Je kent haar niet, maar je kunt haar wel genezen

Bloedvoorraad

Sanquin streeft naar een voorraad voor rode bloedcelconcentraten die gelijk is aan het gemiddelde aantal eenheden dat in 7 dagen door de ziekenhuizen in Nederland verbruikt wordt. Voor enkele bloedgroepen (B- en AB) is de voorraad 8 dagen.

De leverbetrouwbaarheid naar de ziekenhuizen is daarmee optimaal. Bij een grotere voorraad is de kans op overschrijding van de houdbaarheid groter. Onderstaand staafdiagram wordt wekelijks geactualiseerd.

Bloedvoorraad - week 33

bloedvoorraadgrafiek.gif
Klik hier om te zien hoe het proces van de bloedvoorziening verloopt.

Voorraadniveaus

Er worden 4 voorraadniveau’s onderscheiden. Afhankelijk van de voorraadstand zullen meer of minder bloeddonors van de betreffende bloedgroep worden opgeroepen.

  • Ruim: de voorraad is hoger dan 9 dagen. Minder donors oproepen.
  • Optimaal: de voorraad is tussen 5 en 9 dagen. Normaal aantal donors oproepen.
  • Matig: de voorraad loopt terug en is onder 5 dagen gekomen. Extra donors oproepen.
  • Laag: de voorraad is onder 3 dagen. Extra donors oproepen op korte termijn.

Voor de bloedgroepen B- en AB zijn de grenzen overal een dag hoger dan hierboven genoemd.

Door schommelingen in de benodigde hoeveelheden erytrocytenconcentraten voor patiënten of in donoropkomst, bijvoorbeeld door vakanties of feestdagen, is de voorraad van Sanquin constant in beweging. Het streven is dat de bovenkant van de staven in de grafiek in het groene gebied blijven.

Bloedgroepen in Nederland

Onder de Nederlandse bevolking komt niet elke bloedgroep even vaak voor. De meeste mensen hebben de bloedgroepen O en A (89%). Daarnaast is ongeveer 84% van de mensen rhesus positief.

bloedgroepen

Patiënten kunnen soms een andere bloedgroep ontvangen dan hun eigen bloedgroep. Daarom ligt de ondergrens bij de bloedgroepen O en A iets hoger dan bij de bloedgroepen B en AB.

Wil je donor worden?

Meld je aan!