Nieuwe trucks houden bloed beter op temperatuur

Onze 5 nieuwe vrachtwagens vervoeren gedoneerd bloed veilig, comfortabel en op de juiste temperatuur.

Door wind en door regen, je komt ze overal tegen: onze vijf nieuwe vrachtwagens, fraai bestickerd in onze nieuwe huisstijl. Bestemd voor het vervoer van het gedoneerde bloed van de bloedbanken naar de afdeling Bewerking in Amsterdam en Nijmegen. Ze voldoen aan de nieuwste eisen om het bloed op temperatuur te houden, zijn comfortabel voor de chauffeurs én superveilig voor alle weggebruikers.

“Onze chauffeurs kunnen haast niet wachten tot ze in de nieuwe Volvo FL-bakwagens mogen rijden”, zegt logistiek planner Björn Karlsson. “Ze hebben meer comfort, met goede stoelen, een nieuw navigatiesysteem en extra ruimte in de cabine. Bovendien zijn ze uitgerust met een 360°-camerasysteem, zodat de chauffeur geen dode hoeken heeft. Dat is veilig voor alle weggebruikers.”

“Dankzij een 360°- camerasysteem heeft de chauffeur geen dode hoeken”

zoom_out_map

Nieuwe eisen voor conditionering

Een bakwagen is een middelgrote vrachtwagen, zonder aanhanger. Sanquin gebruikt deze wagen om het donorbloed bij de verschillende bloedbanklocaties door heel Nederland op te halen en naar de afdeling Bewerking te brengen. Björn: “De nieuwe wagens vervangen de oude vrachtwagens die al veel kilometers op de teller hebben staan. Bovendien heeft de Bloedbank de eisen voor het vervoer van het donorbloed aangescherpt: de afnamezakken moeten bij een temperatuur tussen 20 en 24 °C vervoerd worden; dat was voorheen tussen 15 en 25 °C.” Net als bij de vorige wagens komt de stroom voor deze conditionering van de zonnecellen op het dak van de laadruimte.

Zes sensoren in de laadruimte houden de conditie van de afnamezakken constant in de gaten. Björn: “Als het binnen te koud of te warm dreigt te worden, gaat er een alarmsignaal naar de chauffeur en naar de logistiek planners op kantoor. En mocht er onderweg iets fout gaan, dan kunnen we zien wat de temperatuur gedurende de hele rit is geweest.”

“Zes sensoren in de laadruimte houden de conditie van de afnamezakken constant in de gaten”

zoom_out_map

Fraai bestickerd op weg

De vrachtwagens ondergaan eerst nog wat tests, voordat ze de weg op kunnen. Björn: “De eerste bakwagen heeft de Bloedbank onlangs goedgekeurd, en kun je sinds eind juni op de weg tegenkomen. De andere vier volgen snel daarna.” 

Elke wagen rijdt gemiddeld langs vijf bloedbanklocaties per dag, in Noord- en Zuid-Holland, Utrecht en Friesland. Die provincies vormen de regio van de afdeling Bewerking in Amsterdam. De afdeling Bewerking in Nijmegen ontvangt het afgenomen bloed van de overige provincies. De chauffeurs in die regio hebben twee jaar geleden al acht nieuwe vrachtwagens gekregen. Je ziet de wagens ook ’s nachts op de weg: het bloed dat ze van de middag- en avondsessies op de bloedbanklocaties ophalen, moet uiterlijk om twee uur ’s nachts bij Bewerking zijn.

Een paar specs:

  • Extra cabineruimte
  • Laadruimteconditionering tussen 20-24 °C
  • 6 sensoren in laadruimte
  • 360°-camerasysteem
  • Laadvermogen: 2800 kilogram
  • Kosten: € 130.000 per wagen
06 juli 2024

Wil je ook levens redden?

Ben je nog geen donor, en heb je een paar keer per jaar een uurtje de tijd? Meld je dan nu aan als bloed- of plasmadonor bij Sanquin! Of ben je donor, log in om een afspraak te maken.