4 aandoeningen waarbij jouw plasma van levensbelang is

Als plasmadonor kom je behoorlijk vaak doneren. Dat vinden we heel gezellig, maar vooral ook heel belangrijk. Want van de eiwitten in jouw plasma maken we geneesmiddelen voor een groot aantal ziekten. En in sommige gevallen wordt je plasma direct toegediend. Veel patiënten zijn dus afhankelijk van jouw plasma om een beter leven te hebben. We zetten verschillende soorten aandoeningen voor je op een rij.

1.       Afweerstoornissen

Je afweersysteem (ook je immuunsysteem genoemd) beschermt je lichaam tegen ziekteverwekkers, zoals virussen, bacteriën, schimmels en parasieten. Bij mensen met een afweerstoornis werkt dit systeem niet goed, daardoor zijn ze gevoeliger voor infecties. Die infecties genezen minder makkelijk, verlopen vaak ernstiger dan bij andere mensen en komen steeds terug. Sommige patiënten lopen door hun afweerstoornis een achterstand op in hun groei en ontwikkeling.

De meest voorkomende afweerstoornis is common variable immunodeficiency (CVID). Eigenlijk is dit een verzamelnaam voor een reeks afweerstoornissen. De behandeling bestaat uit het aanvullen van immunoglobulinen uit donorplasma en het behandelen van de infecties met antibiotica.

 

2.       Auto-immuunziekten

Bij een auto-immuunziekte valt je afweersysteem niet alleen ziekteverwekkers aan, maar ook gezonde delen van je lichaam. Trombotische trombocytopenische purpura (TTP) bijvoorbeeld is een levensbedreigende ziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen een bepaald eiwit, dat belangrijk is voor de stolling. Hierdoor functioneert het eiwit niet goed en ontstaan stolsels overal in de bloedvaatjes, waardoor schade aan organen kan ontstaan. Doordat hierbij veel bloedplaatjes verbruikt worden, ontstaat er een tekort en kunnen er bloedingen ontstaan, bijvoorbeeld in de huid. Er kunnen paarse stippen op de huid ontstaan, die worden purpura genoemd.

Patiënten worden behandeld met een combinatie van afweeronderdrukkende medicijnen en plasmawisselingen waarbij hun plasma wordt vervangen door donorplasma. Zo worden de schadelijke antistoffen verwijderd en de bloedplaatjes weer aangevuld. Vaak zijn tientallen, soms wel honderden zakken plasma nodig om een aanval te behandelen!

 

3.       Zenuw- en spieraandoeningen

‘Neuromusculaire aandoeningen’ is een verzamelnaam voor spierziekten waarbij niet alleen de spieren zijn aangetast, maar ook de zenuwen en de verbindingen tussen spieren en zenuwen. Een voorbeeld van zo’n aandoening is het Guillain-Barré syndroom (GBS). De aanleiding is vaak een gewone verkoudheid, griep of diarree. Mensen met deze ziekte ervaren een snel toenemende spierzwakte die vaak in de benen begint en zich uitbreidt naar de armen. Daarnaast kunnen patiënten last hebben van gevoelloosheid of tintelingen. Ook de gezichts- en ademhalingsspieren kunnen verlamd raken. Behandeling met immunoglobulinen uit donorplasma is voor de meeste patiënten redelijk effectief.

 

4.       Ontstekingsziekten

Ontstekingsziektes zijn er in veel soorten en maten. De ziekte van Kawasaki is een aandoening die vrijwel uitsluitend bij kinderen voorkomt, de precieze oorzaak van deze ziekte is onbekend. Kenmerkend is dat de bloedvaten in je hele lichaam gaan ontsteken, waardoor je onder meer hoge koorts krijgt, huiduitslag en zwellingen aan de handen en voeten. Kinderen met de ziekte van Kawasaki worden behandeld met een hoge dosis immunoglobulinen uit donorplasma. Dat moet binnen tien dagen gebeuren, om een mogelijke beschadiging aan de kransslagaderen te voorkomen.

 

Hier lees je indrukwekkende verhalen van mensen die gered zijn of een beter leven hebben gekregen dankzij bloedproducten.

25 februari 2021