menu
Menu
close

Zij lopen kans op wondjes op hun hoornvlies die niet of slecht genezen. Hierdoor kunnen ze infecties oplopen met littekenvorming als gevolg. Het serum uit je bloed lijkt qua samenstelling op traanvocht en bevat diverse eiwitten, waaronder groeifactoren. We verwachten dat al deze factoren uit serum helpen de wondjes op het hoornvlies te herstellen en schade te voorkomen.

“Eén serum voor iedereen”

Dr. Cathrien Eggink van het Radboudumc is gespecialiseerd in hoornvliesziekten en heeft het gebruik van serum als oogdruppels daar geïntroduceerd. Dr. Eggink: “Al meer dan twintig jaar maken we gebruik van serum als oogdruppels voor bepaalde indicaties. Daarvoor hebben we altijd het eigen bloed van onze patiënten gebruikt. Sanquin heeft ons benaderd met het idee om voor het serum gebruik te maken van bloeddonors. Want bepaald bloed kun je aan iedereen geven, dus waarom zou je ook niet serum van bepaalde donors aan iedereen kunnen geven?”

Het onderzoek bestaat uit een blinde steekproef waarbij een geselecteerde groep mensen de beschikking krijgt over oogdruppels waarvan ze niet weten of het uit hun eigen bloed of uit donorbloed is ontwikkeld. Eén van deze patiënten is mevrouw Bongers uit Nijmegen. Ze is erg blij met de druppels. “Ik zit al tien jaar zonder traanvocht vanwege mijn reuma. In de periodes dat het slechter gaat en mijn hoornvlies beschadigd is, kom ik vaak in het Radboudumc. Een tijdje terug vroegen ze me of die druppels wat voor mij waren. Ik heb toen ingestemd met het onderzoek en heb de druppels nu een maand gebruikt. De eerste druppel die ik erin kreeg, was echt een openbaring. Het was werkelijk heel verzachtend. Met mijn vorige druppels voelde ik soms dat het weer slechter ging, maar dat heb ik bij deze druppels niet gehad.”

Die druppels zijn een openbaring”

Momenteel wordt verder onderzocht of de druppels uit donorserum net zo veilig zijn en goed werken als die van serum uit het eigen bloed. Dr. Eggink: “Als het serum voortaan ontwikkeld kan worden uit donorbloed is dat een hele ontlasting voor de patiënten. Op deze manier zijn serum oogdruppels ook beschikbaar voor patiënten die geen bloed kunnen geven vanwege bijvoorbeeld hun leeftijd, bloedvaten hebben die moeilijk aan te prikken zijn, bloedarmoede of een achterliggende ziekte hebben. Bovendien hebben we het dan altijd op voorraad, zodat we mensen direct kunnen helpen om verdere schade aan het hoornvlies te voorkomen.”

Dr. Eggink is dan ook blij met het bloeddonorschap. “Het is een prachtige uitvinding”, zegt ze lachend. “Ik vind het ook knap van Sanquin dat ze zich richten op alles wat zich in het bloed bevindt. Zodat aparte onderdelen uit dat bloed ook andere wegen kunnen bewandelen om mensen te helpen, zoals deze oogdruppels.”

Momenteel wordt er al door donors gedoneerd voor de bereiding van de serum oogdruppels. Deze donors zijn hiervoor specifiek geworven. De oogdruppels kunnen alleen op indicatie van de behandelend oogarts worden voorgeschreven.