Over Sanquin en bloed- en plasmadonorschap

In Nederland zorgt Sanquin voor de bloedvoorziening. Dat doen we samen met onze donors voor een beter leven van de patiënt. Op deze pagina lees je meer over Sanquin, het belang van bloed en plasma en wat het inhoudt om bloed- of plasmadonor te zijn.

Wat is Sanquin?

Sanquin logo

Sanquin is een not-for-profit organisatie die de bloedvoorziening in Nederland verzorgt. Naast het afnemen, verwerken en uitgeven van bloedproducten, houdt Sanquin zich bezig met het verrichten van onderzoek en het verzorgen van onderwijs.

Wij helpen ruim 100.000 patiënten per jaar en dragen met onze producten, diensten, technologie en doelgerichte medicatie bij aan de kwaliteit van leven van mensen. Onze missie is: “samen met de donor voor een beter leven van de patiënt.”

Bloed en plasma

Samen met ruim 400.000 donors redden of verbeteren we de levens van duizenden patiënten. Bloed bestaat uit rode bloedcellen, witte bloedcellen, plasma en bloedplaatjes. Een patiënt krijgt alleen het bestanddeel dat hij nodig heeft. Naast bloeddonaties, zijn er daarom ook andere soorten donaties, zoals plasma en bloedplaatjes.

  • Bloed doneren: Bloed is van levensbelang voor bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van een verkeersongeval, vrouwen na een zware bevalling en te vroeg geboren baby's.
    • Bloeddonors worden opgeroepen te komen doneren zodra hun bloedgroep nodig is. Voor mannen is dat maximaal 5 keer per jaar, vrouwen kunnen maximaal drie keer per jaar worden opgeroepen. (De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen langer, vanwege een kleinere ijzervoorraad.)
    • Bloed afnemen zelf duurt 10 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Binnen een uurtje sta je weer buiten.
  • Plasma doneren: Plasmadonors doneren alleen plasma, dat voornamelijk bestaat uit vocht en eiwitten. Plasma wordt toegediend aan patiënten met brandwonden of zeer groot bloedverlies. Ook wordt plasma gebruikt als grondstof voor levensverbeterende of levensreddende medicijnen voor ruim 100 ziektes en aandoeningen, zoals bij bloedstollingstoornissen en auto-immuunziektes.
    • Plasma afnemen duurt zo'n 30 à 45 minuten. Tijdens je afspraak worden ook medische vragen gesteld en wordt een medische keuring gedaan. Na afloop eet en drink je iets in het donorcafé. Met een dik uur sta je weer buiten.

Donors van Sanquin doneren hun bloed of plasma bij één van de Sanquin bloedbanken. Sanquin heeft vaste en mobiele afnamelocaties door het hele land. Donors kiezen zelf bij welke locatie ze willen doneren. Bijvoorbeeld dichtbij huis of hun werk.

Sanquin locatie

Word ook bloed- of plasmadonor en red levens

Misschien ben je nog nooit gevraagd om bloed of plasma te doneren, of is het nooit bij je opgekomen. Daarom attenderen we je graag op het belang van bloed- en plasmadonorschap.

Er is altijd vers bloed nodig! Want bloed is beperkt houdbaar. Ook verwelkomen we graag nieuwe donors, omdat sommige donors niet meer mogen doneren als ze bijvoorbeeld ziek of zwanger zijn of een bepaalde leeftijd bereiken (doneren mag tot 80 jaar). Of ze kunnen niet meer doneren door verhuizing of gewijzigde persoonlijke omstandigheden.

Join the club: als donor red je levens! 

Word donor

4 goede redenen om ook donor bij Sanquin te worden:

  • Levens redden: Één op de vier mensen heeft ooit bloed of plasma nodig om te overleven, te herstellen of ziekte te voorkomen. Als donor heb je een grote impact op het leven van bijvoorbeeld mensen met kanker, slachtoffers van verkeersongelukken en vrouwen én baby’s na een zware bevalling;
  • Persoonlijke voldoening: Bloed of plasma doneren betekent iets goeds doen voor en ander. De wetenschap dat je een positieve impact hebt op het leven van anderen, kan erg bevredigend zijn;
  • Gezondheidscontrole: Als donor krijg je met elke donatie een korte medische keuring, waarin we o.a. je bloeddruk en hemoglobinegehalte in je bloed meten. Ook testen we bij elke donatie je bloed op infectieziekten. Het is mooi meegenomen dat je als donor regelmatig inzicht krijgt in je eigen gezondheid;
  • Bloedvoorraad op peil houden: In geval van rampen en noodsituaties is er vaak een acute behoefte aan bloed. Door regelmatig bloed te doneren, draag je bij aan de voorraad bloed die beschikbaar is om snel te reageren op noodsituaties en zorg te bieden aan mensen in nood.
Testemonial Jethro

Patiënt Jethro

“Mijn 15-jarige zoon Jethro heeft een afweerstoornis. Een wekelijks infuus met antistoffen afkomstig uit donorplasma houdt hem op de been. Zonder donors is er voor hem geen medicijn.”

Veiligheid voor jou en de patiënt 

Soms is bloed geven minder geschikt voor jou of de patiënt die je bloed ontvangt. Als je bijvoorbeeld infectieziekten in je bloed hebt, kan dat de patiënt nog zieker maken.

Daarom zijn er eisen om doneren veilig te houden. De belangrijkste komen voorbij tijdens je online aanmelding als donor. De rest bespreken we bij je eerste afspraak.

Lees alle donatie-eisen

Bij elke donatie testen we je bloed op infectieziekten. Als er een infectieziekte in je bloed zit, gebruiken we je bloed niet. Naast de bloedtest zijn er standaard eisen waar elke donor aan moet voldoen:

Je mag je aanmelden als donor als je:

  • Tussen de 18 en 65 jaar bent.
  • 50 kilo of meer weegt.
  • Nederlands of Engels spreekt en verstaat (tolk niet toegestaan).
  • Geen hiv of aids hebt.
  • Geen drager bent van het hepatitis B- of C-virus.
  • Nooit een orgaan- of weefseltransplantatie hebt gehad.
  • Nooit drugs of doping hebt gespoten.

Heb je een bloedtransfusie of bloedproduct ontvangen, dan bepaalt de reden voor je transfusie of je donor kunt worden. Heb je een chronische of ernstige ziekte zoals kanker of diabetes (gehad)? Dan hebben we meer informatie nodig om te bepalen of je donor kunt worden. Neem via 088-730 8686 contact met ons op zodat we samen jouw specifieke situatie kunnen bespreken.

Je mag 4 maanden geen bloed of plasma geven na:

  • seks met iemand die hiv-positief is of aids heeft;
  • seks met iemand die afkomstig is uit een streek waar aids veel voorkomt, zoals Afrika ten zuiden van de Sahara en de Kaapverdische Eilanden*;
  • seks met iemand die ooit drugs heeft gespoten*;
  • seks met iemand die een geslachtsziekte of hepatitis (geelzucht, leverontsteking) heeft;
  • seks waarvoor je geld of drugs hebt ontvangen;
  • seks waarvoor je betaald hebt;
  • contact met bloed van iemand anders, bijvoorbeeld door verwonding aan een gebruikte naald of een met bloed besmeurd scherp voorwerp;
  • seks met meerdere seksuele partners, waarvan met minstens één partner anaal seksueel contact;
  • anaal seksueel contact met een nieuwe seksuele partner;
  • het snuiven van cocaïne. 

Word donor in 3 stappen

Wil jij samen met bijna 400.000 andere donors levens redden? We kunnen niet wachten.

1. Online aanmelden
Meld je online aan in 5 minuten en maak een afspraak bij jou in de buurt.

2. Medische check
Bij de eerste afspraak onderzoeken we in een uur je Hb-waarde en bloeddruk. Ook nemen we bloed af om te testen op infectieziekten en om je bloedgroep te bepalen. Je doneert niet.

3. Eerste oproep
Als uit de test blijkt dat je bloed kunt geven, mag de vlag uit. Je bent officieel donor! Zodra je bloed nodig is, ontvang je een oproep voor je eerste donatie.

Meld je aan

Sanquin en Kaartje2go

In samenwerking met Kaartje2go heeft Sanquin een eigen kaartencollectie ontworpen. De kaartencollectie is exclusief verkrijgbaar bij Kaartje2go. Voor elke verstuurde kaart doneert Kaartje2go aan het Sanquin Research Fund. Dit fonds zamelt geld in voor levensreddend onderzoek naar bloed en bloedziekten.

Kaartje2go Sanquin

Nog vragen?

Neem telefonisch contact met ons op via 088-730 8686. We staan voor je klaar.

Heb je een vraag?

Wij staan voor je klaar! Neem telefonisch contact met ons op via 088-7308686. Ma t/m do 08:00 - 20:00 (vr tot 17:00).

Contact

Of vind hier je antwoord

Aan welke bloedgroep is de grootste behoefte?

Het liefst geven wij patiënten bloed van hun eigen bloedgroep. Dat is het meest passend. Dus een patiënt met bloedgroep AB-positief geven we bloed van een AB-positieve donor. Daarom heeft de bloedbank alle bloedgroepen hard nodig.

De bloedgroep 0-negatief wordt relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen doordat bijna iedereen dit bloed kan ontvangen. Als er bijvoorbeeld bij een ongeval of een grote operatie in het ziekenhuis plotseling veel bloed nodig is, dan komt bloedgroep 0-negatief altijd van pas. Ook als er een tekort is aan bloed van een andere bloedgroep, kan 0-negatief als vervanger optreden. Om deze redenen is er altijd een ruime voorraad 0-negatief bloed nodig en zal de bloedbank soms donors met deze bloedgroep extra vaak oproepen voor een donatie.

Mag ik doneren als ik medicijnen gebruik?

Met de meeste medicijnen mag je gewoon doneren, maar er zijn uitzonderingen. Je mag bijvoorbeeld geen bloed geven bij het gebruik van: acitretine (Neotigason), dutasteride (Avodart, Combodart), finasteride (Propecia, Proscar) of isotretinoïne (Curacne, Roaccutane). Bel ons op 088-730 8686 als je vragen hebt over andere medicijnen.

Mag ik doneren als ik rook?

Ja. We raden wel aan om na de donatie een half uur te wachten met roken, omdat je anders duizelig kunt worden.

Mag ik doneren als ik fysiek werk heb?

Als je een beroep of hobby uitoefent waarbij flauwvallen een ernstig gevaar voor jou of anderen betekent, adviseren wij je na het doneren minimaal 12 uur te wachten voordat je het beroep of de hobby weer gaat uitoefenen. Enkele voorbeelden zijn: brandweerman, piloot, duiker, glazenwasser, dakdekker, treinmachinist, buschauffeur en kraandrijver.

Mag ik doneren als ik zelf een bloedtransfusie heb gehad?

Als je een (bloed)transfusie hebt ontvangen, kun je misschien donor worden. De medische reden van de bloedtransfusie is daarbij bepalend of het veilig is voor jou en de patiënt die het bloed ontvangt. Meer informatie over de regels rond doneren na transfusie.