Je kent haar niet, maar ze is je eeuwig dankbaar

Mag ik bloed geven?

Er zijn verschillende redenen waarom je (tijdelijk) geen bloed mag geven. Om te bepalen of je bloed mag geven maken wij gebruik van de medische vragenlijst en jij kunt de online donortest doen.

Hiernaast kun je in onze medische trefwoordenlijst opzoeken wanneer je (tijdelijk) geen bloed mag geven.

Ben je in het buitenland geweest? Doe de donortest of bekijk via de landenlijst of je bloed mag geven.

Ben je nog geen donor?

Meld jezelf aan als bloeddonor.

Medische vragenlijst

Iedere donor vult voor elke donatie op de afnamelocatie een medische vragenlijst in. Je antwoorden bepalen of je op dat moment bloed mag geven. Hier vind je een voorbeeld van de medische vragenlijst (pdf, let op: dit voorbeeld vervangt niét de echte medische vragenlijst). 

Online donortest

Doe voordat je naar de bloedbank gaat de online donortest. Daarmee kun je namelijk met grote zekerheid bepalen of je op dit moment bloed of plasma mag geven. Zo voorkom je dat je voor niets naar de bloedbank komt. In de donortest staan de meest voorkomende redenen waarom je geen bloed zou mogen geven. De test duurt maar een paar minuten. De donortest vervangt niet de complete medische vragenlijst op de afnamelocatie.

Ben je donor en komt er uit de test dat je (tijdelijk) niet mag doneren? Je kunt gemakkelijk je afspraak verzetten door de uitkomst van de donortest te versturen aan de bloedbank. Dit wijst zich vanzelf als je de donortest doet

Redenen voor uitstel van doneren

Lees hier meer over mogelijke redenen tot uitstel van donatie (zie ook de medische trefwoordenlijst): 

Mag ik nu bloed geven?

Doe de donortest