"Tekorten zijn het schrikbeeld voor veel patiënten"

Vorige week trapte de European Blood Alliance het project SUPPLY af, met als voornaamste doel: het versterken van Europa’s vermogen om zelf voldoende plasma in te zamelen. Ook op wereldwijde schaal wordt de samenwerking gezocht. Martin Smid, directeur van Sanquin Consulting Services en voorzitter van WP Global Blood Safety bij ISBT vertelt over de noodzaak van deze coalities.

In lage- en middeninkomenslanden komt het al vaak voor dat patiënten door een gebrek aan plasmageneesmiddelen niet behandeld kunnen worden. Dat internationale samenwerkingen nodig zijn blijkt ook uit het feit dat wereldwijd het gebruik van plasmageneesmiddelen stijgt met ongeveer 7% per jaar. Reden voor de World Health Organisation (WHO) om een samenwerking aan te gaan met de International Society of Blood Transfusion (ISBT).

Onder de naam International Coalition for Safe Plasma Proteins (ICSPP) werken deelnemende patiënten- en donororganisaties samen om nu en in de toekomst voldoende plasma in te zamelen. (Meer informatie over de deelnemende partijen en de doelstellingen van de coalitie lees je hier)

“Tekorten zijn een schrikbeeld voor veel patiënten en daarmee ook voor ons. Deze initiatieven zijn echt noodzakelijk”, aldus Martin Smid, directeur van Sanquin Consulting Services en voorzitter van WP Global Blood Safety bij ISBT.

Dankzij de kennis, ervaring en het netwerk van Martin Smid heeft hij kunnen bijdragen aan de vorming van de coalitie ICSPP. Hij staat aan het hoofd van Sanquin Consulting Services, dat haar expertise deelt met bloedvoorzieningsorganisaties in lage- en middeninkomenslanden.

Martin Smid licht toe: “Het is heel waardevol om onze kennis en ervaring te delen om zo samen oplossingen te ontwikkelen die ter plekke werken. Dat helpt nu met onze belangrijke maatschappelijke verantwoordelijkheid om patiënten over de hele wereld van voldoende plasmageneesmiddelen te voorzien. Dat nu deze coalitie is gestart, is daar een heel mooi voorbeeld van.”

 

Foto: ICSPP Werkbezoek bij bloedbank Dakar, v.l.n.r. Jean-Claude Faber (ISBT WP GBS), Saliou Diop (Dakar Blood Center), Jenny White (ISBT) en Martin Smid (Sanquin Consulting Services)

01 juli 2022