menu

Wat is de afweerziekte CVID?

CVID is een ziekte waarbij je te weinig antistoffen aanmaakt. Mensen met CVID kunnen daardoor bacteriën en virussen niet goed bestrijden.  Zij hebben baat bij behandeling met een plasmageneesmiddel, dat bestaat uit antistoffen van donors.

Wat zijn de symptomen van CVID?

Mensen met CVID hebben een verstoorde afweer. Veel voorkomende symptomen:

  • Luchtweginfecties
  • Keel-, neus- of oorontsteking
  • Vermoeidheid

Wat betekent CVID?

CVID is de afkorting van Common Variable Immuno Deficiency. Onder de ziekte vallen verschillende afweerstoornissen waarbij mensen een tekort aan antistoffen hebben. Dit heet ook wel hypogammaglobulinemie.

CVID diagnostiek

Er is niet een specifieke test voor CVID. Bloedonderzoek, waarbij verschillende types bloedcellen en antistoffen worden gemeten, kan meer duidelijkheid geven voor de diagnose. Soms duurt het een tijd voordat mensen de diagnose krijgen, omdat de aard en de ernst van de symptomen nogal kunnen variëren. 

Is CVID erfelijk?

CVID is een groep van ziektes met dezelfde symptomen. Waarschijnlijk spelen genetische factoren er een rol in. Maar omdat zoveel genen betrokken zijn bij het afweersysteem, wordt maar bij een klein deel van de mensen met CVID een DNA-foutje gevonden dat de ziekte veroorzaakt. 

Op welke leeftijd krijg je CVID?

De symptomen van CVID kunnen op elke leeftijd beginnen. Soms krijgen kinderen op de kleuterleeftijd al een diagnose. Maar het is ook gebruikelijk dat mensen pas een diagnose krijgen als ze volwassen zijn. 

Behandeling van CVID

De behandeling van CVID bestaat uit het bestrijden en voorkomen van infecties. Deze worden veroorzaakt door een tekort aan antistoffen. Bij de behandeling wordt dat tekort aangevuld met antistoffen die worden gewonnen uit plasma van donors. Hiervoor krijgen patiënten dit plasmageneesmiddel toegediend via een infuus in een bloedvat, of onderhuids met een naaldje. Dit geneesmiddel, immunoglobuline, bestaat uit een mengsel van antistoffen afkomstig van duizenden donors. Antibiotica zijn daarnaast belangrijk bij het bestrijden van infecties.

Hoe vaak komt CVID voor?

Ongeveer 1:50.000 mensen met een westerse achtergrond heeft CVID. Het is een zeldzame ziekte, die onder de afweerstoornissen wel relatief vaak voorkomt. 

Als donor bij Sanquin help je onder andere patiënten met CVID. Ook levens redden? Meld je aan als donor.