Veelgestelde vragen

Hier vind je heldere antwoorden op veelgestelde vragen over doneren, medische voorwaarden en hoe jij kunt bijdragen aan het redden van levens. Voor nieuwe en ervaren donors en voor iedereen die meer wilt weten over ons werk. Staat je vraag er niet tussen? Neem gerust contact met ons op.

Service & contact

Filter op
Filter op onderwerp
Aan welke bloedgroep is de grootste behoefte?

Het liefst geven wij patiënten bloed van hun eigen bloedgroep. Dat is het meest passend. Dus een patiënt met bloedgroep AB-positief geven we bloed van een AB-positieve donor. Daarom heeft de bloedbank alle bloedgroepen hard nodig.

De bloedgroep 0-negatief wordt relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen doordat bijna iedereen dit bloed kan ontvangen. Als er bijvoorbeeld bij een ongeval of een grote operatie in het ziekenhuis plotseling veel bloed nodig is, dan komt bloedgroep 0-negatief altijd van pas. Ook als er een tekort is aan bloed van een andere bloedgroep, kan 0-negatief als vervanger optreden. Om deze redenen is er altijd een ruime voorraad 0-negatief bloed nodig en zal de bloedbank soms donors met deze bloedgroep extra vaak oproepen voor een donatie.

Als ik thuis duizelig word of me niet goed voel na het doneren, wat kan ik dan het beste doen?

Je kunt het beste gaan liggen met je benen omhoog of gaan zitten met het hoofd tussen je knieën. Dan kan er makkelijk weer bloed naar je hoofd stromen, waardoor de duizeligheid minder wordt. 

Als deze klachten vier uur na thuiskomst nog bestaan, neem dan contact op met de arts van de bloedbank. Je kunt ons bereiken via 088-730 8686 op maandag t/m donderdag 8:00-20:00 uur en vrijdag 8:00-17:00 uur. Neem buiten deze tijden of in het weekend contact op met de huisartsenpost in jouw regio. Bij een levensbedreigende of spoedeisende situatie moet je altijd alarmnummer 112 bellen.

Beïnvloedt bloed geven de bloeddruk?

Wanneer je bloed hebt gegeven, daalt de bloeddruk een heel klein beetje, maar deze stijgt later weer en stabiliseert snel. Bloed geven is dus geen behandeling tegen een te hoge bloeddruk.

Ben ik moe en slap na het geven van bloed?

Als je gaat doneren, is het belangrijk dat je je fit voelt en genoeg gegeten en gedronken hebt. Als je goedgekeurd wordt voor donatie, zou je in principe de afgenomen hoeveelheid van je donatie moeten kunnen missen. Dit wordt vanzelf weer aangemaakt door je lichaam.

Desondanks worden donors soms toch niet lekker tijdens of na donatie, lees hier meer over: "Ik ben flauwgevallen, hoe kan ik dit voorkomen?".

Voor sporten rondom donatie hebben we specifieke adviezen.

Mocht je toch last krijgen van de donatie, bespreek dit bij je volgende bezoek of neem vooraf contact met ons op.

Ben ik verplicht om een kaart uit de kaartencollectie van Sanquin te kiezen? 

Nee, we vinden het heel leuk als je een kaart uit onze eigen kaartencollectie kiest, maar de actiecode geldt op de gehele kaartencollectie van Kaartje2go. 
Let op: de actiecode is alleen geldig op het formaat ‘normale kaart’ en op de gratis papiersoorten ‘glans’ en ‘gerecycled’.

Bij de keuring bleek dat mijn bloeddruk aan de hoge kant was, maar ik merk er niets van. Hoe zit dat?

Soms kan een hoge bloeddruk klachten geven bij het bereiken van heel hoge waarden. Een normale waarde is lager of gelijk aan 140/90 mm Hg. Meestal merk je niets van een hoge waarde. Mensen met een langdurig hoge bloeddruk hebben een vergrote kans op ziekten van hart- en bloedvaten. Je huisarts kan dit voor jou het beste beoordelen en eventueel behandeling adviseren. Veel medicijnen voor de bloeddruk zijn geen bezwaar voor het geven van bloed of plasma. 

Discrimineert Sanquin mannen die seks hebben met mannen door een periode van uitsluiting voor donatie te hanteren?

In Nederland krijgen alle donors sinds 1 januari 2024 dezelfde vragen over relevant risicogedrag Deze beleidswijziging maakt een einde aan het stellen van vragen die specifiek zijn gericht op mannen die seks hebben met mannen, terwijl veiligheid van bloedproducten behouden blijft.

Er blijft na het invullen van mijn actiecode een bedrag in de winkelmand staan, hoe kan dit? 

De actiecode van Kaartje2Go is geldig voor één gratis kaart inclusief postzegel. Is het bedrag hoger dan € 5,00? Dan betaal je zelf de meerprijs.

Er zijn publicaties over de lichamelijke schade na vaccinatie, dat heeft dan toch ook gevolgen voor bloeddonatie na vaccinatie?

Het AstraZeneca vaccin werd niet meer ingezet vanwege een risico op trombose. Andere -niet peer-reviewed en daarmee wetenschappelijk ongecontroleerde- publicaties noemen een grote verscheidenheid van aandoeningen zoals pericarditis, kanker, myocarditis, de ziekte van Creutzfeld-Jakob (variant), tromboses/klonteringen, “stroperigheid” van bloed, longschade, hartinfarct, een “afwijkende samenstelling” van bloed onder een bepaalde microscoop. Of er bestaat onrust over bestanddelen van het vaccin of de spike-eiwitten (soms van infectie, soms als gevolg van vaccinatie). Of er zijn zorgen over long-covid.

Al die aandoeningen/complicaties zouden zonder twijfel iemand gezondheidsproblemen geven. Als daar sprake van is, dan wordt die persoon uitgesteld van donatie. Iemand die niet fit is of zich niet fit voelt, doneert niet.
Daarnaast wordt zo’n 7.500 keer per week bloed gedoneerd, waaruit jaarlijks ongeveer 700.000 transfusies aan 80.000 patiënten worden gegeven en nog eens 25.000 patiënten plasmageneesmiddelen gebruiken. Er is sinds de aanvang van de Covid-19 vaccinaties (6 januari 2021) tot op heden geen enkele melding gedaan van een nadelig effect van bloedtransfusie bij patiënten dat veroorzaakt werd doordat het gedoneerde bloed afkomstig was van een donor die een coronavaccinatie heeft gehad. Niet bij Sanquin, en niet door Europese bloedbanken bij de European Centre for Disease prevention and Control (ECDC).
 

Gaat Sanquin deze oogdruppels verkopen en/of eraan verdienen?

De serumoogdruppels worden door Sanquin verkocht. Het product valt, zoals alle bloedproducten, onder de prijsstelling van VWS en wordt geleverd op een not-for-profit basis. Om die reden verkoopt Sanquin het product niet met een vooraf gestelde winstmarge en wordt er dus geen winst gemaakt.

Geldt voor mannen die seks hebben met mannen een periode van uitsluiting voordat zij bloed kunnen geven?

In Nederland krijgen alle donors sinds 1 januari 2024 dezelfde vragen over relevant risicogedrag Deze beleidswijziging maakt een einde aan het stellen van vragen die specifiek zijn gericht op mannen die seks hebben met mannen, terwijl veiligheid van bloedproducten behouden blijft.

Sanquin test op bloedoverdraagbare infecties (o.a. hiv, hepatitis B, C en E en syfilis). Maar als iemand besmet is geraakt, is dat niet altijd gelijk meetbaar in het bloed terwijl het bloed wel al gelijk besmettelijk kan zijn. Om te voorkomen dat iemand in die periode toch bloed doneert, hebben we een uitstel van 4 maanden afgesproken. Na die periode weten we z/over-sanquin/dossiers/alle-donors-dezelfde-vrageneker dat als de bloedtests geen infectie hebben aangetoond, er ook geen infectie aanwezig is.

Meer weten?

Donorkeuring en mannen die seks hebben met mannen

Heb ik bij een serumdonatie meer/minder last dan bij een bloeddonatie?

Nee, bloed geven voor serum is gelijk aan een 'gewone' bloeddonatie.

Omdat het oog erg vatbaar is voor een herpesvirusinfectie, wordt je bloed naast de gebruikelijke testen nog aanvullend getest op een aantal herpesvirussen.

Heb ik na een beenmergtransplantatie twee soorten DNA in mijn lichaam?

Ja. De donor is met zorg gekozen en zal met betrekking tot de zogenaamde ‘weefseltypering’ (HLA, kenmerken van witte bloedcellen) zo veel mogelijk lijken op de ontvanger, maar het DNA van de donor zal niet identiek zijn aan het DNA van de ontvanger. Er zijn, als alles goed gaat, na de transplantatie dus twee verschillende ‘DNA-profielen’ te onderscheiden. Het is zelfs mogelijk dat de ontvanger wisselt van bloedgroep. 

Heb ik na een bloedtransfusie twee soorten DNA in mijn lichaam?

Dat is nauwelijks het geval. In de eerste plaats hebben rode bloedcellen geen kern en dus geen DNA. In de tweede plaats hebben rode bloedcellen een beperkte levensduur van enkele maanden. Een bloedtransfusie overbrugt dus een periode van bloedarmoede, maar daarna is het lichaam weer aangewezen op de eigen productie van rode bloedcellen. Van de toegediende cellen is dan niets meer over.

Heeft een bloed- of plasmadonatie een nadelig effect op de effectiviteit van het coronavaccin?

Nee, een vaccinatie zet je immuunsysteem aan het werk om antistoffen te maken tegen het coronavirus. Een bloed- of plasmadonatie heeft hier geen invloed op.

Heeft Sanquin een rol in de verdeling van de vaccins?

Nee, dat is aan de overheid.

Hoe geef ik een adreswijziging of verhuizing door?

Test. Een adreswijziging of een andere verandering in je gegevens regel je het snelst in je persoonlijke account in MijnSanquin. Verder kun je het ook doorgeven via het wijzigingsformulier op onze website.

Hoe herken je trombocytopenie?

De meeste mensen met trombcytopenie (tekort aan bloedplaatjes) hebben geen klachten ervan. Als er wel klachten ontstaan, gaat dat meestal om spontane bloedingen, zoals bloedneuzen of blauwe plekken.  

Hoe is de prijs van een zak bloed opgebouwd?

Bekijk deze infographic om in te zien hoe de prijs van een eenheid rode bloedcellen is opgebouwd.

Hoe is Sanquin ontstaan?

Sanquin is in 1998 ontstaan uit een fusie van de Nederlandse bloedbanken en het Centraal Laboratorium van de Bloedtransfusiedienst van het Nederlandse Rode Kruis (CLB). Op grond van de Wet inzake bloedvoorziening is Sanquin als enige organisatie in Nederland aangewezen om zorg te dragen voor de behoefte aan bloedproducten.

Hoe kan iemand de ziekte van Creutzfeldt-Jakob krijgen?

Er zijn twee hoofdvormen van Creutzfeldt-Jakob (CJD). Het ontstaan van de ziekte is bij beide varianten anders.  

Klassieke vorm 

De klassieke vorm kan op verschillende manieren opgelopen worden. Ten eerste kan het spontaan ontstaan, dit komt het meeste voor. Het kan ook in families voorkomen, dus erfelijk zijn. Een andere mogelijkheid is overdracht door transplantatie van hersenvlies of hoornvlies van het oog. Tot slot kon klassieke CJD overgedragen worden door behandeling met menselijke groeihormonen uit de hersenen. Het gebruik van menselijk groeihormoon is inmiddels gestaakt in Nederland.  

Variant vorm 

De variantvorm kan worden opgelopen door het eten van vlees van met BSE ('gekkekoeienziekte') besmette runderen. Dit kwam vooral voor onder koeien in het Verenigd Koninkrijk ten tijde van de BSE-epidemie in de jaren ’90 van de vorige eeuw.

De eiwitten die CJD veroorzaken kunnen zeer waarschijnlijk via bloed of plasma overgedragen worden. Dit betekent dat zowel de klassieke vorm als de variantvorm door een transfusie, transplantatie of door gebruik van besmette medische instrumenten overgedragen kan worden.

De ziekte is heel zeldzaam, dus de kans om de ziekte op te lopen, is ontzettend klein.

Lees verder:  

Hoe kan ik als bedrijf doneren?

Voor ons onderzoek hebben we de steun van het bedrijfsleven hard nodig. Sanquin Research Fund werkt op verschillende manieren samen met bedrijven. Wil meer informatie over wat we voor jouw bedrijf kunnen betekenen? Neem dan contact op.

Hoe kan ik de actiecode verzilveren? 
  • Kies een kaart uit. Je kunt een kaart kiezen uit onze eigen kaartencollectie of uit het volledige assortiment van Kaartje2go.
  • Bewerk je kaart in de online kaartenmaker.
  • Is je kaart naar wens? Klik op de button 'Verder naar bestellen'
  • Volg de instructies van het bestelproces.
  • In de stap 'Jouw winkelmand' kun je de actiecode uit onze mail invullen bij 'Ik heb een actiecode'.
  • Rond je bestelling af.
Hoe kan ik geld nalaten aan Sanquin na mijn overlijden?

Met een testament kunt u zelf bepalen hoe uw vermogen en bezittingen worden verdeeld als u er straks niet meer bent. Zo kunt u bijvoorbeeld uw kleinkinderen, vrienden, maar ook goede doelen benoemen als legataris of erfgenaam. Wilt u nalaten aan Sanquin? Dat kan via het Sanquin Research Fund. De gift uit uw nalatenschap komt dan ten goede aan levensreddend onderzoek dat ruim 200 onderzoekers uitvoeren in ons eigen laboratorium. De gegevens die u nodig heeft voor de notaris zijn als volgt: Sanquin Research Fund, Plesmanlaan 125, 1066 CX Amsterdam, IBAN: NL80 ABNA 0107132419, Rsin nummer: 863283056, KVK 84616865.

Wilt u liever eerst meer weten? Neemt u dan contact op via contact@sanquinresearchfund.nl

Hoe kan ik mij uitschrijven als anti-COVID-19 donor?

Wil je niet langer als anti-COVID-19-donor ingeschreven staan? Dan kun je telefonisch contact opnemen met het Donor Service Center via: 088-730 8686. We zijn bereikbaar van maandag t/m donderdag van 08:00 tot 20:00 uur en vrijdag van 08:00 tot 17:00 uur.

Als je je speciaal voor dit doel als donor hebt aangemeld bij Sanquin dan willen we je vragen eens na te denken over het voorzetten van je donorschap. Ook als gewone plasmadonor of als bloeddonor bent je heel hard nodig. Jouw donaties redden mensenlevens!

Komt dit nu niet gelegen? Je kunt je ook later altijd weer inschrijven als donor via het aanmeldformulier op onze website.

Hoe krijg je te weinig zuurstof in je bloed?

Er zijn veel mogelijke oorzaken van een zuurstoftekort in het bloed, waaronder longziekten en infecties.

Hoe lang duurt bloed geven?

Bij elkaar kost je bezoek aan de bloedbank ongeveer een uur. Dit is inclusief het invullen van de vragenlijst en de keuring. Het bloed geven zelf duurt ongeveer tien minuten. Sanquin heeft een ruime hoeveelheid locaties, verspreid door heel Nederland, dus er is er altijd wel één bij jou in de buurt.

Hoe lang duurt plasma doneren?

In totaal ben je zowel bij bloeddonatie als bij plasmadonatie ongeveer 1 uur kwijt. Plasma doneren duurt 45 minuten, omdat je plasma eerst van je rode bloedcellen gescheiden moet worden. Bloed doneren duurt maar 10 minuten.

Er worden bij plasmadonatie en bloeddonatie ook medische vragen gesteld en tests gedaan, zoals het meten van je hemoglobinegehalte en bloeddruk.

Hoe lang moet ik rekening houden met mogelijk flauwvallen?

Als je een beroep of hobby hebt waarbij flauwvallen een ernstig gevaar kan betekenen voor jezelf of anderen, dan raden we je aan deze activiteit niet binnen twaalf uur na de donatie uit te oefenen. Dus ben je een piloot, duiker, buschauffeur of kraandrijver, neem dan eerst twaalf uur rust voor je weer aan de slag gaat.

Hoe oud moet ik zijn als ik wil doneren?

Je mag bloed of plasma geven vanaf 18 jaar en tot en met 79 jaar. Aanmelden als donor mag tot en met je 64e.

Hoe snel is je plasma weer aangemaakt?

Plasma bestaat voornamelijk uit water. Het water wordt binnen enkele uren weer aangevuld door drinken en onttrokken aan andere weefsels. De diverse eiwitten, elektrolyten en andere stoffen die in het plasma zitten, worden in enkele uren tot zeven dagen na de donatie weer aangemaakt of aangevuld door opname uit voeding.

Hoe snel wordt hemoglobine aangemaakt?

Hemoglobine zit in rode bloedcellen. De rode bloedcel ontstaat in 6 dagen. Per seconde maakt je lichaam 2-3 miljoen nieuwe rode bloedcellen aan, met hierin hemoglobine.

Hoe stel ik mijn wachtwoord opnieuw in?

Ben je je wachtwoord vergeten of wil je een nieuwe aanmaken? Dat kan in MijnSanquin.

Hoe vaak mag ik bloed geven?

Mannen mogen maximaal vijf keer per jaar bloed geven, vrouwen drie keer per jaar. Het is afhankelijk van je bloedgroep hoe vaak je wordt opgeroepen.

De bloedgroep 0-negatief wordt relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen. Bloed met deze bloedgroep kan namelijk in noodgevallen aan iedere patiënt gegeven worden. Bloeddonors met deze bloedgroep worden daarom soms extra vaak opgeroepen voor een donatie.

Het liefst geven wij patiënten bloed van hun eigen bloedgroep. Dus een patiënt met bloedgroep AB-positief geven we bloed van een AB-positieve bloeddonor. Daarom heeft de bloedbank alle bloedgroepen hard nodig.

Hoe vaak mag ik komen doneren?

Mannen mogen maximaal 5 keer per jaar bloed geven, vrouwen 3 keer per jaar. Het is afhankelijk van je bloedgroep hoe vaak je wordt opgeroepen. Zo wordt de bloedgroep 0-negatief relatief veel gebruikt in de ziekenhuizen. 

Hoe vaak mag ik plasma doneren?

Hoewel je 7 dagen na een donatie een nieuwe afspraak kunt maken, is het advies is om een interval van 14 dagen aan te houden. Als plasmadonor kun je namelijk in totaal 26 keer per jaar doneren. Zo spreid je je donaties gelijkmatig over het jaar uit.

Hoe weet ik mijn rhesusbloedgroep?

Via bloedonderzoek wordt bepaald of je rhesus positief of rhesus negatief bent. Dit onderzoek wordt meestal gedaan tijdens de zwangerschap. Bij Sanquin bepalen we de bloedgroep van donors ook. 

Hoe werkt serum geven voor serumoogdruppels?

Het geven van bloed voor serumoogdruppels werkt hetzelfde en duurt even lang als een normale bloeddonatie, namelijk ongeveer tien minuten. We nodigen een donor minimaal vier keer per jaar uit om bloed te geven voor serum.

Omdat het oog erg vatbaar is voor een herpesvirusinfectie, wordt je bloed naast de gebruikelijke testen nog aanvullend getest op een aantal herpesvirussen.

Verder is het enige verschil dat het bloed wordt opgevangen in een zak zonder antistollingsmiddel, een zogeheten “droge zak”. Het bloed in de zak stolt daardoor en wat overblijft is ongeveer een kwart liter serum (280 ml) waar oogdruppels van worden gemaakt. De rode cellen zijn hierdoor helaas niet meer bruikbaar voor transfusie.

Hoe werkt serum geven?

Een serumdonatie gaat hetzelfde als een bloeddonatie en duurt ongeveer tien minuten. Het enige verschil is dat jouw halve liter bloed wordt opgevangen in een zak zonder antistollingsmiddel, waardoor het bloed stolt. De rode cellen zijn daardoor niet bruikbaar voor transfusie.

Wat overblijft, is ongeveer een kwart liter serum, dat voor het kweken van cellen gebruikt kan worden. Sanquin verricht de zelfde veiligheidstesten voor een serumdonatie als voor andere donaties.

Hoe wijzig ik mijn afspraak via MijnSanquin?

Wil je je afspraak verzetten of afzeggen? Dan horen we dat graag, zodat we iemand anders kunnen oproepen. Laat het aan ons weten via de link in de afspraakbevestiging of via MijnSanquin.

Hoe zit het met de privacy tijdens een bezoek aan de bloedbank?

Bij de keuring mogen geen derden aanwezig zijn, met uitzondering van kinderen jonger dan 6 jaar.

Hoe zit het met doneren en seks & soa's?

Wil je bloed of plasma doneren? Fantastisch! Het is alleen wel belangrijk dat er in jouw bloed geen infectieziekte zit. Anders is het niet veilig voor de gezondheid van de patiënt die jouw bloed ontvangt. Als je seks hebt gehad, kun je een bloedoverdraagbare infectieziekte hebben opgelopen. Daarom zijn we extra voorzichtig en hebben we regels opgesteld. 

Jouw bloed wordt met de medische keuring op je eerste afspraak getest op deze infectieziekten: Hepatitis B, Hepatitis C, Hepatitis E, Syfilis, HIV, HTLV-I/II. Als uit de bloedtest blijkt dat je besmet bent met een infectieziekte, dan hoor je dat van ons. Je kunt dan nooit meer of tijdelijk geen bloed doneren, afhankelijk van of de infectieziekte uit je bloed verdwijnt.

Heb je een soa (seksueel overdraagbare aandoening) opgelopen, seksueel contact gehad met iemand die een soa heeft of twijfel je hierover? Neem dan contact met ons op via 088-7308686.

Meer weten: lees dat op deze pagina.

Hoelang kan bloed worden bewaard?

Bloed bestaat uit meerdere onderdelen en de bewaringstermijn verschilt per onderdeel. Rode cellen kunnen 35 dagen worden bewaard, bloedplaatjes zeven dagen en plasma wordt ingevroren en kan dan zelfs twee jaar of langer worden bewaard.

Hoeveel bloed mag ik per keer geven?

Bij een donatie geef je een halve liter bloed af en drie buisjes voor de testen. Het afname- en bewerkingssysteem van de bloedbank is volledig afgestemd op een halve liter waardoor het niet mogelijk is van deze hoeveelheid af te wijken. 

Hoeveel bloedgroepen zijn er?

Er zijn ruim 380 verschillende bloedgroepen. Meestal gaat het bij de bloedbank om de bloedgroepen van het ABO-systeem en om het rhesus (D)-kenmerk of de rhesus-factor (+ of -). Er zijn op basis hiervan acht bloedgroepen, namelijk A+, A-, B+, B-, O+, O- AB+ en AB-

Hoeveel liter bloed heeft een mens?

De hoeveelheid bloed in het menselijk lichaam is 7% en dit bestaat weer voor 86% uit water.

Gemiddeld heeft een vrouw 4,5 liter bloed en een man 5,6 liter. Bij iedere bloeddonatie geef je 500 ml bloed. Je lichaam kan dit goed missen, maar heeft wel weer tijd nodig om te herstellen.

Tussen twee bloeddonaties moet daarom minimaal 56 dagen (8 weken) zitten voor mannen; voor vrouwen is dat 122 dagen (4 maanden). De hersteltijd na een bloeddonatie is voor vrouwen namelijk langer.

Hoeveel mensen zijn rhesus negatief?

15% van de Nederlanders zijn rhesus negatief.  

Hoeveel patiënten kan ik helpen met mijn donatie?

Van één donatie maken we ongeveer 1.500 doseringen oogdruppels. Dit is voldoende om één patiënt een jaar lang te kunnen behandelen. Met vier donaties per jaar help je dus vier patiënten een jaar lang!

Hoeveel plasma wordt er afgenomen?

Afhankelijk van je geslacht, lengte en gewicht geef je tussen de 500 en 820 ml plasma per donatie. Dit wordt door je lichaam binnen een paar dagen weer aangemaakt.

Ik ben aan het trainen voor de halve marathon. Kan ik in deze periode bloed geven?

Ja, dat is wel mogelijk, zolang je rekening houdt met het volgende:

Na een donatie heeft je lichaam tijd nodig om te herstellen. Sporten gedurende de eerste 12-24 uur geeft meer kans op duizeligheid of flauwvallen.

Kort voor een hele of halve marathon doneren is niet verstandig als je optimaal wilt presteren. Dit hangt samen met je Hb. Overleg tijdens de keuring over je plannen. Dan kunnen we bepreken wat je reserve is en hoe lang van tevoren je beter niet kunt doneren.

Na een grote prestatie als het lopen van een marathon of een wandelvierdaagse is je Hb tijdelijk lager, omdat er bij grote lichamelijke inspanning rode bloedcellen kapot gaan. Wachten met het geven van bloed is dan ook verstandiger.