Veelgestelde vragen

Zoek hier ook op trefwoord voor meer informatie over een onderwerp, medicijn of ziekte.
 • Mag ik bloed of plasma geven als ik antibiotica slik?

  Je mag bloed of plasma geven als je tenminste twee weken vrij van klachten en antibiotica bent.

  Ook de reden van het gebruik van antibiotica is van belang. Mogelijk geldt hiervoor een andere uitsteltermijn. Kijk hiervoor onder de betreffende aandoening.

 • Waarom is er soms een langere wachtrij voor de eerste afspraak / keuring?

  In vergelijking met een vaste locatie is de ruimte en daardoor de capaciteit van een mobiele afnamelocatie (MAL) natuurlijk kleiner. Ook komen de meeste mobiele afnamelocaties minder dan twaalf keer per jaar langs. Daardoor is er op sommige locaties sprake van een langere wachttijd voor de eerste afspraak. Als dat bij jou het geval is, dan vragen we je om naar een nabijgelegen locatie te komen voor de eerste afspraak. Zo kunnen we je sneller helpen. Uiteraard krijg je daarna voor de eerste donatie gewoon een uitnodiging om langs te komen bij de MAL van jouw keuze. Via de locatiezoeker kun je zien waar de dichtstbijzijnde locatie is.

 • Wat gebeurt er tijdens de keuring?

  De donorarts neemt de (medische) vragenlijst met je door. De donorarts let er op dat het geven van bloed veilig is en niet schadelijk voor jouw gezondheid. Tijdens dit gesprek meten we ook je bloeddruk, bepalen we je gewicht en meten we het ijzergehalte in je bloed.

  Na het gesprek met de donorarts neemt de donor-assistent een aantal buisjes bloed bij je af voor het testen van je bloed.

  Jij maakt een selfie en appt deze naar het 06-actienummer dat je in de bevestigingsmail na registratie kan vinden. Daarna ontvang je per WhatsApp een unieke code waarmee je de League of Legends-champion kan verzilveren.  

 • Waar kan ik bloed geven?

  Sanquin heeft 50 vaste locaties en 85 mobiele afnames in Nederland. Per e-mail krijg je een oproep bij jou – zo dicht mogelijk – in de buurt. Voor de een zal het iets verder reizen zijn dan voor de ander. Kijk bij de afnamelocaties waar jij in de toekomst dichtbij huis als donor bloed kan geven.

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik borstvoeding geef?

  Borstvoeding geven is geen bezwaar voor donatie.

  Je moet wel minimaal zes maanden wachten na je bevalling totdat je weer kunt komen doneren (zie Zwangerschap).

 • Leeftijd

  Je mag bloed of plasma geven vanaf 18 jaar en tot en met 79 jaar. Aanmelden als donor mag tot en met je 64e.

 • Waarop wordt mijn bloed getest?

  Al het gedoneerde bloed testen we op vier infectieziekten, die via bloed overdraagbaar zijn: hiv, hepatitis B, hepatitis C, hepatitis E en syfilis. 

  Het bloed van nieuwe donors testen we ook op HTLV-I/II. De verwekkers van deze vijf ziekten kunnen lang, soms levenslang, in het bloed aanwezig blijven. Wanneer een virus of bacterie in je bloed zit, ben je een drager van de ziekte. Hiervan merk je zelf soms helemaal niets, maar je bloed is wel besmet. Sanquin staat voor een veilige bloedvoorziening: zowel voor de donor als voor de patiënt.

  Wanneer blijkt dat je besmet bent met één van deze vijf infectieziekten, dan lichten we je altijd in.

 • Mag ik bloed en plasma geven als ik een klaplong heb (gehad)?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115).

 • Mag ik bloed of plasma geven als ik een zweer (abces) heb?

  Anaal: Neem contact op met de bloedbank 0800 - 5115.

  Maagzweer: je mag bloed geven na volledig herstel.

  Onderbeen zweer/wond door spataders: je mag bloed geven als je volledig hersteld bent.

  Onderbeen zweer/wond door doorbloedingsprobleem (slagaders): je mag geen bloed (meer) geven.

  Voor overige zweren geldt: als je een abces of zweer hebt, mag je bloed geven vanaf 2 weken na genezing. Als je hiervoor een antibioticumkuur hebt gehad, mag je bloed geven vanaf 2 weken nadat je de laatste tablet hebt ingenomen en het abces of de zweer meer dan twee weken genezen is.

 • Mag ik bloed geven als ik betaalde seksuele contacten (prostitutie) heb gehad?

  Neem contact op met de bloedbank (0800 - 5115) als je betaalde seksuele contacten hebt gehad.