Test op hiv

Om de veiligheid van bloedtransfusies te waarborgen, test Sanquin al sinds 1984 alle donaties op hiv. Zijn de resultaten van de test afwijkend, dan gebruiken we het bloed niet.

Wat is hiv?

Hiv, het humaan immuundeficiëntievirus, is het virus dat AIDS veroorzaakt. Iemand die met hiv besmet is, kan zich nog jaren gezond voelen, maar blijft levenslang drager van het virus, ofwel seropositief. Uiteindelijk leidt een onbehandelde hiv-besmetting vrijwel altijd tot AIDS.

AIDS is een algemene naam voor de klachten die iemand na een langdurige - en meestal klachtenarme besmetting van hiv kan ontwikkelen. Van de mensen met een hiv-besmetting die niet worden behandeld, zal de meerderheid in de loop der jaren een vorm van AIDS ontwikkelen. 

AIDS tast de afweer zo sterk aan, dat de patiënt na verloop van tijd tegen geen enkele infectie meer is opgewassen, ook niet tegen infecties met alledaagse ziekteverwekkers. De verschijnselen van AIDS kunnen tegenwoordig met medicijnen redelijk worden bestreden, maar de ziekte zelf is vooralsnog onbehandelbaar.

Is jouw bloed veilig?

Tot een jaar na besmetting met hiv is de test niet 100% betrouwbaar. Geef daarom geen bloed als je risico hebt gelopen op besmetting met hiv of een andere bloedoverdraagbare ziekte. Er is een aantal risicofactoren voor mannen en vrouwen waar de bloedbank rekening mee houdt. 

Sanquin.nl cookie-instellingen

Deze website maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren en het gebruiksgemak te vergroten. Sanquin neemt de bescherming van jouw privacy zeer serieus. Daarom verzamelen we op onze site alleen anonieme gegevens, tenzij jij ons toestemming geeft om ook andere gegevens te verzamelen. Geef hieronder jouw persoonlijke voorkeuren aan.

Functioneel

Marketing

Advertentietracking