Bereid je voor

Met jouw donatie kunnen we levens redden en geneesmiddelen maken voor duizenden patiënten in Nederland. Daarom rekenen we op je komst. Eet en drink goed voor je komt doneren. Hier lees je meer manieren om je goed voor te bereiden op je afspraak. 

Belangrijk voor je afspraak

  • Doe de donatiecheck - Met de check kun je voor je afspraak bepalen of er redenen zijn waardoor je nu niet kunt doneren.
  • Neem je identiteitsbewijs (paspoort, ID-kaart of rijbewijs) mee - Een kopie of foto is niet geldig. Zonder identificatie mag je niet doneren.
  • Drink van tevoren 2 glazen water en eet goed - Kom niet met een lege maag plasma geven.
  • Kleding - Draag een shirt of trui met losvallende mouwen, zodat het gemakkelijker is om je mouwen op te stropen.
  • Check de openingstijden voor je bezoek - Check voor je komst de locatiepagina voor actuele openingstijden en eventuele omleidingen.

We rekenen op je komst 

Met jouw donatie kunnen we levens redden en geneesmiddelen maken voor duizenden patiënten in Nederland. Daarom rekenen we op je komst. Komt de afspraak onverwachts niet uit? Je kunt je afspraak wijzigen of annuleren via de link in de afspraakbevestigingsmail. Geef dit zo snel mogelijk aan ons door. Dan kan jouw vrijgekomen stoel hopelijk nog ingevuld worden door een andere donor. Zo houden we samen de voorraad op peil.

Mogen kinderen mee in de keuringskamer?

Het is de bedoeling dat je alle vragen op de vragenlijst eerlijk beantwoordt. In de vragenlijst staat een aantal privacygevoelige vragen. Het kan voorkomen dat je je pas tijdens het invullen van het formulier realiseert dat je een risicovraag met ‘ja’ moet beantwoorden, maar dit in het bijzijn van een andere persoon bij de keuring niet durft. Daarom geldt de regel dat personen ouder dan zes jaar niet mee mogen in de keuringsruimte. Ook niet als zij zeggen geen geheimen voor elkaar te hebben. 

Heb je een vraag?

Bekijk de antwoorden op de veelgestelde vragen of neem contact met ons op door te bellen naar 088-730 8686 (lokaal tarief). We helpen je graag.

Meestgestelde vragen

Zijn de donatie-eisen voor plasma anders dan voor bloed?

Als je op reis bent geweest in een gebied met malaria-risico is de wachttijd voor je weer kunt doneren bij plasma vaak korter dan bij bloed. Je moet je 28 dagen wachten met plasma doneren als je buiten Europa bent geweest. Bij bloed doneren is dat 6 maanden als je in een malaria-risicogebied bent geweest. Verder zijn alle donatie-eisen hetzelfde voor bloed en plasma doneren.

Word ik opgeroepen om plasma te doneren?

Nee, anders dan bij bloed doneren word je voor plasma doneren niet opgeroepen. Als je wilt doneren, kun je zelf een afspraak maken via MijnSanquin, door ons te bellen op 088-730 8686 of bij de balie van de bloedbank.

Hoe vaak mag ik plasma doneren?

Hoewel je 7 dagen na een donatie een nieuwe afspraak kunt maken, is het advies is om een interval van 14 dagen aan te houden. Als plasmadonor kun je namelijk in totaal 26 keer per jaar doneren. Zo spreid je je donaties gelijkmatig over het jaar uit.

Waar kan ik plasma doneren?

Je kunt bij de meeste vaste bloedbanken plasma doneren. Bij mobiele bloedbanken kun je alleen bloed geven. Wil je zeker weten of het mogelijk is om te doneren bij een bepaalde locatie? Kijk dan even in de locatiezoeker.

Kan ik bloed én plasma doneren?

Het is helaas niet mogelijk om tegelijkertijd bloeddonor en plasmadonor te zijn. Het is helaas niet mogelijk om deze twee donatiesoorten te combineren omdat dat voor ons niet uitvoerbaar is. Het verhoogt de kans op fouten als plasma- en bloeddonaties van één en dezelfde donor door elkaar heen gaan lopen. Voor het geven van plasma gelden namelijk andere regels dan voor het geven van bloed. Er gelden andere medische voorwaarden en onze administratieve systemen voor beide donatiesoorten zijn verschillend ingericht.
Heb je bloedgroep O-negatief of B-negatief dan houden we je bij voorkeur als bloeddonor. O-negatief is bijzonder omdat deze bloedgroep als enige aan alle patiënten gegeven kan worden. Bloeddonors met O-negatief noemen we daarom universele bloeddonors. B-negatief is zeer zeldzaam. Slechts 1,3% van de Nederlandse bevolking heeft B-negatief. Met één van deze bloedgroepen houden we je daarom graag als bloeddonor om voldoende bloed van deze bloedgroepen op voorraad te hebben.

Hoeveel plasma wordt er afgenomen?

Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je tussen de 500 en 820 ml plasma per donatie. Dit wordt door je lichaam binnen een paar dagen weer aangemaakt.

Hoe lang duurt plasma doneren?

In totaal ben je zowel bij bloeddonatie als bij plasmadonatie ongeveer 1 uur kwijt. Plasma doneren duurt 45 minuten, omdat je plasma eerst van je rode bloedcellen gescheiden moet worden. Bloed doneren duurt maar 10 minuten.

Er worden bij plasmadonatie en bloeddonatie ook medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk.

Ik ben nog geen donor. Kan ik mij direct aanmelden als plasmadonor?

Nee. Bij je aanmelding ben je standaard bloeddonor. Na je keuringsafspraak  kijken we samen of bloeddonatie of plasmadonatie het beste bij je past. Dit hangt onder andere af van je bloedgroep.

Verdient Sanquin geld aan mijn gratis plasmadonatie?

Sanquin is een not-for-profit organisatie. Alle eventuele baten van dienstverlening of producten uit de eigen bedrijfsonderdelen wordt conform de doelstelling van Sanquin geïnvesteerd in de eigen organisatie en de verbetering van de gezondheidszorg. Hier leggen we daar meer over uit.

Sanquin kan zelf geen plasmageneesmiddelen produceren. Plasmadonaties worden daarom voor het grootste deel verkocht aan een farmaceutisch bedrijf die het verwerkt tot plasmageneesmiddelen en deze beschikbaar maakt voor Nederlandse patiënten. 

De Nederlandse markt voor plasmageneesmiddelen is open en toegankelijk voor internationale, commerciële farmaceuten. Deze plasmageneesmiddelen worden zodoende tegen marktconforme, commerciële prijzen verkocht. Lees hier meer.

Kan Sanquin het ingezamelde plasma niet laten verwerken door een nonprofit plasmaverwerker?

Het aantal nonprofit plasmaverwerkers in de wereld daalt, er zijn op dit moment geen partijen die productieruimte beschikbaar hebben. Voor nu heeft Sanquin Bloedbank een overeenkomst gesloten met een commercieel farmaceutisch bedrijf die het plasma verwerkt tot plasmageneesmiddelen.