Over doneren

Samen helpen we ruim 100.000 patiënten per jaar en zorgen we voor een betere kwaliteit van leven van mensen. Onze missie is: “samen met de donor voor een beter leven van de patiënt.” Benieuwd wat je kunt verwachten als je donor wordt? Ontdek alles over doneren bij Sanquin.

Jouw donorschap in vier stappen

  1. Online aanmelden

    Meld je aan in 5 minuten en maak een afspraak bij een locatie bij jou in de buurt.
  2. Medische check

    Op je eerste afspraak controleren we jouw bloedwaardes en bespreken we welke vorm van doneren bij jou past.
  3. Eerste donatie

    Plan jouw eerste donatie. Onze ervaren specialisten staan voor je klaar om je hierbij zo goed mogelijk te begeleiden.
  4. Jouw donorschap

    Of je nu bloed of plasma geeft: jouw bijdrage redt letterlijk levens, bij elke donatie weer.

Doneer en krijg inzicht in je gezondheid

Wist je dat jouw donatie niet alleen levens redt, maar jou ook iets waardevols oplevert? Bij elke donatie krijg je inzicht in je eigen gezondheid. Jouw gift helpt anderen, en wij helpen jou om gezond te blijven. Samen zorgen we voor een sterkere en gezondere samenleving!

Meer over de donatiecheck

Mijnsanquin is de persoonlijke omgeving voor donors

Dankzij onze donors

Icoon blood_bag

5.000 levens per week gered

Elke week redden bloeddonaties duizenden levens in Nederland. Dit cijfer maakt de directe impact heel concreet en laat zien dat doneren echt levensveranderend is.

Icoon building_hospital

200+ wetenschappelijke onderzoeken per jaar naar bloed en gezondheid

Met steun van onze donoren voeren we jaarlijks honderden onderzoeken uit, van nieuwe behandelingen voor bloedziekten tot baanbrekende kankertherapieën.

Icoon hands_blood_drop

1 bloeddonatie kan tot 3 mensen helpen

Eén donatie kan na verwerking vaak meerdere patiënten helpen, bijvoorbeeld met verschillende bloedproducten (plasma, rode bloedcellen, bloedplaatjes). Dit vergroot het gevoel van impact per donatie.

Heb je een vraag?

Wij staan voor je klaar! Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. Ma t/m do 08:00 - 20:00 (vr tot 17:00).

Service & contact

Of vind hier je antwoord

Mag ik doneren als ik zelf een transfusie heb gehad?

Mag ik bloed of plasma geven na het krijgen van een bloedtransfusie of bloedproduct?

Als je een bloedtransfusie en/of bloedproducten van iemand anders hebt gekregen, is de reden voor de transfusie (ziekte, ongeluk, chronische aandoening, etc.) bepalend of je donor kunt worden.

Wat zijn bloedproducten?

Onder bloedproducten verstaan we onderdelen van het bloed, zoals rode bloedcellen, bloedplaatjes, plasma en serumoogdruppels. Onder bloedproducten verstaan we niet de plasmamedicijnen die uit menselijk plasma worden bereid, zoals immunoglobulinen, stollingsfactoren en albumine. 

Als je alleen plasmamedicijnen of jouw eigen bloed hebt (terug)gekregen, zien we dit niet als een bloedtransfusie.

Lees meer over bloed doneren na het ontvangen van een bloedproduct of bloedtransfusie

Wat moet ik meenemen naar mijn eerste afspraak?
  • Neem altijd je identiteitsbewijs (rijbewijs, ID of paspoort) mee naar de bloedbank. Een kopie of foto ervan is niet geldig. Zonder geldig ID kun je niet gekeurd worden en niet doneren.
  • Gebruik je medicijnen? Neem dan ook een lijst van je medicatie mee. 
Kan ik sporten voor of na het doneren?

Licht sporten (bijvoorbeeld wandelen, rustig fietsen en yoga) voorafgaand aan het doneren is geen bezwaar, maar zorg wel dat je extra goed drinkt na het sporten. Intensief sporten (bijvoorbeeld voetballen, hardlopen en wielrennen) vóór donatie en sporten in het algemeen in de 12 uur na het geven van bloed of plasma wordt afgeraden. Je kunt na een donatie namelijk bij lichamelijke inspanning last krijgen van duizeligheid of flauwvallen.

Vermijd op de dag van donatie om kracht te zetten met de arm waarin geprikt is. Het wondje van de naald kan namelijk weer open gaan, waardoor je een nabloeding of een (soms pijnlijke) blauwe plek kunt krijgen.

Een bloeddonatie kan invloed hebben op de sportprestaties. Door een donatie daalt het hemoglobinegehalte. Hemoglobine (Hb) is belangrijk voor het zuurstoftransport naar onder andere je spieren. Veel personen merken na donatie geen verschil in hun sportprestaties. Het verschil in inspanningsvermogen kan wel merkbaar zijn wanneer je topsport of duursport beoefent en een grote inspanning gaat doen (bijvoorbeeld een marathon of wedstrijd). Het is dan verstandig om geen bloed te geven in de maand ervoor. Je hemoglobinegehalte heeft namelijk een aantal weken nodig om op het oude niveau te komen. Ook in de eerste maand ná een forse inspanning, zoals een marathon of wandelvierdaagse, kan je Hb-gehalte door de inspanning iets verlaagd zijn en wordt het geven van bloed afgeraden.

Het geven van plasma zou voor het Hb-gehalte een goed alternatief kunnen zijn, omdat je bij een plasmadonatie de rode bloedcellen terugkrijgt en daardoor het Hb-gehalte bij een plasmadonatie nauwelijks daalt. Maar ook bij plasmadonatie gelden bovenstaande adviezen over het vochtverlies.

Zijn er bij een donatie dingen waar je rekening mee moet houden als het warm is?

Het is vooral belangrijk om extra water te drinken. Op zomerse dagen kan bloed of plasma geven meer consequenties hebben voor je lichaam, vooral voor de waterhuishouding. De kans op een vochttekort is dan groter dan bij normale temperaturen. Bij vochttekort is de kans op duizeligheid iets groter. Drink daarom zowel voor als na de donatie voldoende water; eventueel bouillon om ook je zoutgehalte op peil te houden. 

Wie echt veel last heeft van de warmte of normaal al wat duizelig is na de donatie, adviseren we om op een andere dag te doneren. We hopen dat de donors die wel goed tegen de warmte kunnen wel komen. Op warme dagen is er immers ook bloed nodig!

Alle veelgestelde vragen

Werk voor leven

Wij combineren medische, diagnostische en wetenschappelijke expertise onder één dak. Zo brengen we licht in het donker, met één doel: levens veranderen. Kies ook voor een baan met impact.

Voor professionals

Met hoogwaardige bloedproducten, deskundig advies en diepgaande kennis ondersteunen we professionals in hun werk. Van een snelle diagnose tot een effectieve therapie – samen werken we aan de beste zorg.

Over onderzoek

Met nieuwe methoden en toepassingen helpen we ziektes voorkomen, sneller diagnosticeren en effectiever behandelen of genezen. Vandaag vinden we oplossingen die morgen essentieel zijn voor het leven.