alt tekst

Kennis delen

Omschrijving

De cursus vindt plaats op donderdag 15 en vrijdag 16 maart 2018. De cursus vindt doorgang wanneer er voldoende aanmeldingen zijn. Direct inschrijven.

Sanquin Bloedvoorziening verzorgt de cursus Immunohematologische Diagnostiek II B (module met name geschikt voor clinici, vanwege link IHD-gerelateerde transfusieproblemen met de kliniek). Hiermee vergroot u uw kennis van Immunohematologische Diagnostiek. Daarnaast ontwikkelt u uw adviesvaardigheden ten aanzien van immunohematologische vraagstukken. U leert testuitslagen op een juiste wijze interpreteren en op basis van testuitslagen adequaat te behandelen of te adviseren aan betrokken partijen.

Leerdoelen
Na afloop van de cursus kunt u:
• (Complexe) laboratoriumtestuitslagen interpreteren en adviseren over vervolgonderzoek.
• Laboratoriumuitslagen plaatsen in het klinisch beeld van patiënten en daarmee  behandelen of adviezen geven.
• Na (complexe) transfusiereacties het juiste laboratoriumonderzoek aanvragen en de testuitslagen daarvan interpreteren.
• Aan de hand van de resultaten van immunohematologisch onderzoek een overwogen transfusieadvies formuleren.

Voor wie
De cursus Immunohematologische Diagnostiek II B is interessant voor:
• Medisch specialisten. Voor deze groep is er ter oriëntatie op het laboratoriumonderzoek een vragenset ontworpen om voorafgaand aan de module op het eigen laboratorium een aantal bepalingen in de praktijk te zien en kennis te nemen van de richtlijn bloedtransfusie. Tijdens een speciaal voor deze groep ingericht ochtendprogramma op de eerste cursusdag wordt dit voorwerk besproken en een inleiding in de immunohematologie verzorgd.
• Klinisch chemici (i.o.). Deze module overlapt deels de module Immunohematologische Diagnostiek IIA. Het ochtendprogramma van de eerste cursusdag van module Immunohematologische Diagnostiek IIB is voor klinisch chemici (i.o.) niet geschikt en voor niet-medisch specialisten start de module dus met het middagprogramma.
• Belangstellenden die meer willen leren over immunohematologische diagnostiek.

Voor deelname aan de cursus is een vooropleiding op minimaal HBO-niveau vereist. U bent bekend met basale principes van Immunohematologische Diagnostiek zoals erytrocytenbloedgroepen, irregulaire antistoffen en compatibiliteitstesten. Deze principes leert u in de cursus Immunohematologische Diagnostiek I en Immunohematologische Diagnostiek IIA.

Laatst bewerkt op: 10 oktober 2017