A+ of O+, terwijl B- en AB- juist weinig voorkomen.

 • Hoe geef ik een wijziging van adres door?

  Dit kan schriftelijk, telefonisch of via onze website.

  We beschikken ook graag over je e-mailadres of je mobiele telefoonnummer, als we je hiermee kunnen bereiken. Dit kun je doorgeven als je de bloedbank bezoekt.

 • Wat is de game behind the game voor Sanquin?

  Sanquin zoekt nieuwe donors. We werven voortdurend mannen en vrouwen in alle leeftijden en met westerse en niet-westerse achtergronden. De game-wereld is nieuw voor ons, maar elke donor telt voor ons: we hopen dus van harte dat jij ook donor wordt. Samen met de donors zorgen we voor een beter leven van 100 duizenden patiënten. We hebben jouw bloed nodig om ook in de toekomst levens te redden. Misschien wel die van jouw vriend, vriendin of een familielid.

 • Wat zijn stamcellen?

  Stamcellen zijn cellen die nieuwe cellen voortbrengen en zitten in de beenmergholtes van onze botten. Bloedstamcellen maken de cellen die je in je bloed kunt vinden: rode bloedcellen, witte bloedcellen en bloedplaatjes (trombocyten).

  Het beenmerg is een soort kraamkamer waar voortdurend nieuwe, jonge bloedcellen worden geboren. Zodra ze rijp zijn, worden ze vanuit het beenmerg vrijgelaten in het bloed. Jouw bloed wordt dus doorlopend vernieuwd.

 • Ik word gevraagd om drie keer per jaar te komen, waarom is dat?

  Om te kunnen voldoen aan de vraag naar serumoogdruppels streven wij ernaar om de donor drie keer per jaar - om de vier maanden - uit te nodigen voor een donatie. Dit is omdat er een quarantaineperiode geldt voor deze donaties. De donatie kan pas worden vrijgegeven om te verwerken als na vier maanden de testen op infectieziekten nog steeds negatief zijn en we dus zeker weten dat deze donatie bruikbaar is voor serumoogdruppels.

 • Ik heb ook last van droge ogen, kan ik voor mijzelf - of voor familie - doneren?

  Het is niet mogelijk voor donors om specifiek voor zichzelf of familie te doneren bij Sanquin. Sanquin zamelt serum van donors in en verwerkt deze tot oogdruppels. De oogdruppels worden enkel voorgeschreven door oogartsen uit het ziekenhuis. Wanneer iemand last heeft van extreem droge ogen kan diegene met zijn of haar oogarts overleggen bij welk middel hij of zij gebaat is.

 • Ik wil niet dat mijn donatie hiervoor gebruikt wordt, kan ik dit aangeven?

  Alleen wanneer een donor zich aanmeldt als serumdonor gaat diegene akkoord dat Sanquin de donatie voor dit doeleinde inzet. Indien een donor niet wil dat zijn of haar donatie verwerkt wordt tot serumoogdruppels kunnen zij gewoon bloed of plasma blijven geven.

 • Gaat Sanquin deze oogdruppels verkopen/er aan verdienen?

  Sanquin zal, zoals alle bloedproducten, serumoogdruppels verkopen. Het product valt onder de prijsstelling van VWS zoals alle bloedproducten en wordt geleverd op een not-for-profit basis. Om die reden zal Sanquin het product niet verkopen met een vooraf gestelde winstmarge en zal Sanquin geen winst maken.

 • Hoe werkt serum geven?

  Het geven van bloed voor serumoogdruppels werkt hetzelfde en duurt even lang als een normale bloeddonatie. We nodigen een donor drie keer per jaar uit om bloed te geven voor serum.

  Omdat het oog erg vatbaar is voor een herpesvirusinfectie, wordt uw bloed naast de gebruikelijke testen nog aanvullend getest op een aantal herpesvirussen.

  Verder is het enige verschil dat het bloed wordt opgevangen in een zak zonder antistollingsmiddel. Het bloed in de zak stolt daardoor en wat overblijft is ongeveer een kwart liter serum waar oogdruppels van worden gemaakt. De rode cellen zijn hierdoor helaas niet meer bruikbaar voor transfusie.

 • Hoeveel patiënten kan ik helpen met mijn donatie?

  Van één donatie maken we ongeveer 1.500 doseringen oogdruppels. Dit is voldoende om één patiënt een jaar lang te kunnen behandelen. Met drie donaties per jaar helpt de donor dus drie patiënten een jaar lang!